Hirdetés

Az erdőirtás mérséklése miatt csökkent a halálozás

Évente 1700 dél-amerikai felnőtt idő előtti elhalálozását akadályozhatta meg az amazóniai erdőirtás mérséklése egy új kutatás szerint, mely a phys.org tudományos-ismeretterjesztő portálon jelent meg.

erdőirtás, Brazília, erdőtűz, környezet |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


Az erdőtüzek hatalmas mennyiségű, apró szemcsés anyagot és mérgező gázt bocsájtanak a légkörbe. 2004 óta Brazíliában sikerült elérni, hogy az erdőirtás céljából szándékosan gyújtott erődtüzek száma jelentősen csökkenjen.

Az erdőirtás 2001 és 2012 között mintegy 40 százalékkal csökkent a tanulmány szerint. A kutatók megvizsgálták az augusztustól októberig tartó száraz időszak erdőtűzből származó szennyező részecskéinek mennyiségét Brazília délnyugati részén és Bolíviában.

A műholdak és a földi érzékelők adatai azt mutatták, hogy a tüzekből eredő részecskék kibocsájtása jelentősen csökkent Amazóniában a száraz időszakban 2002 és 2012 között, különösen azokban az években, amikor az erdőirtás aránya alacsonyabb volt.

A kutatók kiszámították, milyen arányú volt a 30 évnél idősebb felnőttek szív- és tüdőbetegségekből, illetve tüdőrákból eredő halálozása, amely a legkárosabb részecskék belégzésével függött össze. Számításaik szerint az erdőirtás 40 százalékos csökkentése a vizsgált időszakban évente mintegy 1700 felnőtt idő előtti halálát akadályozhatta meg.

PHYS.ORG

erdőirtás, Brazília, erdőtűz, környezet

2015-10-28 21:52:47

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop