Hirdetés

Boldog párkapcsolat

Egy vizsgálat szerint, ha valaki boldog párkapcsolatban él, legyen az házas- vagy élettársi, néhány új viselkedési forma és apró változtatás árán képes megőrizni a kapcsolat boldogságát.

házasság, párkapcsolat, boldogság |

InforMed Hírek12   InforMed | Dobos, L.


A kutatók 373 házaspárt követtek 1986 óta, és többek közt azt állapították meg, hogy míg a legtöbb párkapcsolati szakember arra koncentrál, hogy kijavítsa, ami elromlott, inkább pozitív viselkedésmintákkal a meglevő jókat kell megőrizni és fokozni. Néhány javaslat az alábiakban:

Legyenek valós elvárásai

A legtöbb nő olyan partnerről álmodik, akinek kockahasa és többmilliós jövedelme van, a férfiak álma pedig a futballrajongó nő, aki egy fáradt estén is a 18 évesek libidójával közelít felé. De őszintén: mennyire reális mindez? Az irreális elvárások frusztrációhoz vezetnek, ez okozza a legtöbb kapcsolat megromlását.
Írja le egy papírra azt a két legfontosabb dolgot, amit elvár a kapcsolatban, és kérje meg partnerét, tegye ő is ugyanezt. Ezek után cserélje ki a papírokat, és beszélje meg, vajon reálisak-e az elvárások, és ha nem, mit tehetne. Ebből egyszerűen megtudható, mi igazán fontos partnerének.

Apró figyelmességek

A kis bókok, a segítség, támogatás, bátorítás, és apró (nem szexuális jellegű) jutalmak mind-mind a szeretet pozitív megerősítését sugallják. A vizsgálat érdekes megállapítása, hogy ilyesmire a férfiak a nőknél is jobban vágynak, hiszen a nők sokszor másoktól is megkapják ezeket a figyelmességeket.
Mondja meg a férjének, ha csinosan áll rajta a ruha, segítsen a feleségének elmosogatni, vagy nap közben küldjön szexi emailt partnerének. Meglátja, a hatás nem marad el.

A tízperces szabály

A legtöbb pár azt hiszi, hogy elég gyakran beszélget egymással. De vajon milyen gyakran beszélnek azokról a dolgokról, amelyek a másik valódi megértését szolgálják? Jelöljön ki minden nap tíz percet arra, hogy bármiről beszélgessen, kivéve a munkát, a családot, a háztartást vagy magát a kapcsolatot érintő kérdésekről. Beszélgessen filmekről, zenéről, idézzen fel egy boldog gyerekkori emléket. Ez a gyakorlat új életet lehelhet a kapcsolatba.

Zökkenjen ki a kerékvágásból

Ha több szenvedélyt szeretne a kapcsolatban, változtasson apró dolgokon, az színt visz a rutinba. Cseréljen szerepet, ha mindig a másik fél intézett valamit, vegye át tőle, vagy kiránduljon olyan helyre, ahol még nem járt. A boldog kapcsolat gyakran apróságokon múlik.

Psychology Today
házasság, párkapcsolat, boldogság

2014-07-23 22:39:49

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop