Hirdetés

A titokzatos nemi vágy

A nemi vágy kifejezés már önmagában is valamiféle csábító izgalmat sugároz, a puszta kiejtése felhívásként hat. Minden ép és egészséges ember ismeri a vágyat. Ám bármilyen általános is, ez még nem jelenti azt, hogy mindenkinél egyforma lenne, és számtalan meghatározása létezik.

sex, nemi vágy |

InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.

Az emberi szexualitást kutató tudósok számára az a sokféleség, ahogyan jellemezzük és leírjuk a vágyat, kihívást jelent. Csak úgy dobálózunk a kifejezéssel, de egyáltalán nem vagyunk biztosak benne, hogy vajon ugyanarról beszélünk-e, mondja Lisa M. Diamond, az Utah-egyetem pszichológiaprofesszora. Márpedig a kutatókat éppen a nemi vágy összetettsége, mélysége és gazdagsága érdekli, ezt szeretnék megérteni.

És ez a megértés nem jöhet eléggé korán. Napjainkban a nemi úton terjedő betegségek száma egyre nő. A szülők és a tanárok egymásra hárítgatják a felelősséget a szexuális felvilágosítás ügyében. Az FDA felháborodást kelt mind a konzervatív vallásosok, mind egyes civil szervezetek körében, amiért engedélyezi az esemény utáni tablettát, majd korlátozza árusítását 18 év felettiek számára. A monogám heteroszexualitástól való eltérést egyesek a társadalmat fenyegető veszélynek állítják be. Ezért a nemi vágy és következményeinek elfogulatlan vizsgálata létfontosságú a közegészségügy és az egészséges közgondolkodás szempontjából.

A szexológusok kutatásaik során érdekes és meglepő tényeket ismertek meg a nemi vágy természetét illetően. Azt is kutatják, miben tér el és miben egyezik a férfiak és a nők vágya, miért pont azt a partnert választja valaki, és miért úgy, ahogy, és milyen körülmények hatására alakultak ki a szokás- és ízlésbeli különbségek.

A 20. század közepén elterjedt felfogás szerint a szexuális együttlét a vággyal kezdődik, a szex utáni sóvárgással, ami magától támad fel, és arra ösztönzi az embert, hogy partnert keressen magának. Ez a találkozás aztán a nemi izgalomhoz vezet, amit a csúcspont, majd az ellazulás követ.

Újabb adatok azonban arra utalnak, hogy a vágy élménye nem annyira a szex előfutára, mint inkább annak következménye: az a tudatos szint, amelyen az agy tudomásul veszi, hogy valamilyen fizikai inger hatására felizgult.

Az amszterdami egyetem kutatói bebizonyították, hogy a szexuális tartalmú képek az emberi test egész mozgatórendszerét szinte azonnal aktiválják, minél erősebben szexuális tartalmúak a képek, annál erősebbek az elektromos jelzések is.

Úgy tűnik, mondja a kutató, hogy a test számára elsődleges a szex, még mielőtt az elmének ideje lenne „észbekapni”. Úgy véljük tehát, hogy a nemi vágyat a szexuális ingerek váltják ki, és ez nem is tudatos folyamat. Más vizsgálatok során kimutatták, hogy a szexuális reakciókat olyan ingerek is kiválthatják, amelyekről fogalmunk sincs. Lehet, hogy szükséges és önbizalmat ad az ember számára az az illúzió, hogy ő maga dönt, ám ez mégis csak illúzió.

A kutatások szerint a gyenge libidóval küszködők számára a legmegfelelőbb kezelés nem a vágy, hanem az ingerek felkeltése. El kell felejteni tehát a nemiséggel kapcsolatos gondolatokat, és helyettük olyan fizikai ingerekre vagy tevékenységekre kell összpontosítani, amelyek szikraként beindítják a folyamatokat.

A kutatók arra is találtak bizonyítékot, hogy a nemi izgalom és vágy érzései két külön agyi pályán futnak, az egyik elősegíti, a másik gátolja a szexuális lelkesedést.

Érdekesek a nők és a férfiak különbözőségeire és hasonlóságaira irányuló kutatások is. Mi lehet az erekció női megfelelője? A hüvely megduzzadása vagy síkosodása? Vagy valami egészen más? A megkérdezett nők többsége a hüvely síkosságát nem tartotta az erekció megfelelőjének, azt mondván, nincs jelentősége, akkor is nedvesedhet, ha nincs izgalomban.

A nőknél a nemi izgalom sokkal inkább kapcsolódik ahhoz, hogy partnere szereti-e, és hogy valóban tanúsít-e iránta érdeklődést. Nehezebb izgalomba jönnie annak a nőnek, aki nem tartja magát vonzónak.

Általában elmondható, hogy a nők ízlése, reakciója sokkal változatosabb képet mutat. Vannak, akiket a férfiak illata vonz, másokat taszít. Egyes nőket felizgatja a szokatlan vagy veszélyes helyen való szeretkezés lehetősége, másoknak már az is gondot okoz, ha tudják, valaki meghallhatja őket. Vannak nők, akiket a boldogtalanság, düh vagy szorongás szinte megbénít, de a nők mintegy 25 százaléka éppen a szexet használja arra, hogy elmulassza vele a rossz kedvét.

Azok a heteroszexuális nők, akik egy kérdőív kitöltésénél a libidójukat erősnek mondták, gyakrabban találták vonzónak a nőket is. Ez nem jelenti azt, hogy minden nő biszexuális, de az igaz, hogy a férfiak hajlamai sokkal inkább fekete-fehérek.

A férfiak pszichikai és fiziológiai állapota sokkal inkább összefügg, mint a nőké. Ha izgató képeket látnak, erekciójuk lesz, ha a kép nem az ízlésük szerint való, nemi szervük meg sem mozdul. A nőknél ezzel szemben semmi kapcsolat nincs a fizikai és a pszichés izgalom között. Úgy tűnik, az ő nemi szerveik állandóan reagálnak a szexre, mutassanak nekik képet egy szeretkező férfiról és nőről, azonos nemű párokról, vagy akár állatokról, fizikailag izgalomba jönnek. Természetesen a havi ciklus is befolyásolja a nők vágyát, amely sokkal ingadozóbb intenzitású, mint a férfiaké.

Egyes kutatók szerint azokban ezek az általánosító megállapítások nincsenek tekintettek az életkorbeli, a tapasztalati, a kulturális és más szempontokra. És az is kiderült, hogy bármekkorák is a különbségek, ahogy a férfiak és a nők korosodnak, egyre jobban hasonlítanak sok mindenben, így a nemi vágyaikat tekintve is.

The New York Times
sex, nemi vágy

2007-04-11 21:12:51

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop