Szex: tények és tévhitek

Mindenki tudja, hogy a legjobb, ha orvosától tájékozódik, mégis gyakran előfordul, hogy félelem, kényelmesség vagy esetleg az idő szorítása miatt az interneten keresünk választ a szexualitással kapcsolatos kérdéseinkre. Nem árt azonban az óvatosság, az interneten közölt információk egy része nem helytálló, nem teljes, esetleg elavult.

szex, tévhitek, STD, terhesség, abortusz | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Tévhit: a vécéülőkétől is lehet nemi betegséget kapni.

Ezek a kórokozók nem sokáig életképesek a szervezeten kívül, különösen olyan hideg és kemény felületen nem, mint az ülőke. Az így kapott fertőzés esélye a nullával egyenlő.

Veszélyesebb a bőrfelületek érintkezése vagy akár a csókolózás, így terjedhet a herpesz vagy a szájüregi gonorrhea vagy chlamydia. A bőrfelületek érintkezésével elkaphatók a nemi szervek fekélyei, a herpesz, a rühesség és a lapostetű is.

Tévhit: az első együttlét alkalmával nem lehet teherbe esni.

Úgy tűnhet, hogy kicsi a valószínűsége annak, hogy már az első nemi együttlét teherbeeséssel jár, de nem érdemes kockáztatni, alapjában véve ugyanúgy elképzelhető, mint bármikor máskor. Egyes statisztikák szerint a nők 20 százaléka a nemi élet megkezdése utáni első hónapban esik teherbe.

Tévhit: a menstruáció alatt nem lehet teherbe esni.

Ez sem valószínű, de előfordulhat, sok nőnek eltolódik a ciklusa, így nem kiszámítható a fogamzóképesség ideje. A menopauza környékén sem árt az óvatosság, a nem kívánt terhesség elkerülésére a vérzés elmaradása utáni évben ajánlatos a fogamzásgátlás.

Tévhit: a nőknek 18 évek korukban kell Pap-tesztet csináltatniuk.

Ez a rendelet megváltozott, nem ajánlják a szakemberek 21 éves kor alatt, mert a beavatkozástól való szorongás miatt a fiatal nők esetleg fogamzásgátlási kérdésekben sem fordulnak nőgyógyászhoz.

Tévhit: az esemény utáni tabletta abortuszt okoz.

Az ún. esemény utáni tabletta nem azonos az RU-486-tal, ami valóban vetélést okoz.

Kutatások szerint a szexuálisan aktív fiatalok több mint 30 százaléka nincs azzal tisztában, hogy a sürgősségi fogamzásgátlás nem azonos a korai abortusszal. Erre a különbségre a legtöbb internetes forrás sem hívja fel a figyelmet.

Tévhit: a tablettától meg lehet hízni.

Egyetlen klinikai vizsgálat sem tudta a fenti állítást egyértelműen igazolni, mégis, nagyon sokan ezt hiszik. Hitelt érdemlően csak az bizonyosodott be, hogy az injekció formájában beadott fogamzásgátló, a depó medroxyprogeszteron-acetát okozhat esetleg súlygyarapodást.

Tévhit: az IUD (spirál) nem biztonságos a fiatalok számára.

Elavult az az információ, amely szerint a 18 év alattiaknál kismedencei gyulladást okozhatna. A spirál használata kényelmes és hosszú távú védettséget nyújt.

Tévhit: a HPV-oltás megvéd a méhnyakráktól.

Az oltás négyféle humán papillomavírus ellen véd, de a méhnyakrákok mintegy 30 százaléka esetében nem hatásos, így fontos, hogy minden nő, akár beolttatta magát, akár nem, járjon rendszeresen szűrésre.

| szex, tévhitek, STD, terhesség, abortusz
2016-07-01 21:15:54


Gondok a partnerkapcsolatban

Partnerkapcsolati problémáink és az ezzel összefüggő rosszkedvünk, bizonytalanságaink, feszültségünk oka gyakran abban keresendő, hogy nem tudunk párunkkal őszintén ...


Hatályba lépett az azonos neműek házasságát legalizáló törvény Szlovéniában

Tíz hónappal elfogadása után hatályba lépett az azonos neműek házasságát legalizáló törvény Szlovéniában, amely azonban nem engedi meg, hogy a párok gyermeket foga...


Halogató férfiak

A férfi a háznál többnyire azt jelenti, hogy mi valamit rosszul csinálunk. Mert ő mindig jobban tudja - csak nem csinálja. Vajon miért halogatják hetekig egy villanykörte...


Jó dolog a házasság

A Pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem kutatói bizonyították, hogy a házasságnak jó hatása van az egészségre. Eredményeiket a Psychoneuroendocrinology című folyóiratba...


A rossz házasság beteggé teszi a nőket

A feszült, problémákkal teli házasságban a nők gyakrabban szenvednek depressziótól és más pszichés problémáktól, de gyakoribbak náluk a testi panaszok is, például ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^