Kell egy kis szexepil!

A nő először csábító Aphrodité, majd gyakorlatiasan gondolkodó feleség és gondoskodó anya. Ez azonban nem törvényszerű, ha az asszony megőrzi érdeklődését partnere iránt. Még akkor sem, ha már gyermekeik vannak!

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(9):68-69   Celsus Kft. | Kovács, R.
Az alábbi levélváltásból, mely egy fiatal anya és dr. Kovács Anna pszichológusnő között zajlott, megismerhetjük azokat a tipikus problémákat, amelyek mindannyiunkat érinthetnek! „Harmincnégy éves vagyok, három éve anya. Férjemmel, Péterrel kilenc éve élünk együtt. Sose hittem volna, hogy egy kisgyermek alapjaiban képes megváltoztatni életünket. De megtörtént!

Tudom, hogy a kisgyermekes anyukák többsége a szülést követő hormonális változások, az új élethelyzet, a stressz stb. miatt elveszti érdeklődését a szex iránt. Ezt most kiegészíteném azzal, hogy: akinek gyermeke van, annak ritkán van része szenvedélyes szerelemben..."

KETTEN, MAJD HÁRMAN...

„... hogy mire gondolok? Említek néhány példát még abból az időszakból, amikor Péterrel »csupán« szerelmespár voltunk. Bence megszületéséig kifejezetten intenzív szexuális kapcsolatunk volt. Hat éven keresztül szinte naponta együtt voltunk. Manapság hetek telnek el testi kapcsolat nélkül. Korábban már ébredéskor éreztem azt az ellenállhatatlan erőt, hogy Péterhez simuljak, és nem álltunk meg ennél a pontnál...

  • Most az a helyzet, hogy Bence már 6 órakor átjön hozzánk, közénk fekszik. A reggeli szex gyakorlatilag befejeződött.

Korábban alig telt el úgy hét, hogy Pétert ne hívtam volna fel a munkahelyén azért, hogy szerelmi vallomásaimmal zavarba hozzam. Élveztem, hogy mások jelenlétében megkívántattam magam, és ő is élvezte ezt a játékot.

  • Manapság magamba fojtom az ilyen jellegű provokációkat. Nem szeretném, ha kisfiunk szókincse véletlenül néhány obszcén kifejezéssel bővülne.

Annak idején órák hosszat töltöttem a tükör előtt, egyik ruhát a másik után próbáltam, különböző frizurákkal kísérleteztem.

  • Ma már lemondok ezekről a szexepiles próbálkozásokról. A kisfiam ugyanis pillanatok alatt eltereli a figyelmem. Lófarokban hordom a hajamat, és egy kényelmes pólót viselek.

Régebben éjszakákon át élveztük a szerelmet, annak ellenére, hogy tudtuk, másnap szédelegni fogunk az álmosságtól.

  • Ma már az a szempont, hogy pihenten kell ébrednünk.

Gyermekünk megszületését követően ezek a változások elkerülhetetlennek tűnnek, annak ellenére, hogy szívesen élnék úgy, mint hajdan.

NEM A PICI AZ OKA!

Úgy tűnik, hogy nagyon szívesen lenne izgató szerető, ám hiányzik életéből a kielégítő szex, s úgy érzi, ebben kisfia akadályozza meg Önöket. Nekem azonban ezzel kapcsolatban kétségeim vannak! Nem hiszem, hogy mindig Bence az, aki meghiúsítja azokat a dolgokat, amire Ön vágyik! Úgy gondolom, bőven lenne lehetősége rá, hogy partnerének félreérthetetlen jeleket adjon, felizgassa őt intim megnyilvánulásokkal anélkül, hogy ebből gyermekük bármit észrevenne.

A kicsinek meg lehet magyarázni, hogy a szülei reggelente időnként szeretnének egyedül lenni, mert szeretik egymást, s ilyenkor rövid időre becsukják az ajtót, mert nem akarják, hogy bárki zavarja őket. Annak sincs semmiféle akadálya, hogy partnerének kicsinosítsa magát, és anyaként is nőies legyen. Ehhez nem feltétlenül szükséges a legújabb divatot követni. Bármi lehetséges, ha Önnek valóban fontos, hogy társával egyedül és zavartalanul együtt lehessen. Lehet, hogy ezek az alkalmak nem lennének pont olyanok, mint régen, ettől függetlenül mindkettőjüknek örömet okoznának.

ALÁRENDELT SZEXUALITÁS

Tény, hogy sok nő életében a szex a szülést követően alárendelt szerepet kap, még azoknál is, akik a szexet nagyon élvezték. A partnerkapcsolatnak azonban ettől még nem kell romokban hevernie. Számos esetben elegendőnek bizonyul a megváltozott életvitelre történő átállás, mely az érzelmi energiákat is más mederbe tereli.

JÓ TUDNI! Igen gyakran olyan nők vesztik el kedvüket a szexhez, akik partnerükben további gyermeket látnak. Ezen túlmenően, ha a szex hosszabb ideig kimarad egy pár életéből, azt csalódás(ok) előzi(k) meg.

A kiegyensúlyozottság általában akkor adott, ha a nő a hétköznapok menetéért viseli a felelősséget, a férfi viszont gondoskodik a változatosságról, a meglepetésekről, elismeri felesége teljesítményét, és a szexuális életben is övé a döntő szerep. Ezek a kapcsolatok ideálisak, élők. Amikor azonban megérkezik az újszülött, a nőkben általában megnő a túlhajszoltság érzése, és sokan gyermekként kezelik párjukat.

EGYEDÜL, KETTESBEN, HÁRMASBAN...

Kisfiát, Bencét „zavaró tényező"-nek nevezi. Óhatatlan a kérdés: lehet, hogy Ön mint anya valamilyen okból önmagával nem tud megbékülni, olyannyira, hogy már a szex sem izgatja...? Ezt azonban nem kell dramatizálni, hiszen a szexnek nem kell egy ember minden életszakaszában egyformán fontosnak lennie! A szex és az erotika a férfi és a nő intim együttléteként meg kell hogy kapja az őt megillető helyet, éppúgy, mint az anya-gyermek, az apa-gyermek kapcsolat, avagy a gyermek-anya-apa hármas. De ide tartozik az egyedülléthez való jog is.

FONTOS! Természetesen nem mindennap lehet intenzíven megélni az összes kapcsolatrendszert, hosszú távon azonban törekedni kell az egyensúlyra: egy este kettesben, egy hétvége a családdal, két óra egyik délután egyedül. Egy működő kapcsolatban ezeket az együttléteket élettel kell megtölteni, s ez különösen igaz a szexre és az erotikára.

ADNI ÉS KAPNI

Az Önök esetében a súlypontok eltolódtak, az erotikus, intim együttléteket állandóan megzavarja a kisgyermek jelenléte.

  • Gondolkozzanak el azon, hogy ez esetleg nem kifogás-e!
  • Nézzen szembe őszintén önmagával, és vizsgálja meg, vajon nem csalódott-e partnerében, aki apaként nem olyan, amilyenre Ön számított!
  • Nincs olyan érzése, hogy társa él továbbra is az élet napos oldalán, míg Ön átkerült az árnyékos oldalra?

ELGONDOLKODTATÓ! Gyakran a harag érzése váltja ki az emberekből az erotikával kapcsolatos érdektelenséget.

Ezen túl, talán Ön is olyan típusú anya, aki sokkal inkább másokért tenne meg mindent, mint önmagáért, és ezért előbb-utóbb túlhajszoltnak, kiégettnek érzi magát.

Meglehet, hogy a szex az Ön számára azért vesztett jelentőségéből, mert nem érzi azt, hogy kapna valamit - szeretetet, gyengédséget, elismerést -, hanem újra és újra csak adnia kell: szeretetet, gyengédséget, elismerést... Talán továbblépést jelentene, ha átgondolnák, vajon nem hiányzik-e az életükből valami fontos dolog. Abba a hibába azonban ne essenek, hogy egy egyszerű legyintéssel minden felelősséget a másikra tolnak!

BÉBISZITTER KELL!

A gyermek miatt nem szabad aggódni! A kicsinek semmi baja sem lesz attól, ha néha-néha egy bébiszitter vigyáz rá. Azt viszont megérzi, ha olyan szülei vannak, akiknek önmagukra és egymásra sincs idejük, s emiatt - kimondatlanul is - tehernek érzik az élet legnagyobb ajándékát!

JELENTŐSÉGVESZTÉS

Az asszonyok egy része a baba megérkezését követően azért veszti el érdeklődését a szex iránt, mert azok a dolgok, amit társuk annak idején „letett az asztalra", a gyermek világra jöttével előállt új, gyakran megerőltető élethelyzetben jelentéktelenné válnak.

Kovács Rita

|
2005-09-05 16:28:42


Gondok a partnerkapcsolatban

Partnerkapcsolati problémáink és az ezzel összefüggő rosszkedvünk, bizonytalanságaink, feszültségünk oka gyakran abban keresendő, hogy nem tudunk párunkkal őszintén ...


Hatályba lépett az azonos neműek házasságát legalizáló törvény Szlovéniában

Tíz hónappal elfogadása után hatályba lépett az azonos neműek házasságát legalizáló törvény Szlovéniában, amely azonban nem engedi meg, hogy a párok gyermeket foga...


Halogató férfiak

A férfi a háznál többnyire azt jelenti, hogy mi valamit rosszul csinálunk. Mert ő mindig jobban tudja - csak nem csinálja. Vajon miért halogatják hetekig egy villanykörte...


Jó dolog a házasság

A Pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem kutatói bizonyították, hogy a házasságnak jó hatása van az egészségre. Eredményeiket a Psychoneuroendocrinology című folyóiratba...


A rossz házasság beteggé teszi a nőket

A feszült, problémákkal teli házasságban a nők gyakrabban szenvednek depressziótól és más pszichés problémáktól, de gyakoribbak náluk a testi panaszok is, például ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^