A rossz házasság beteggé teszi a nőket

A feszült, problémákkal teli házasságban a nők gyakrabban szenvednek depressziótól és más pszichés problémáktól, de gyakoribbak náluk a testi panaszok is, például a magas vérnyomás, vagy az elhízás.

házasság, stressz, betegség, házasság, betegség | InforMed Hírek14   InforMed | Seprődi, B.

A terhelt házasságok a férfiaknál is okozhatnak például depressziót, állítják az amerikai kutatók.

Az ilyen kapcsolatokban a férfiaknál nem magasabb a kockázat például a metabolikus szindróma szempontjából. A hasi típusú elhízáson és az emelkedett vérnyomáson kívül a metabolikus szindróma jellemzői közé tartozik a vérzsírok emelkedett szintje, a magasabb vércukorszint, és az alacsony („jó”) LDL-koleszterin szint. Ha az öt problémából legalább három kimutatható, akkor magasabb a szívbetegség, az agyérbetegség és a cukorbetegség kockázata.

A kutatók 276 olyan párt vizsgáltak meg, akik körülbelül két évtizede éltek házasságban. A résztvevők életkora 40-70 év között volt. Kérdőív segítségével mérték fel a házasság pozitív vonásait (érzelmi melegség, kölcsönös támogatás) és a feszültségeket (viták, illetve nézeteltérések a szex, gyermeknevelés és anyagiak terén). Az orvosi vizsgálat során a szerzők felmérték a vérnyomást és a csípő körfogatot is.

Az eredmények szerint a terhelt házasságról beszámoló nőknél gyakoribb volt a depresszió és a metabolikus szindróma is. A rossz házasságban élő férfiak depressziós tünetei nem kapcsolódnak metabolikus szindrómával.

„A nők sokkal kapcsolat-orientáltabbak” – fogalmaztak a kutatók. – „A korábbi kutatásokból tudjuk, hogy az önmagukról alkotott kép nagymértékben alapul a kapcsolataikon. Valószínűleg ezért van az, hogy a rossz házasság keményebben terheli őket mind érzelmi, mind fizikai szempontból.”

Férfiaknál az érzelmi problémákat nem kísérik testi betegségek. Az azonban nyilvánvaló, hogy a férfiakat is érinti, ha rossz házasságban élnek. Az eredmények viszont egyértelműen arra utalnak, hogy a nőknél ilyen helyzetben nagyobb a hajlam hízásra: a stressz-hormonok segítik a hasi zsírszövet növekedését, és emelik a koleszterin szintet is.

” Számos kutatás igazolta már, hogy mindkét nemben kapcsolat van a válások és a koszorúér-betegségek között, ezek az adatok azonban azt mutatják, hogy nőknél kifejezettebb az összefüggés.

Szakértők szerint nem tudni, hogy a metabolikus szindróma vezet-e depresszió kialakulásához, vagy fordított-e a kapcsolat. A depresszió a testmozgás hiányán, illetve hibás táplálkozáson keresztül okozhat elhízást.

Ezek az eredmények azért fontosak, mert a szívbetegség mind férfiakban, mind pedig nőkben az egyik vezető halálok a fejlett országokban. Az eddigi eredmények alapján még nem lehet kimondani, hogy a nők esendőbbek a testi betegségekkel szemben, mint a férfiak, de már vannak olyan eredmények, amelyek erre mutatnak.

Arra sincs kellő bizonyíték, hogy a házasságok problémáinak enyhítésével csökkenteni lehetne a szívbetegségek kockázatát.

| házasság, stressz, betegség
2016-08-29 22:13:49


Ha a nő jóval idősebb...

Színésznők, énekesnők, dívák gyakran szerepelnek a képes bulvárlapokban náluk akár tizenöt-húsz évvel fiatalabb, jóvágású, elegáns férfiakkal. A mindennapi éle...


Gondok a partnerkapcsolatban

Partnerkapcsolati problémáink és az ezzel összefüggő rosszkedvünk, bizonytalanságaink, feszültségünk oka gyakran abban keresendő, hogy nem tudunk párunkkal őszintén ...


Hatályba lépett az azonos neműek házasságát legalizáló törvény Szlovéniában

Tíz hónappal elfogadása után hatályba lépett az azonos neműek házasságát legalizáló törvény Szlovéniában, amely azonban nem engedi meg, hogy a párok gyermeket foga...


Halogató férfiak

A férfi a háznál többnyire azt jelenti, hogy mi valamit rosszul csinálunk. Mert ő mindig jobban tudja - csak nem csinálja. Vajon miért halogatják hetekig egy villanykörte...


Jó dolog a házasság

A Pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem kutatói bizonyították, hogy a házasságnak jó hatása van az egészségre. Eredményeiket a Psychoneuroendocrinology című folyóiratba...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^