Hirdetés

Kis mértékben megnövekedett radioaktív sugárzást mérnek Európa több pontján január óta

Megnövekedett, de még az egészségügyi határérték alatti radioaktív sugárzást mérnek Európa több pontja felett január óta, forrása egyelőre ismeretlen.

radioaktív sugárzás, egészségügyi határérték |

MTI Hírek13 | MTI

A radioaktív jód-131 izotóp megnövekedett mértékű jelenlétét először januárban észlelték a norvég-orosz határon, azóta több európai ország felett is elterjedt. A hatóságok szerint elképzelhető, hogy egy gyógyszergyárban történt, be nem jelentett baleset okozza a sugárzást.

Noha januárban észlelték a jelenséget, finn és francia hatóságok csak most számoltak be a helyzetről. Bejelentették, hogy először Norvégiában észlelték a radioaktív értékkilengést, majd január végéig megjelent Finnországban, Lengyelországban, Csehországban, Németországban, Franciaországban és Spanyolországban.

Astrid Liland, a finn sugárvédelmi hatóság munkatársa elmondta, az ország legészakibb megyéjében, Finnmarkban januárban mért értéknövekedés nagyon alacsony volt, nem jelentett veszélyt sem az emberekre, sem a környezetre, ezért nem hozták nyilvánosságra.

Franciaország sugárvédelmi hatósága is azt közölte, hogy Európa talajszintjén a radioaktív jód-131 izotóp mértéke januári emelkedésének nincs egészségügyi vonatkozása, és azóta vissza is tért a normális szintre.

Egyelőre azonban nem tudni, mi okozta a megnőtt sugárszintet.

A jód-131 izotóp felezési ideje csupán nyolc nap, tehát jelenlegi észlelése a légkörben annak bizonyítéka, hogy nemrég szabadulhatott fel az izotóp - írja a Science Alert tudományos honlap.

Jelenleg a legvalószínűbb, hogy a forrás valahol Kelet-Európában lehet - egyes összeesküvés-elméletek szerint ez annak bizonyítéka, hogy Oroszország nukleáris tesztet hajtott végre az Északi-sarkvidéken.

"A mérések idején zord volt az időjárás, így nem tudjuk visszavezetni a sugárzást egy bizonyos helyszínre" - mondta el Liland. Hozzátette: a különleges izotópra tekintettel sokkal inkább elképzelhető, hogy valamilyen gyógyszerüzem hibájáról lehet szó, a jód-131 izotópot ugyanis széles körben használják a rák bizonyos típusainak kezelésére.

Nem ez az első ilyen eset: 2011-ben hasonló jelenséget figyeltek meg, melyről a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával készült, február 16-án bemutatott kutatásból kiderült, hogy a csillebérci Izotóp Intézet Kft. szűrőrendszerének hibája okozta a jód-131 izotóp szivárgását. Az intézet orvosi kezelések és kutatások céljára állítja elő radioaktív izotópok több változatát.

Azt, hogy atomerőműből származhat a sugárzás, akkor is gyorsan kizárták, mivel "abban az esetben más elemeket is találtak volna a levegőben" - fogalmazott 2011-ben Didier Champion, a francia sugárvédelmi hatóság akkori vezetője.

A jelenlegi sugárzáskilengés forrásának felkutatása továbbra is folyik, az amerikai légierő speciális, nukleáris robbanások észlelésére specializálódott repülőgépét is bevetették.

radioaktív sugárzás, egészségügyi határérték

2017-02-22 22:32:26

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop