Szex: tények és tévhitek

Mindenki tudja, hogy a legjobb, ha orvosától tájékozódik, mégis gyakran előfordul, hogy félelem, kényelmesség vagy esetleg az idő szorítása miatt az interneten keresünk választ a szexualitással kapcsolatos kérdéseinkre. Nem árt azonban az óvatosság, az interneten közölt információk egy része nem helytálló, nem teljes, esetleg elavult.

szex, tévhitek, STD, terhesség, abortusz | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Tévhit: a vécéülőkétől is lehet nemi betegséget kapni.

Ezek a kórokozók nem sokáig életképesek a szervezeten kívül, különösen olyan hideg és kemény felületen nem, mint az ülőke. Az így kapott fertőzés esélye a nullával egyenlő.

Veszélyesebb a bőrfelületek érintkezése vagy akár a csókolózás, így terjedhet a herpesz vagy a szájüregi gonorrhea vagy chlamydia. A bőrfelületek érintkezésével elkaphatók a nemi szervek fekélyei, a herpesz, a rühesség és a lapostetű is.

Tévhit: az első együttlét alkalmával nem lehet teherbe esni.

Úgy tűnhet, hogy kicsi a valószínűsége annak, hogy már az első nemi együttlét teherbeeséssel jár, de nem érdemes kockáztatni, alapjában véve ugyanúgy elképzelhető, mint bármikor máskor. Egyes statisztikák szerint a nők 20 százaléka a nemi élet megkezdése utáni első hónapban esik teherbe.

Tévhit: a menstruáció alatt nem lehet teherbe esni.

Ez sem valószínű, de előfordulhat, sok nőnek eltolódik a ciklusa, így nem kiszámítható a fogamzóképesség ideje. A menopauza környékén sem árt az óvatosság, a nem kívánt terhesség elkerülésére a vérzés elmaradása utáni évben ajánlatos a fogamzásgátlás.

Tévhit: a nőknek 18 évek korukban kell Pap-tesztet csináltatniuk.

Ez a rendelet megváltozott, nem ajánlják a szakemberek 21 éves kor alatt, mert a beavatkozástól való szorongás miatt a fiatal nők esetleg fogamzásgátlási kérdésekben sem fordulnak nőgyógyászhoz.

Tévhit: az esemény utáni tabletta abortuszt okoz.

Az ún. esemény utáni tabletta nem azonos az RU-486-tal, ami valóban vetélést okoz.

Kutatások szerint a szexuálisan aktív fiatalok több mint 30 százaléka nincs azzal tisztában, hogy a sürgősségi fogamzásgátlás nem azonos a korai abortusszal. Erre a különbségre a legtöbb internetes forrás sem hívja fel a figyelmet.

Tévhit: a tablettától meg lehet hízni.

Egyetlen klinikai vizsgálat sem tudta a fenti állítást egyértelműen igazolni, mégis, nagyon sokan ezt hiszik. Hitelt érdemlően csak az bizonyosodott be, hogy az injekció formájában beadott fogamzásgátló, a depó medroxyprogeszteron-acetát okozhat esetleg súlygyarapodást.

Tévhit: az IUD (spirál) nem biztonságos a fiatalok számára.

Elavult az az információ, amely szerint a 18 év alattiaknál kismedencei gyulladást okozhatna. A spirál használata kényelmes és hosszú távú védettséget nyújt.

Tévhit: a HPV-oltás megvéd a méhnyakráktól.

Az oltás négyféle humán papillomavírus ellen véd, de a méhnyakrákok mintegy 30 százaléka esetében nem hatásos, így fontos, hogy minden nő, akár beolttatta magát, akár nem, járjon rendszeresen szűrésre.

| szex, tévhitek, STD, terhesség, abortusz
2016-07-01 21:15:54


Jó dolog a házasság

A Pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem kutatói bizonyították, hogy a házasságnak jó hatása van az egészségre. Eredményeiket a Psychoneuroendocrinology című folyóiratba...


A rossz házasság beteggé teszi a nőket

A feszült, problémákkal teli házasságban a nők gyakrabban szenvednek depressziótól és más pszichés problémáktól, de gyakoribbak náluk a testi panaszok is, például ...


Mi kell a nőnek?

Azt hiszi, már mindent tud a nőkről? Igen valószínű, hogy több dologban is alapvetően téved. Ennek oka az, hogy a legtöbb férfi saját magára van utalva ebben a kérdé...


Az állampolgárok szexuális életéért aggódik a svéd kormány

Nagyszabású tanulmányt készíttet a svéd kormány az ország állampolgárainak szexuális életéről, amely állítólag évek óta hanyatlik.


Szabad utat kap a melegházasság tiltását célzó román polgári kezdeményezés

Teljesíti a román alkotmány által előírt feltételeket az a polgári kezdeményezés, amely népszavazás útján alkotmányos szintre emelné a melegházasság tiltását - ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^