Hirdetés

Kétes értékű rákellenes gyógymódok

Egyes weboldalak olyan nem bizonyított hatású komplementer kezelést ajánlanak, amely kölcsönhatásba léphet a szokásos gyógymódokkal, veszélyesek lehetnek, sőt halált is okozhatnak.

rák, komplementer |

InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.

Ernst professzor 32 webhelyet elemzett, és megállapitotta, hogy közülük sok olyan gyógykezelést ajánl, amely tudományosan nem biyonyitott.

– Ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor nagy valószínűséggel nem is igaz – mondja az exeteri és plymouthi egyetem komplementer orvoslással foglalkozó professzora.

A honlapok 118 rákellenes kúrát, 59 megelőző kezelést és 88 fájdalomcsillapító kezelést ajánlanak. Egyes helyeken a betegeket lebeszélik a standard rákellenes kezelési eljárásokról.

– Az Interneten található információk jelentős része kockázatot jelent a rákbetegek számára – mondja Ernst professzor. Egyes honlapokon ajánlják például a cápaporcot rák ellen, de „semmi bizonyíték nincs arra, hogy valóban hatásos lenne”.

Vannak azonban olyan honlapok is, amelyek valóban hasznos információt tartalmaznak, például az akupunktúra bizonyítottan jó a derékfájásra és hányingerre, az orbáncfű az enyhe depresszióra, és a fokhagyma csökkenti a koleszterinszintet.

Ernst professzor szerint ezeket a site-okat valahogy meg kellene jelölni, illetve az országos rák-intézetek jóváhagyó pecsétjével kellene ellátni, hogy a betegek tudják, melyek a megbízható gyógymódok.

Egy 2600 betegen végzett felmérés szerint az alvadásgátló gyógyszert szedő betegek 9 százaléka gyógynövény-alapú szert is szed, ami kölcsönhatásba léphet a gyógyszerrel, és befolyásolhatja annak hatását. A betegek többsége azonban nem tájékoztatja orvosát arról, hogy kiegészítő szereket is szed.

Ernst professzor szerint a komplementer kezelésnek helye van a szokásos kezelési módszerek mellett, alkalmazásukhoz azonban több kutatás és tudományos bizonyíték szükséges.

Reuters
rák, komplementer

2005-05-15 18:44:35

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop