Tigrisnek éreztem magam... - A szexuális vágy újraélesztése

Mi lehet az oka annak, ha egy nő szex közben semmi különöset sem érez? Csalódott, bizalmatlan? Esetleg frigid vagy gátlásos? Nem bízik a férfiakban, mert már túl van néhány csalódáson?

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(11):68-69   Celsus Kft. | Kovács, R.
A 34 esztendős Áginak semmi köze a felsoroItakhoz. Szerencsés nő, aki mindent megkapott az élettől: vonzó, sikeres, intelligens, könnyen érvényesül. Harmonikus kapcsolata tíz éve tart. Foglalkozását - vállalkozási tanácsadó - nagyon szereti. Legkevésbé sem fogható rá, hogy bizalmatlan vagy csalódott lenne. Csupán: semmi különöset sem érez, amikor intim kapcsolatba kerül partnerével.

FELSZÍNES ÉRZETEK

Ági minden vágya az volt, hogy átélhesse az igazi szenvedély pillanatait, mivel a szex nem jelentett többet számára, mint ha újságot lapozgatna, vagy éppen biciklizne. Semmi szokatlan, semmi elsöprő érzés! Ha esetleg el is jutott a csúcspontra, az rövid és felszínes volt, a nemi szervekre koncentrálódott.

E csekélyke érzés elérése érdekében is nagyon meg kellett erőltetnie magát, s megpróbált minden idegszálával erre összpontosítani. Ági szívesen volt együtt társával, annak ellenére, hogy a szexet követően gyakran volt szomorú, sőt megtörtént, hogy sírt is. Mindketten tanácstalanok voltak, hisz fogalmuk sem volt arról, mit kellene másképp tenniük. Mindez addig tartott, míg el nem végzett egy szextanfolyamot...

KI BESZÉL ITT SZEXRŐL?

A tanfolyam 12 alkalomból állt, és változatos programokat tartogatott. A résztvevőknek - kizárólag nők voltak - saját testükön kellett megtapasztalniuk, hogy mi hat rájuk érzéki módon, mi hozza lázba őket.

Eközben világos volt, hogy nem arról van szó, hogy „szakmai" vezetéssel mindenki megtanulja az önkielégítést! (Még akkor sem, ha a gyakorlatok közben szinte mindenki megpróbálta megkeresni a G-pontját, és különösen izgató, intim érintésekkel is kísérletezett.) Azt is megtanulták, hogy vaginájuk formáját besorolják a négy klasszikus joni típus egyikébe. A tanfolyam legfontosabb célja azonban az volt, hogy mindenki tisztában legyen saját érzéseivel, és ennek eleinte nem sok köze van a szexhez.

Így például a résztvevők feladata egy alkalommal az volt, hogy ragadozó állatnak képzeljék magukat. Ági egy tigris bőrébe bújt, utánozta lépéseit, lélegzetvételét, dühös fújtatását, még ordítását is, miközben a többiek bátorították. Ez a feladat eleinte mindenkinek nehezére esett, majd egyre könnyebbé vált, amikor megtapasztalták, hogy senki sem nevet a másikon, és nincs megbotránkozva sem. Megpróbálkoztak azzal is, hogy lefeküdtek a földre, és tudatosan figyelték, hogyan halad végi egész testükön a belélegzett levegő. Belélegzéskor könnyedén megfeszítették a medencealapi izmokat, kilélegzéskor ellazították azokat. Köröztek a csípőjükkel, addig mozgatták testüket, míg meg nem találtak egy olyan ritmust, mely magával ragadta őket.

BETELJESÜLÉS VAGY CSALÓDÁS

Házi feladatként önkényeztető rituálékat kellett végezniük. A tükör előtt meztelenül állva be kellett magukat krémezniük, miközben simogatták testüket, és megfigyelhették magukat. Ilyenkor az volt a lényeg, hogy valamennyien megtapasztalják és elfogadják, milyen sokféle különböző érzést tart a test „készenlétben". Ezek lehetnek egészen finomak, illetve igen hevesek is.

A csoportban szinte mindenkinek megvolt a maga elképzelése arról, hogy milyennek is kellene lenniük az igazi erotikus érzéseknek: tüzesnek, eksztázissal telinek, gyorsnak és hevesnek. Ám az egyedül végzett gyakorlatok megtanították a résztvevőket arra, hogy a „köztes" állapotokat is elfogadják, amikor semmiféle különleges érzés nem keletkezik.

NE FELEDJÜK! Amikor valaki egy bizonyos érzésre összpontosít, vagy beteljesülés, vagy csalódás éri - középút nincs!

ÉRZETEK SZIVÁRVÁNYA...

A tanfolyamon a résztvevők megtanulták, hogy a testnek szüksége van tapasztalatokra, hogy a szerelemre is nyitott legyen. Ezt célozták a különféle gyakorlatok: illatok, hangok, érintések érzékelése, a mozgás átélése. E gyakorlatok háttere: az érzékelések sokrétűsége nélkül a szexuális érzékelés is fejletlen marad.

Ági ezekből a gyakorlatokból sokat tanult: milyen gátlásokat is okoz, ha meztelenül vagy félmeztelenül kell mutatkozni mások előtt?Megtapasztalta, mindenki fél attól, hogy meg kell érintenie egy másik embert, vagy hogy őt megérintik. Éppen ebben rejlett a dolgok nyitja: csak konfron-tálódás útján ismerhetjük meg igazán saját gátlásainkat és korlátainkat. Érdekes módon már azzal is megváltozik bennünk valami, ha ezek a visszafogó erők tudatosulnak...

HA NEM AZ ORGAZMUS A CÉL...

Ági partnerkapcsolatában és szexuális életében is pozitív változások történtek. Barátjával összeházasodtak, és együttléteik egészen mások, mint régen. Szex közben sokkal nyugodtabb, magára is jobban odafigyel.

Szeretkezés közben egymás szemébe néznek. Úgy érzi, társával szinte összeolvadnak ilyenkor, beszélgetnek egymással, néha teljesen mozdulatlanokká válnak. Ági szinte mindig eljut az orgazmusig, ez azonban most már semmiféle erőfeszítésébe nem kerül. Talán azért, mert most már nem ez a célja. Tudja, hogy bízhat saját testében.

A csúcspont most már nem egy pontra koncentrálódik, és már nem is olyan rövid.

Az érzés egész testét áthatja, szinte a szívéig hatol. Ilyenkor teljes nőnek érzi magát. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy mindig kedve lenne a szexhez.Wan, amikor csak a másik közelségére vágyik. Ilyenkor lefekszenek egymás mellé, átölelik, simogatják, masszírozzák egymást, esetleg táncolnak.

Ebből azt intim közelségből azután gyakran lesz szexuális kapcsolat annak ellenére, hogy eleinte egyáltalán nem az volt a cél.

FONTOS! Mindez azonban csak úgy történhetett meg Ágival, hogy ma már tudja, mi tesz jót testének-lelkének, ezt társával meg is meri beszélni, s ugyanezt a másiktól is elvárja. Ehhez azonban elsősorban arra volt szükség, hogy megismerje önmagát!

ÉLJ A PILLANATNAK!

Önkényeztetés okán Ági készített magának egy jó, meleg fürdőt, rózsaleveleket szórt a víz tetejére, meggyújtott egy illatos gyertyát, langyos olajjal masszírozta hasát, miközben különleges gyümölcsöket falatozott. Máskor történeteket olvasott fel magának hangosan, táncolt, CD-t hallgatott úgy, hogy közben nem foglalkozott mással. Eközben megértette: a pillanatnak kell élni, és nem állandóan azon gondolkozni, hogy valami szebbre, izgatóbbra, tökéletesebbre vágyik. Tudni kell igent mondani a pillanatra, hogy valóban élvezni tudja azt! Amíg azt hisszük, hogy valahol valami sokkal szebb vár ránk, elégedetlenek leszünk.

Kovács Rita

|
2005-11-20 09:17:59


Gondok a partnerkapcsolatban

Partnerkapcsolati problémáink és az ezzel összefüggő rosszkedvünk, bizonytalanságaink, feszültségünk oka gyakran abban keresendő, hogy nem tudunk párunkkal őszintén ...


Hatályba lépett az azonos neműek házasságát legalizáló törvény Szlovéniában

Tíz hónappal elfogadása után hatályba lépett az azonos neműek házasságát legalizáló törvény Szlovéniában, amely azonban nem engedi meg, hogy a párok gyermeket foga...


Halogató férfiak

A férfi a háznál többnyire azt jelenti, hogy mi valamit rosszul csinálunk. Mert ő mindig jobban tudja - csak nem csinálja. Vajon miért halogatják hetekig egy villanykörte...


Jó dolog a házasság

A Pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem kutatói bizonyították, hogy a házasságnak jó hatása van az egészségre. Eredményeiket a Psychoneuroendocrinology című folyóiratba...


A rossz házasság beteggé teszi a nőket

A feszült, problémákkal teli házasságban a nők gyakrabban szenvednek depressziótól és más pszichés problémáktól, de gyakoribbak náluk a testi panaszok is, például ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^