Hirdetés

Veszélyes tini divat

Az amerikai tinédzserek körében, elsősorban a közösségi oldalakon terjed az a divatőrület, hogy az az igazán trendi és csinos, akinek nem ér össze a két combja.

tinédzser, divat, önértékelési zavar, étkezési rendellenesség, öngyilkosság |

InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.


Szakemberek szerint önértékelési zavarok miatt látnak a fiatalok mást a tükörben, mint amit ideálisnak tartanak. Ez a pszichés állapot étkezési rendellenességhez, depresszióhoz, sőt, akár öngyilkossághoz is vezethet.

Egyre-másra teszik ki a képeket magukról azok, akinek szerintük sikerült megvalósítani a tökéletes alakot, azaz jó távol van a két combjuk egymástól. Olyanok is posztolnak azonban, akik nincsenek megelégedve magukkal, és biztatják egymást, hogy együtt talán sikerül csont és bőrre lefogyniuk.

A soványság utáni vágy nem új jelenség, ám ez a trend a folyamatosan elérhető közösségi média hatására nagymértékben felerősödött.

Barbara Greenberg klinika pszichológus szerint a combrés a legtöbb nő számára elérhetetlen álom marad, még éhezés árán is. – A legtöbb nőnek egyszerűen más az alkata – mondja -, a csontszerkezettől függ, hogy valakinek összeér-e a két combja.

A WHO serdülő lányok számára napi 2500 kalóriát ír elő, a soványságra törekvő lányok azonban gyakran napi 380-600-nál nem fogyasztanak többet.

A média azt sugallja, hogy ha sovány vagy, sikeres vagy, mondják szakemberek. A nyomást leginkább a tinédzser lányok érzik, akiket életükben először ekkor hasonlanak össze felnőtt nőkkel. A fiatal lányok egy szexista, és a méretekre túlzott hangsúlyt fektető korban úgy vélik, hogy a testük a valutájuk, és növelni akarják vélt társadalmi értéküket.

Szerencsére alakultak már ellen-csoportok is, az egyik bejegyzés szerint: - Az mentette meg a telefonomat attól, hogy beleessen a WC-be, hogy nincs rés a combjaim között.

Forrás: www.google.com/hostednews

Kapcsolódó rovatok:
Evési rendellenességek (anorexia, bulimia)


tinédzser, divat, önértékelési zavar, étkezési rendellenesség, öngyilkosság

2013-12-02 13:21:22

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop