Tíz javaslat szülőknek

Millió apró, sok szülő számára természetes cselekedettel lehet az óvodás és kisiskolás korú gyermek test-lelki fejlődését segíteni. Az alábbiakban ezekből sorolunk fel néhányat.

iskola, óvoda, iskolakezdés, gyereknevelés | InforMed Hírek14   InforMed | Sándor, K.

Az óvodások szüleinek:

1. Olvasson a gyereknek

Helyezkedjenek el kényelmesen, és olvasson fel egy mesét vagy történetet. A gyerekek nagyon szeretik az ismétléseket, nem lehet nekik túl sokat olvasni.

2. Beszéljen hozzá

Énekeljen, mondjon versikéket, mondókákat, és kommentálja napi cselekvéseit is. Kérdezzen a gyerektől, kérje meg, hogy nevezze meg a tárgyakat, írja le, mit lát éppen. Este együtt ismételjék át a nap eseményeit.

3. Vigye magával

Nem külföldi vagy tengerentúli utazásra gondolunk. Megteszi a bevásárlóközpont, a posta, a múzeum vagy az állatkert is. Később beszéljék meg, mit láttak, és tegyen fel a gyereknek kérdéseket.

4. „Írjon” a gyerek

A kicsik nagyon szeretnek firkálni. Adjon nekik papírt, ceruzát, zsírkrétát, festéket, filctollat. Az ujjal festés is igazi, színes élmény számukra.

5. Járjanak társaságba

Legyen akár egy nagy születésnapi parti vagy játék az ismerősök gyerekével, a kicsinek előnyére válik, ha sok beszédet hall különféle hangokon. A könyvtári mesedélután vagy egy bábelőadás különösen jó alkalom arra, hogy a gyerek új hangokat halljon, új dolgokat ismerjen meg.

6. Használja a kezét

A rajzolás, kivágás és ragasztás munkaigényes feladat, de ezek a tevékenységek elősegítik, hogy a gyerek majd szebben írjon, no és kedves emlék egy-egy, a gyerek által készített műalkotás.

Az első osztályosok szüleinek:

7. Olvasson neki még többet

Hadd „olvasson” a gyerek is, lapozgassa a könyvet, és beszéljen közben, köszönjük meg neki a felolvasást, és kérjük meg, mondjon el egy mesét a saját szavaival.

8. Tanítsa a gyereket felismerni egyes dolgokat

Adjunk alkalmat a gyereknek arra, hogy felismerje például az élelmiszerek csomagolásán a logókat, az e-mail címeket, a stoptáblát, a zöld jelzést, vagy a B betűt. Ha sikerül, ne fukarkodjunk a dicsérettel.

9. Egy kis számtan

Beszéljen a gyereknek a számokról, hangosan számoljon meg mindent. Hány szem szőlő van a tányérodon? Ha még egyet adok, mennyi lesz?

10. Növelje a figyeléssel eltöltött idő hosszát

A kártya- és táblás játékok, az asztal megterítése, a fotók rendezgetése mind alkalmas erre. Összpontosítsanak egyetlen tevékenységre vagy feladatra, mielőtt aktívabb játékot játszanának.

| iskola, óvoda, iskolakezdés, gyereknevelés
2016-08-18 21:37:35


Iskolai zaklatás

Rontja a tanulók tanulmányi teljesítményét és magabiztosságát, képességeikbe vetett hitét a hosszan tartó vagy erősödő iskolai zaklatás az Amerikai Pszichológusok ...


Házasságon kívül születik a gyerekek többsége a volt NDK területén

Házasságon kívül születik a gyermekek csaknem kétharmada Németország keleti tartományaiban, a volt NDK területén - mutatta ki a német szövetségi statisztikai hivatal ...


Romániában tilos plusz házi feladattal büntetni a diákokat

Romániában megtiltották a tanároknak, hogy nagymennyiségű plusz házi feladattal büntessék a diákokat.


Mit egyen a gyerek?

Elkezdődött a tanév és vele a fejtörés is, hogy mit, hol, hogyan egyen a gyerek, miként tudja a szülő ellenőrizni a táplálkozását, ha napi 7-8, de sokszor 10-12 órá...


Stresszkezelés gyermekkorban

Sokféle kihívással kell megküzdenie egy kisiskolásnak. Meg kell felelnie a család és az iskola elvárásainak, ki kell vívnia és meg kell tartania a számára megfelelő h...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^