Testvérviszály – mit tehetünk?

Ha kisebb testvér érkezik a családba, az eddig egyeduralkodó gyerek egész kis világa összeomolhat. Eddig ő volt a középpontban, mostantól osztoznia kell valakivel. Ezt nem minden gyerek éli meg jól. Mit tehetünk az egyébként természetes és elkerülhetetlen féltékenység, testvérviszály elkerülésére?

testvér, féltékenység, | InforMed Hírek12   InforMed | Dobos, L.

Időben készítsük fel a kistestvér érkezésére

Mutassunk a gyereknek más kisbabákat, beszéljünk arról, hogy nemsokára neki is lesz kistestvére, hogy örömmel várja a kicsit.

Kapjon a nagyobb gyerek ajándékot

Ha hazavisszük az újszülöttet a kórházból, jó, ha a nagy kap valami érdekes ajándékot, mert ezzel elvonhatjuk a figyelmét arról, hogy mindenki a kicsivel foglalkozik.

Sose mondjuk neki, hogy a kicsi miatt esik el ő valamitől

Nem jó azt mondani a nagyobbnak, hogy például azért nem mehet a játszótérre, mert a kicsinek aludnia kell, ezzel csak a féltékenységét szítjuk. Tereljük el a figyelmét, a páréves gyerek hamar felejt.

Töltsünk lehetőleg minél több időt kettesben a nagyobb testvérrel

Ez megnyugtatja, fontosnak érzi magát, ha az anya vagy valamelyik nagyszülő csak vele foglalkozik.

További jó tanácsok
  • Ne hagyjuk egyedül a kicsivel, még ha nem akarja is bántani, előfordulhat baleset.
  • Ne bízzuk rá a kisebbet, ő még nem elég érett a felelősségvállalásra.
  • Ha féltékenységében kezet emel az anyjára vagy az apjára, ne nevessünk, még akkor sem, ha „olyan aranyos”. Meg kell tanulnia, hogy senkit sem szabad megütni, így a kisebb testvérét sem fogja.
Ha a testvérek veszekszenek
  • Tegyük világossá, hogy a lökdösődéssel, verekedéssel szemben záró toleranciát alkalmazunk, még akkor is, ha a kisebbik kezdi.
  • Ne vállaljuk fel a döntőbíró szerepét, hacsak nem durvul el túlságosan a vita, bízzuk rájuk, hogy megoldják.
  • Ha nem tudnak szépen együtt játszani, tiltsuk meg magát a játékot, amíg el nem simul a vita.

Parenting.com
| testvér, féltékenység,
2014-11-28 07:02:08


Lengyelországban is bajt okoz a gyerekeket öngyilkosságra ösztönző internetes játék

Lengyelországban is bajt okoz a gyerekeket öngyilkosság elkövetésére ösztönző, Két bálna néven futó internetes játék, az ügyészség jelenleg négy önmegcsonkítá...


Gyermekkori félelmek

A gyermekkori félelmek az első életévek fontos kísérői: védelmet nyújtanak a „világ meghódítása" közben, és elősegítik a lélek fejlődését.


Apasági szabadságra lesznek jogosultak a cseh férfiak

Hétnapos apasági szabadságra lesznek jogosultak a jövőben a cseh férfiak gyermekük megszületésekor, az egészségbiztosítási törvény erre vonatkozó módosítását p...


Szobatisztaságra szoktatás

Minden gyereknek külön története vagy arról, hogyan szokott le a pelenkáról, és hogyan kezdte el használni a bilit, majd a WC-t. Még a testvérek sem egyformán lesznek s...


Iskolai zaklatás

Rontja a tanulók tanulmányi teljesítményét és magabiztosságát, képességeikbe vetett hitét a hosszan tartó vagy erősödő iskolai zaklatás az Amerikai Pszichológusok ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^