Hirdetés

Környezetkímélő nyaralás

A mai üdülővidékek természetes miliőjét a turizmus érdekében átalakították, civilizálták, ami persze együtt járt azzal is, hogy egyesek számára a mesterséges természet elveszítette vonzerejét. A ma még érintetlen, nomád vidékek ellenben különleges nyaralást kínálhatnak; itt még nincsenek pénztárca-nyitogató szállodák, vendéglők, árusok, bár ha mi megjelenünk, nemsokára bizton felbukkannak, s szórakozásra, fogyasztásra, szemetelésre, környezetszennyezésre ösztönözhetnek szállodaépítő cégeket, de minket is...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(8):72-73   Celsus Kft. | Váczi, G.

Cikkünkben arra keressük a választ, hogyan nyaralhatunk gazdaságosan, illetve hogyan védhetjük ki azt, hogy magunk is hozzájáruljunk a pusztításhoz.

A KÓR KORTÜNETE

A városi betondzsungelekben a természet-ellenesség normális jelenség: a növény- és állatvilág hiánya fel sem tűnik, legfeljebb csak a torokkaparó levegő, a hajléktalanok, a járdákat belepő kutyagumi, az elpusztult galambok s a pincékben szaladgáló patkányok figyelmeztetnek arra, hogy valami nem stimmel. Egy folyó, tó vagy a tengerpart vidéke azonban már más: a természetes víz és élővilág látványa kiragad bennünket a hétköznapok "természetességéből", egy kempingben például már feltűnő a nyugalmat megtörő kutyaugatás, valamilyen készülék, szerszám zaja avagy a felszálló cigarettafüst.

ELGONDOLKODTATÓ! Sajnos a városhoz szokott emberek többsége a vad természetben rosszul érzi magát, a felhőtlen nyaraláshoz a természet szépsége mellett igényli a városias kényelmet, az otthon megszokott „szertartásokat", újságolvasást, tévézést, rádiózást, kávézást, pöfékelést, de a vásárlást is. Valójában ez az igény szüli az ellentmondásos, abnormális üdülőkörnyezeti világot, a beépített partszakaszokat, a nádasok közt felbukkanó büféket vagy például nálunk, a Balatonnál a környezetidegen hattyúk betelepítését.

MUTASSUNK PÉLDÁT!

A már átalakított, szennyezett, ökológiailag halott vidékeken a további szennyezések talán már ugyanúgy fel sem tűnnek, mint a betondzsungel abszurditása, pedig, ha nyaralásunkhoz népszerű üdülőhelyet választunk, példamutatásunkkal, odafigyelésünkkel tükröt állíthatunk a létrontók és a feledékenyek elé. Pár éve egy hajókiránduláson lettem figyelmes arra, hogy a fedélzeten eszegető, kártyázgató utastársak előszeretettel dobálják a vízbe kiürült kólás-dobozaikat, és sem a normális, szemetest kereső utasok, sem a matrózok nem szólták meg őket. Valószínű, úgy gondolták, a szemetelők emberi joga sérül, ha nehezményezik a dolgot, vagy talán kínosnak érezték a megszólalást, esetleg kerülni akarták a konfliktust. Leginkább ez utóbbi lehet a magyarázat, hiszen a szemetelők figyelmeztettek, hogy ne ártsam magam a mások dolgába. Ezektől az emberektől már nem lehet megóvni a világot, de biztos, hogy a figyelmetlenségből fakadó környezetszennyezést példamutató viselkedéssel meg lehet állítani. A saját nyaralásunkat akkor tehetjük leginkább környezetkímélővé, ha kerüljük a népszerű üdülőhelyeket. Lehetőleg sehová se vigyünk magunkkal sok holmit, csak a legszükségesebb ruhaneműket, melyeket a nálunk lévő környezetkímélő mosószerrel - bórax, kenő- vagy háziszappan - bárhol kimoshatunk. Kiváló nyaralási, kikapcsolódási lehetőség például egyhetes vízi túra, de a nomád tengerparti gyalogtúra is.

NEDVES TÓNAK SZÁRAZ PARTJÁN...

A Balaton különösen jól példázza, hogyan lehet egy vidéket ökológiailag tönkretenni, feláldozni az üdülővendégek vagy inkább a nagy üzlet kedvéért. Ezt a még ma is nagy kiterjedésű tavat az ember megalázta, elvette életterét, szabályozta vízállását - 51 000 holdnyi felülete szárazra került, majd a napjainkig tartó illegális partfeltöltések miatt még több területe „hasznosult. Úgy tűnik, mintha ez a tó, a természet gyermeke csak azért lenne, hogy a fürdővendégeket szolgálja...

LEHETŐSÉGEK

Hazánkban a Felső-Tisza remekül, élvezettel hajózható; a legjobb, ha kenut bérelünk erre a célra. Éjszakára táborhelyül a széles homokpadok szolgálnak, napközben a szükséges élelmiszereket beszerezhetjük a part menti falvakban. Ha a Bodrogon is felevezünk, megcsodálhatjuk a Bodrogköz Zsaró nevű tündérvilágát.

TIPP: ügyeljünk arra, hogy táborhelyeinket tisztán tartsuk - a szemetet vigyük be a faluba, ne égessük el, ne ássuk el! Igyunk újratölthető kulacsból, s palackos gáz helyett faágakat, illetve a tábortüzet használjuk az ételek melegítésére!

Nomád tengerparti túrákra elsősorban a görög tengerparton vállalkozhatunk, főleg Kréta partszakaszai mentén: itt biztos, hogy nem fognak bántani, kifosztani bennünket. A lágyan csapódó hullámok, a hold erős fénye, a keményebb kavicságy talán az első éjszakákat álmatlanná teszik, de a friss levegő, a káprázatos környezet a nehézségeket hamar elfeledteti; egykettőre bele lehet szokni a „civilizálatlan" életbe. A szemetelést itt is kerüljük, s a természet érintetlenségét, amennyire tudjuk, őrizzük meg!

AMI KÖRNYEZETKÍMÉLŐ, AZ GAZDASÁGOS

Emberi szempontjaink szerint a nyaralás akkor gazdaságos, ha olcsón, nagyobb kiadások nélkül megússzuk. Manapság persze sokan, még ha olcsón is szeretnének nyaralni, úgy gondolják, ilyenkor mindent megadnak maguknak, illetve a családjuknak, elvégre megérdemlik az évi egyszeri felhőtlen kikapcsolódást. Persze kérdés, mit jelent ez a minden, s ki hogyan képzeli. A „minden" valószínűleg mindenkinek mást, anyagi lehetőségei szerint. A „nagy mindenbe" belefér az igencsak környezetszennyező, pusztító vízi motorozás, a halakat, polipokat, kagylókat nem kímélő búvárkodás, palackos, szigonyos víz alatti vadászás, a nagy evészetek-ivászatok, illetve üdülőhelytől függően egyebek is. Úgy tűnik, minél több pénzt költünk, annál inkább terheljük a természetet, szennyezzük a környezetet, de ez így van a hétköznapi életünkben is. Az üdülés során pénzünkkel tartjuk életben az említett vízi motorozást, mert ha nem bérelnénk gépet, a természet örömére más foglalkozás után kellene néznie a kölcsönzősnek és a motorgyártónak egyaránt. Az érintetlenebb tengerpartokon nincsenek tavernák, ami azt is jelenti, itt nem tudjuk elkölteni a pénzünket. Ha kevesebb, kicsit szakadtabb, a nomád nyaraláshoz, s nem a szórakozóhelyekhez illő ruházatot viszünk magunkkal az útra, nem kell félnünk attól, hogy elvész valamink, ráadásul a szórakozóhelyek kerülésével rengeteg pénzt megspórolhatunk. Ugyanez a helyzet a szállással is, hiszen a természetben töltött éjszakákért nem kell fizetni. Egy tengerparti nyaralás esetében a közlekedést a legolcsóbban talán saját gépkocsinkkal bonyolíthatnánk, de például Kréta messze van, ezért ide a legjobb repülővel, esetleg Athénből hajóval menni. A közeli útnál a gépkocsi előnye, hogy vihetünk magunkkal „egy kis hazait", különben az élelmünket a legolcsóbban házaknál vagy nagyobb élelmiszeráruházakban szerezhetjük be.

AMIÉRT MÉG MEGÉRI...

Jó közérzetünk, jó alakunk és állóképességünk megszerzésére a nomád nyaralás a legjobb alkalom, hiszen ez az időszak nem a nagy evészetekről, hanem az egészséges kikapcsolódásról szól.

Váczi Gábor

2005-07-28 11:45:51

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop