A pletyka közösségteremtő ereje

Nem a bulvárlapokban, hanem egy tudományos folyóiratban jelent meg cikk a pletykáról, ráadásul annak pozitív aspektusáról. A Personal Relationships (Személyes kapcsolatok) című folyóirat közli a pletyka és a barátság kapcsolatáról szóló tanulmányt, amelynek végkövetkeztetése így hangzik: az enyhén negatív pletyka megerősítheti az új barátságokat.

pletyka, barátság, barátság | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

A kutatás vezetője az oklahomai egyetem pszichológusa, dr. Jennifer Bosson. A kutatócsoport a fenti megállapítás ellenére sem állítja, hogy csak a negatív pletyka éltetheti a barátságokat, kialakulhatnak pozitív alapokon is. – Bár fontos a barátságban a közös pozitív hozzáállás, úgy tűnik, van valami különlegesen izgalmas és jó abban, hogy a másokkal kapcsolatos problémáinkat, elítélő véleményünket megoszthatjuk a hozzánk közel állókkal.

A pletyka tudományos meghatározással „egy jelen nem levő harmadikról szóló személyes információk cseréje, amely értékelése szerint lehet pozitív vagy negatív”. Ez azt jelenti, hogy a pletyka lehet ronda vagy kedves, de mindig olyasvalakiről szól, aki nincs ott.

A kutatók egyetemistákon tanulmányozták a pletyka és a kapcsolatok közötti összefüggéseket. Az első kísérletben 30 résztvevőnek egy legközelebbi személyt kellett megneveznie, aki nem lehetett rokon.

Ezután megkérték őket, hogy idézzék fel kapcsolatuk kezdetét, és a közösen kedvelt vagy nem kedvelt dolgokat vagy személyeket. Az eredmények azt mutatták, hogy egy baráti kapcsolat kezdetén több negatív, mint pozitív véleményt osztottak meg egymással a barátok másokról beszélgetve.

A második kísérletben 88-an vettek részt, csak itt már három kívülállóhoz való közös viszonyukról kellett színt vallaniuk. Itt is hasonló eredményre jutottak, mint az első esetében.

A harmadik kísérlet más jellegű volt. A résztvevők hangszalagról fiktív személyeket hallottak beszélgetni, és az ő jellemzésükön keresztül vontak le a kutatók következtetéseket a barátságukról, amelyet szintén az egyik szereplő iránti nemtetszés táplált.

A kutatók szerint a kísérletük, és az arról írt tanulmány nem támogatja vagy helyesli a pletykát még a barátság érdekében sem. Mindössze arra kívántak rámutatni, hogy számtalan hátránya mellett a másokról nem túl erősen megfogalmazott negatív vélemény kialakíthat vagy megerősíthet interperszonális kapcsolatokat.

| pletyka, barátság
2016-02-03 15:55:58


Ha a nő jóval idősebb...

Színésznők, énekesnők, dívák gyakran szerepelnek a képes bulvárlapokban náluk akár tizenöt-húsz évvel fiatalabb, jóvágású, elegáns férfiakkal. A mindennapi éle...


Gondok a partnerkapcsolatban

Partnerkapcsolati problémáink és az ezzel összefüggő rosszkedvünk, bizonytalanságaink, feszültségünk oka gyakran abban keresendő, hogy nem tudunk párunkkal őszintén ...


Hatályba lépett az azonos neműek házasságát legalizáló törvény Szlovéniában

Tíz hónappal elfogadása után hatályba lépett az azonos neműek házasságát legalizáló törvény Szlovéniában, amely azonban nem engedi meg, hogy a párok gyermeket foga...


Halogató férfiak

A férfi a háznál többnyire azt jelenti, hogy mi valamit rosszul csinálunk. Mert ő mindig jobban tudja - csak nem csinálja. Vajon miért halogatják hetekig egy villanykörte...


Jó dolog a házasság

A Pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem kutatói bizonyították, hogy a házasságnak jó hatása van az egészségre. Eredményeiket a Psychoneuroendocrinology című folyóiratba...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^