Hirdetés

Jóváhagyták a fukusimai jégfal létrehozását a hatóságok

A japán atomenergetikai hatóság jóváhagyta azon terveket hétfőn, hogy lefagyasszák a talajt a 2011-ben balesetet szenvedett Fukusima-1 erőmű körül a talajvíz szivárgásának megakadályozása érdekében.

Fukusima, sugárzás, atomerőmű, nukleáris katasztrófa |

MTI Hírek11

Az erőművet üzemeltető Tepco energiavállalat júniusban tervezi megkezdeni a munkát, amely a remények szerint fontos áttörést jelenthet a radioaktív víz szivárgásának megfékezésében.

A tervek szerint az erőmű négy megrongálódott reaktorépülete köré egy másfél kilométer hosszú földalatti csőrendszert építenek ki, amelyben hűtőanyagot áramoltatnak majd. Így gyakorlatilag lefagyasztják a talajt, megakadályozva, hogy a talajvíz bejusson a reaktorépületek alagsorába, illetve kiáramoljon onnan.

A víz kezelése a Tepco egyik legfőbb kihívása Fukusimában. A probléma forrása, hogy az erőmű hűtőrendszere a 2011. márciusi 9-es erősségű földrengés és az azt követő, több tízméteres szökőár során megsérült, ezért azóta a TEPCO "kézileg" kénytelen napi mintegy 400 tonna vizet befecskendezni reaktorokba. Emiatt a fűtőelemekkel érintkező, és eközben jelentős mértékű radioaktív anyagot felvevő víz csak gyűlik és gyűlik a létesítményben, a tárolókapacitások pedig egyre fogynak.

A helyzetet bonyolítja, hogy az erőmű megrongálódása miatt a talajvíz ki-be jár a létesítmény föld alatti helyiségeiben, és az ott felgyülemlett, súlyosan sugárszennyezett hűtőfolyadékkal keveredve súlyos veszélyt jelent.

Ugyanakkor az először tavaly megfogalmazott tervekkel kapcsolatban komoly kételyek is felmerültek. Bár a talaj lefagyasztása bevett műveletnek számít például alagutak fúrása során, a módszert általában csak jóval rövidebb szakaszokon, ideiglenes jelleggel alkalmazzák. Másrészt számítások szerint a talaj megsüllyedhet a művelet miatt, bár a Tepco és az atomenergetikai hatóság szerint a potenciális süllyedés mértéke - 16 milliméter - nem jelent biztonsági kockázatot az erőműre nézve.

A cég korábban átmeneti jelleggel felállított egy rendszert, amellyel kiszivattyúzza a talajvizet a földből a létesítmény közelében, megakadályozva, hogy az bejusson a reaktorépületekbe. A vállalat közölte, hogy kedden 640 tonnányi, az ezen rendszerrel felszínre hozott, enyhén - azaz a biztonsági határérték alatti mértékben - szennyezett talajvizet enged a tengerbe.

Fukusima, sugárzás, atomerőmű, nukleáris katasztrófa

2014-05-26 21:21:13

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop