Jin és jang a szerelemben - Szerelem kínai módra

Az európai ember számára a szex az élet egyik legszebb velejárója, ám közel sem tölt be olyan fontos szerepet hétköznapjainkban, mint egyes keleti népek esetében. Néhány távol-keleti országban úgy tartják, hogy a szexualitás az első számú életelixír, a szellemi és a fizikai egyensúlynak - tehát az egészségnek - nélkülözhetetlen eleme. Pillantsunk be tehát a kínai szerelmi művészet világába!

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(7):67-69   Celsus Kft. | Kovács, R.
Az eksztázis a szerelemben a tökéletes erotika megvalósulása. Mindannyian erről álmodozunk, s egyre csak kérdezgetjük: mire is van ehhez szükség? A sportolók szerint a legtökéletesebb technikára. A romantikusok úgy vélik, a lelkek egyesülésére. Mások szerint pusztán tapasztalatokra. Az egészségükre tudatosan odafigyelők véleménye: két, egészségesen "táplált" testre.

A pszichológusok úgy tartják, laza és egyidejűleg izgató atmoszférára. A kínaiak viszont egyértelműen állítják: a fentiek közül minden feltételnek együtt kell lenni a tökéletes erotikához! És ők csak tudják!

Gondoljunk csak arra, hogyha a testi szerelem területén igazi "szakértők"-et keresünk, biztos nem Casanova utódjai jutnak eszünkbe, sokkal inkább egyes messzi kultúrák és népek, például a kínaiak. Végül is ők már "csekély" ötezer éve foglalkoznak azzal, hogyan tökéletesíthető a szerelem.

Kielégítő erotika

A kielégítő testiség gondoskodik:

  • egészségünkről
  • lelki egyensúlyunkról
  • szellemi frissességünkről
  • az összeolvadás mennyei érzésének átéléséről.

Aki tehát a kínai szerelmi művészetbe szeretne beletanulni, először próbálja meg elhinni a következőt: a minden szempontból kielégítő szex a hosszú, egészséges, boldog és szellemileg aktív élet előfeltétele. Mi, európaiak hajlamosak vagyunk arra, hogy ebben a tekintetben kettéválasszuk az érzelmeket és a testi szerelmet, és külön kezeljük azokat. Létre kellett hoznunk a pszichoszomatika mesterséges fogalmát ahhoz, hogy a lélek - pszicho - és a test - szoma - jelenségeit együtt kezelhessük, és megmagyarázhassuk magunknak a két terület között működő kölcsönhatásokat. A kínai kultúrában erre sohasem volt szükség. Ott eleve abból indultak ki, hogy a lélek és a test egymástól elválaszthatatlanok. A két terület kizárólag együtt gyógyítható. A betegség - legyen az depresszió vagy hasfájás - a csí, vagyis az életenergia zavarát tükrözi. Véleményük szerint csak akkor vagyunk egészségesek, ha ez az energia testünkben szabadon áramlik. Csak ekkor van egyensúlyban életünkben a jin és a jang.

Energiacsere a szerelemben

A szerelemben az a legcsodálatosabb, vélik a kínaiak, hogy a két ember között kölcsönös energiaátadás történik. Ideális esetben az egyik azt kapja, ami hiányzik neki, és a másiknak azt adja, amiből neki túl sok van. Elvileg a jin-tulajdonságok inkább a nőkre jellemzőek, míg a jang-vonások mögött a férfi található. Minden, ami a jin- és jang-tulajdonságokra vonatkozik, ebben az összefüggésben kissé elavultnak hangzik. Egyetlen nő sem értene boldogan egyet azzal, ha a jin-tulajdonságok pusztán a házias, a cselekvőképtelen, a szervezetlen jelzőket takarnák, míg a jang ezzel szemben a kalandvágyat, a gyors cselekvőképességet és következetességet jelentené. Azt mindenesetre tisztáznunk kell, hogy ez esetben korántsem a macho-világszemléletről van szó, sokkal inkább a kiegészítő tulajdonságokról alkotott elképzelésről. úgy, ahogy a jin-jang jelben is láthatjuk, hogy a fehér mezőben egy fekete pont található, és ugyanígy a feketében egy fehér.

FONTOS! Minden nőnek szüksége van jang-energiára, és minden férfinek jin-energiára ahhoz, hogy egészséges és boldog lehessen! A szerelmi életben ennek a következő a jelentősége: a nő elsősorban odaadó, azonban aktívnak is kell lennie, meg kell ragadnia a kezdeményezést! A férfi elsősorban a cselekvő, ám neki is képesnek kell lennie arra, hogy elengedje és átadja magát! A kínaiak szerint éppen a szerelmi játékban elengedhetetlen az állandó szerepcsere. Csak így történik meg a jin és a jang cseréje, mely a két embert igazán egyesíti.

Elhomályosuló jegyek

A csí túláradása lehet az oka annak, ha megbetegszünk, ha szomorúak, kedvetlenek, ingerlékenyek vagyunk. Ha egy férfinek túl sok jang-energiája van, akkor az a szerelemben is brutális, kemény, türelmetlen, kevés megértést mutat partnere irányában. Ha egy nőben túlteng a jin, akkor a szerelemben is passzív, nem képes hódítani, nincs fantáziája, mindent a másiktól vár, és az együttlét közben fekszik, mint egy darab fa...

Manapság inkább az okozza a problémákat, hogy a túl sok stressz hatására mindkét fél esetében az eredetileg jellemző jegyek elhomályosulnak. A jang-tulajdonságok háttérbe szorulása egy férfi tekintetében azt jelenti, hogy hódítási ösztönei gyengülnek, gyakran vannak erekciós, olykor potenciaproblémái, indíttatás nélkül kivárja, míg a másik fél lép, tehát korántsem nyújtja azt, amit egy nő egy férfitől bizonyos intim helyzetekben elvárna.

Ha viszont egy nő jin-tulajdonságai gyengülnek, akkor ő nemcsak fizikai értelemben száraz, hanem lelki vonatkozásban is, fantáziavilága szegényes, semmiféle titokzatossággal nem rendelkezik, nem képes a csábításra. Szakmájuk által erősen igénybe vett, karrierista nők esetében gyakran fordul elő a jang-tulajdonságok túlsúlya, mely a férfi természetes büszkeségét igen gyorsan romokba döntheti.

Csak semmi pánik!

A kínaiak szerint ezek a problémák a kapcsolatra semmiféle veszélyt nem jelentenek, mert szexuális együttlét során még orvosolhatóak!

Mi lehet az oka például annak, hogy néhány kérő szó már izgató hatással van egy nőre, míg ugyanezek a szavak a férfit inkább untatják? Miért van az, hogyha egy nő már az együttlét elején partnere nemi szervét simogatja, az rögtön lázba hozza a férfit, míg egy nő többnyire megütközik azon, ha társa rögtön a tárgyra tér?

A válasz rögtön magától értetődő, ha felismerünk néhány alapvető dolgot: a jin felül helyezkedik el és indirekt, míg a jang alul található és célratörő. Lefordítva, más szavakkal: a jin-aspektus kerül előtérbe akkor, amikor a partnerek egymás arcát, száját, nyakát, melleit simogatják, csókolgatják, szerelmes szavakat suttognak a másik fülébe, ugyanakkor a jang-aspektus erősödik, amikor az egyik fél a másik combjait, nemi szerveit, keresztcsontjának területét simogatja, masszírozza.

NE FELEDJÜK! A szex csak akkor válik hétköznapjaink szerves részévé, ha a legnagyobb fokú természetességgel kezeljük.

Kényes egyensúly

Mindezek után jogos a kérdés: hogyan is kerül egyensúlyba egymással a jin és a jang?

Először is használjunk ki életünkben minden lehetőséget ahhoz, hogy energia-háztartásunk egyensúlyba kerüljön! A jang jelképezi a melegséget, míg a jin a hűvösséget. Akiben túlsúlyban van a jang, jól teszi, ha kerüli az intenzív napfürdőzést, az erős hőhatásokat - például a szaunát -, s lehetőleg ne akkor teniszezzen, amikor a legforróbban süt a nap! A jin típusú emberek ne ússzanak egyszerre túl sokat, különösen ne hideg vízben, és hűvös estéken fogják rövidebbre a sétát! Aki a jang-vonásokat szeretné magában erősíteni, fogyasszon olyan élelmiszereket, amelyek melegítenek: spenótot, fokhagymát, vadhúsokat, bárányt, szárnyasokat, gyömbért, borsot, fahéjat, chilit! Aki ezzel szemben a jin-vonásokra helyezné a hangsúlyt, egyen hűsítő ételeket: osztrigát, halakat, algákat, gombákat, tejtermékeket, gyümölcsöt!

"Kínaiul" - haladók számára

Célzott gyakorlatok segítségével kiegyensúlyozhatók az energia-háztartás egyenetlenségei olyannyira, hogy még a szerelmi aktus is változatosabbá, intenzívebbé és élvezetesebbé válhat.

"Arany kör" nevű koncentrációs gyakorlat: üljünk lazán, hunyjuk le szemünket, és koncentráljunk a medencénkre - az elülső oldal a szeméremcsont, a hátsó oldal a keresztcsont, az oldalsó részek a csípőcsontok! Képzeljük el, hogy medencénk egy tál a fenti "keret"-ekkel, melyet meleg, aranyszínű mézzel töltenek meg, majd a méz lassan - egy csövön keresztül - elárasztja testünket, egészen a fejtetőnkig! Eközben lassan lélegezzünk az orrunkon keresztül, majd rövid időre tartsuk viszsza lélegzetünket! Ezt követően képzeljük el, ahogy a méz lassan elhagyja testünket, s közben egyenletesen lélegezzünk ki! Érezzük, ahogy a méz újra megtölti a képzeletbeli tálat, s eközben újból tartsuk vissza a levegőt! A fenti gyakorlatsort első alkalommal háromszor végezzük, majd lassan emeljük a mennyiséget!

Jade-gyakorlat: a kínaiak szerint az a férfi, aki tudatosan visszatartja ejakulációját, "a jade-kútból iszik". Véleményük szerint mind a férfiak, mind a nők képesek arra, hogy a szerelmi aktust késleltessék; mindez csak gyakorlat és akaraterő kérdése, miközben energiájuk a fejükbe áramlik, s végül eksztázisszerű orgazmust élnek át. Annak érdekében, hogy a gyorsan bekövetkező orgazmust késleltessük, lélegezzünk mélyeket, miközben többször erősen húzzuk össze medencealapi izmainkat – ezek az izmok szabályozzák a vizelet kiürítését! Maszturbálás során is gyakorolhatjuk ezt a módszert.

Kulcs-gyakorlat: amikor csak lehetséges, meztelenül aludjunk éjszaka! Ha reggel felébredünk, érintsük meg gyengéden szerelmesünket, hagyjuk, hogy ő is finoman izgasson minket! Ne gondoljunk az orgazmusra, szándékosan hagyjuk abba ezt a kis szerelmi játékot, majd a nap folyamán őrizzük meg magunkban a másik iránti vágyakozást, és maradjunk kívánatosak a másik számára abból a nem titkolt célból, hogy délután vagy este mindez mindkettőnk számára örömteli realitássá válhasson...

A boldogító szex alapjai

Elsőrendű, hogy a szex mindkét fél számára az élet legfontosabb és legcsodálatosabb része legyen, hisz mindent nyújt, ami a boldogsághoz kell:

  • szoros együttlétet
  • egészséget
  • belső felszabadultságot
  • azt az élményt, hogy képesek vagyunk átlépni saját önzésünkön és korlátainkon.

Kovács Rita

|
2005-07-07 19:13:39


Gondok a partnerkapcsolatban

Partnerkapcsolati problémáink és az ezzel összefüggő rosszkedvünk, bizonytalanságaink, feszültségünk oka gyakran abban keresendő, hogy nem tudunk párunkkal őszintén ...


Hatályba lépett az azonos neműek házasságát legalizáló törvény Szlovéniában

Tíz hónappal elfogadása után hatályba lépett az azonos neműek házasságát legalizáló törvény Szlovéniában, amely azonban nem engedi meg, hogy a párok gyermeket foga...


Halogató férfiak

A férfi a háznál többnyire azt jelenti, hogy mi valamit rosszul csinálunk. Mert ő mindig jobban tudja - csak nem csinálja. Vajon miért halogatják hetekig egy villanykörte...


Jó dolog a házasság

A Pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem kutatói bizonyították, hogy a házasságnak jó hatása van az egészségre. Eredményeiket a Psychoneuroendocrinology című folyóiratba...


A rossz házasság beteggé teszi a nőket

A feszült, problémákkal teli házasságban a nők gyakrabban szenvednek depressziótól és más pszichés problémáktól, de gyakoribbak náluk a testi panaszok is, például ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^