Hirdetés

Veszélyes házi gyógymódok

Sok olyan házi gyógymódot ismerünk, ami jól működik, de vannak olyan „csináld magad” módszerek is, amelyek bajt okozhatnak. Az alábbi módszereket nem szabad kipróbálni.

öngyógyítás, otthoni praktikák |

InforMed Hírek20   InforMed | Seprődi, B.


Fülgyertya

A fülzsír a fül természetes védőpajzsa. Vízállóvá teszi a fület, savas pH-ja pedig véd a fertőzések ellen. Miért akarnánk tehát eltávolítani a fülből?

Ritkán előfordul, hogy az összecsomósodott fülzsír viszketést és nagyothallást okoz, ilyenkor néhányan a fülgyertya segítségéhez folyamodnak. Ez egy méhviasz gyertya, amit a fülbe helyezik, a végét meggyújtják, majd kiveszik, ezzel eltávolítható a fülzsír és más szennyeződések is. Csakhogy nem könnyű meggyújtani egy gyertyát néhány centiméterre a fülünktől, és nem is biztonságos.

Megnyugtatóbb módszer, ha valamilyen szövettel eltávolítjuk a fülzsírt azokról a területekről, amelyeket az ujjunkkal is elérünk. Ha pedig ez nem elég, keressünk fel egy fül-orr-gégészt, aki segít rajtunk. Léteznek fültisztító cseppek is, de ezek használata előtt mindig kérjük ki orvosunk véleményét. Egyébként a fültisztító pálcák is veszélyesek, mert megsérthetik a dobhártyát.

Vajat az égésre

A vaj csak az ételeket dobja föl, az égésen nem segít. Enyhe hűsítő hatása van ugyan, de a test melege miatt hamar megolvad, és növeli a fertőzés kockázatát, mert nem steril.

A sérülés utáni első percben a hideg víz a legjobb. Legalább tíz percen át kell folyatni a sérült testfelszínre. A felületes, 4 cm-nél nem nagyobb kiterjedésű égésekre recept nélküli készítményeket is tehetünk, amit azután steril kötéssel kell védeni. A fájdalomcsillapítók jó hatásúak.

Jeget nem szabad alkalmazni az égett felszínen, mert érzésvesztést okozhat, és fagyási sérülés jöhet létre az égett terület körül.

Mikor kell segítséget hívni? Akkor, ha láz jelentkezik; ha komoly fájdalma van, vagy éppen egy harmadfokú égésnél egyáltalán nem érez fájdalmat; illetve ha úgy látja, terjed az égés okozta bőrpír.

Pálinkás kenyér fogzási fájdalomra

A fogak előbújásakor sok baba sír, a szülők ilyenkor bármit megadnak, hogy megnyugtassák. Pálinkát is. Bár öreganyáink tanácsa reményt adhat az átsírt éjszakai órák után, mégsem helyes, ha az üveghez nyúlunk. Egyrészt a gyermekek szervezetét jelentősen károsítja az alkohol, másrészt a szesznek nincs valódi fájdalomcsillapító hatása a fogínyen.

Keresgéljünk inkább a fagyasztóban: egy lehűtött cumi nyugtat és fájdalmat is csillapít. Ez a szabály egyébként felnőtteknél is igaz: a fogfájáson nem segít a pálinka, ha odvas a fogra vagy beteg az ínye, legjobb, ha felkeresi a fogorvost.

Kolloid ezüst

A szóbeszéd és az internet szerint számtalan betegség kezelésére alkalmas szer, állítólag jó a gombás fertőzések, TBC, HIV, herpesz és egyes daganatok ellen is. Az állítólagos immunerősítő hatás helyett azonban komoly mellékhatásokra lehet számítani. Tudjuk, hogy a kolloid ezüst hatására szürkés-kékes lesz a bőr, de a szer a vesékben, gyomorban és az idegrendszerben is lerakódik. A sejtekben felhalmozódó ezüst a szövetek pusztulásához, és akár szervi elégtelenséghez is vezethet. A hatás mérgező, és visszafordíthatatlan.

Méregtelenítés

Sokat hallunk a vastagbelekben található anyagok káros és mérgező hatásáról, és vannak olyan álláspontok, ami szerint ezeket az anyagokat legjobb onnan kiöblíteni gyógynövényekkel, probiotikumokkal, speciális diétával és hashajtókkal.

Ezzel szemben a vastagbélnek saját módszere van a mérgező anyagok eltávolítására, ez pedig a székürítés. Az erőltetett méregtelenítés megzavarja a nyugalmat, felboríthatja a szervezet elektrolit-egyensúlyát, kiszáradáshoz és sóvesztéshez vezethet. A hosszú időn át végzett hashajtás vérszegénységet, alultápláltságot és szívelégtelenséget is okozhat.

A hashajtás helyett szerencsésebb rostban gazdag ételeket: zöldséget és gyümölcsöket enni. Férfiaknál 38 gramm, nőknél 25 gramm az ajánlott napi bevitel. Tartós panaszok esetén keresse fel orvosát vagy egy gasztroenterológust.

öngyógyítás, otthoni praktikák

2022-06-28 12:13:40

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop