Halogató férfiak

A férfi a háznál többnyire azt jelenti, hogy mi valamit rosszul csinálunk. Mert ő mindig jobban tudja - csak nem csinálja. Vajon miért halogatják hetekig egy villanykörte-becsavarását? Miért állnak a képek hónapok óta a falhoz támasztva a felújítás óta? És miért kell a határidős munkákat utolsó éjjel elkészíteni?

halogatás, férfi, halógató férfiak | InforMed Hírek14:9-9   InforMed | Dénes, V.

Egy képet feltenni a falra, szöveg beverni, felfúrni a polcot, kiégett körtét kicserélni - öt-tíz perces dolgok - csupa olyasmi, ami a férfi feladata a háztartásban. Mégis nagyon sokszor mi, nők csináljuk meg ezeket az apróságokat.

Ügyesebbek vagyunk? Szó sincs róla! Csak nem tudjuk kivárni, amíg életünk párja végre rászánja magát. Elvégre neki is rengeteg tennivalója és munkája van - ami mind fontosabb, mint a háztartásbeli csip-csup ügyek. Türelmetlenek vagyunk? Aligha, hiszen egy villanykörte nem várhat két hétig.

Miért mindig nekem kell megtenni?

Persze ez csak a kezdet. Mert könnyebb megcsinálnunk, mint szólnunk. Igaz, először morgunk. Figyelmeztetjük félóránként. Aztán naponta. Aztán leszokunk róla. Mígnem egy idő után felteszi magának a kérdést a nő: miért mindig én járok szülői értekezletre? (És miért nem látok ott soha egyetlen apukát sem?)

Miért én hívom fel a szolgáltatót, ha megugrik a vízszámla? Miért én vásárolok az ő édesanyjának születésnapi ajándékot? Miért én, a gyenge nő cipelem a szatyrot?

Jó, persze, a bevásárlást nem lehet a férfiakra bízni, mert akkor két rekesz sört hoznának az egy liter tej helyett, és azt sem lehet tőlük elvárni, hogy ráérjenek, amikor nekünk boltba mehetnékünk van. De a többi, az igenis jogos!

Krónikus problémakerülés

A férfiak taktikusak. Amíg nincs gond, addig ajánlkoznak. Amint azonban felbukkan valami probléma, egyből túlórázni mennek. Aztán munka után segítenek a havernak házat építeni. Amikor meg hazaérnek, olyan, de olyan fáradtak.

Szóval: a férfiak problémamegoldó képessége fejlettebb, bár a fentiek alapján ezt inkább problémakerülésnek nevezhetnénk. A hétköznapi gubanc megoldását ugyanis addig halogatják, amíg végül maguktól - vagy általunk - meg nem oldódnak. A teremtés koronái tehát észre sem veszik a problémát - míg mi el nem intézzük.

Összecsavarozod a kisasztalt? Csöpög a csap, megszereled? Persze, rögtön. Csak előbb telefonálok egyet. Meg elolvasom az újságot. Holnap is van nap. Ismerős mondatok?

Valami érdekes módon mindig közbejön. Általában az autó, a számítógép vagy a foci a tévében. Lehet, hogy ha felállítanánk a férfiak szempontjából egy fontossági sorrendet, a háztartás egyáltalán nem is szerepelne rajta.

Szintetizáló-analizáló nő

Ugyanakkor párunk elvárja a rendet, az élre vasalt alsónadrágot, a keményített inget. Ha nem ég az a fránya lámpa - amit neki kellett volna megjavítania egy hete -, bosszankodik. Ha megjavul „magától”, észre sem veszi. Mindennek a hátterében az áll, hogy a férfiak agya „globálisan” működik, míg a nőké „rétegesen” .

Az erősebbik nem mindenre nyitott, mindenre készen áll, sőt mindenre képes. Erre a fajta gondolkodásra szokták a hűtőszekrényes példát hozni. Ha pár pillanatra egy férfi és egy nő bepillanthat a frizsiderbe, hogy elővegyen egy joghurtot, a férfi szintetizáló gondolkodásának köszönhetően - nem veszi észre, mert egyszerre néz mindent, míg a nő - analizáló agytevékenységének hála - azonnal leemeli a polcról. Ilyenkor szoktuk azt mondani, hogy: „Ott van a szemed előtt!”

Néha - teljesen véletlenszerűen - tökéletesen elintéznek egyes dolgokat. Vagy ha nem, hát tökéletesen hárítanak. Akkor is, ha a megoldandó feladat majd' kiszúrja a szemüket.

Tény, hogy terveket szőni, szervezni, előkészíteni a férfiak leginkább csak a munkahelyen tudnak. Otthon viszont „szabadidő-üzemmódra” kapcsolnak. Ej, ráérünk arra még!

Mi, nők, jól tudjuk, hogy a dolgok feltorlódnak, ha halogatjuk őket. Nekik viszont esélyük sem volt arra, hogy ilyen tapasztalatokat szerezzenek...

| halogatás, férfi, halógató férfiak
2017-02-21 15:32:52


Gondok a partnerkapcsolatban

Partnerkapcsolati problémáink és az ezzel összefüggő rosszkedvünk, bizonytalanságaink, feszültségünk oka gyakran abban keresendő, hogy nem tudunk párunkkal őszintén ...


Hatályba lépett az azonos neműek házasságát legalizáló törvény Szlovéniában

Tíz hónappal elfogadása után hatályba lépett az azonos neműek házasságát legalizáló törvény Szlovéniában, amely azonban nem engedi meg, hogy a párok gyermeket foga...


Halogató férfiak

A férfi a háznál többnyire azt jelenti, hogy mi valamit rosszul csinálunk. Mert ő mindig jobban tudja - csak nem csinálja. Vajon miért halogatják hetekig egy villanykörte...


Jó dolog a házasság

A Pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem kutatói bizonyították, hogy a házasságnak jó hatása van az egészségre. Eredményeiket a Psychoneuroendocrinology című folyóiratba...


A rossz házasság beteggé teszi a nőket

A feszült, problémákkal teli házasságban a nők gyakrabban szenvednek depressziótól és más pszichés problémáktól, de gyakoribbak náluk a testi panaszok is, például ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^