Szülővé válni, szülőnek lenni

Gyerekek, gyerekek, de sok baj van veletek... - szoktuk félhangosan sóhajtani, amikor a szomszéd haragtól vörös fejjel veri az ajtónkat, mert a csemeténk betörte az ablakát a labdájával... Vagy amikor este tízkor a kis energiazsák hozza a mesekönyvét, hogy olvassunk neki, mert ő még egyáltalán nem álmos...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(7):10-11   Celsus Kft. | Mihalec, G.
Akinek nincs gyermeke, mindent megadna azért, hogy legyen; akinek van, olykor szívesen kölcsönadná egy-két napra. Mennyi bosszankodást tudnak okozni, és milyen könnyen a fellegekbe tudnak röpíteni bennünket!

Beteljesült szerelem

Páratlan érzés, amikor egy kis, puha kéz végigsimítja az arcunk, és egy lágy hang azt súgja: "Szeretlek!" Akárcsak az, amikor a csepp ember az anyák napi ünnepségen verset mond... Akkor a legerősebb férfi térde is remegni kezd.

Egy házasságban a gyermek a szerelem beteljesülésének kézzelfogható jele. Annak egyértelmű kifejeződése, hogy két élet egymásba olvadt, feloldódott egymásban, és eggyé válva létrehozott egy újat, amely mindkettőből magában hordoz valamit, de mégis más, egyedi és összehasonlíthatatlan. Mindez persze azt feltételezi, hogy a gyermeket mindketten akarták, örömmel várták, és figyelmük középpontjában tartják.

Ez viszont már nem minden esetben magától értetődő. Ha valaki egy kiskutyát akar vásárolni, vagy - mondjuk - papagájokat akar tenyészteni, akkor beszerez egy sor szakirodalmat, amelyből megtanulja, hogyan kell az adott állatokat tartani, táplálni és tanítani. Ezzel szemben a gyermekek sok családban "csak úgy jönnek". Felkészülés és ráhangolódás nélkül. Pedig egy gyermek mérhetetlenül több, mint egy kiskutya, egy hullámos papagáj vagy egy aranyhal! Õ ember - még ha kezdetben egészen kicsike és tehetetlen is.

Szülő-érettségi

Abban, hogy gyermekünk milyen felnőtté válik, rajtunk kívül azért más tényezők is- úgy pozitív, mint negatív vonatkozásban - közrejátszanak, de közel sem olyan mély és maradandó hatással, mint mi, szülők.

Éppen ezért a tudatosan élők felteszik maguknak a kérdést: mikor érett egy pár a gyermekvállalásra?

  • Amikor anyagi és érzelmi biztonságot teremtettek maguk körül.
  • Amikor eléggé felnőttek ahhoz, hogy a saját érdekeiket háttérbe tudják szorítani a gyermek kedvéért.
  • Amikor egyetértenek a gyermeknevelés legfontosabb kérdéseiben.

És most nézzük meg ezeket a "kitételeket" közelebbről is!

Anyagi és érzelmi biztonság

A pár gyermekvállalásra való érettségének első pontja, hogy érzelmileg megállapodott, szélsőségmentes életvitelt folytasson. Ennek érdekében érdemes a házasságkötés után némi időt hagyni, hogy megszokják az új élethelyzetet, kialakítsák közös életük új szokásait, megtöltsék a mindennapokat tartalommal. Ha a szülők még a házastársi szerepükben is bizonytalanok, és nem alakult ki bennük az együttélés jó értelemben vett rutinja, akkor a gyermek egy bizonytalanságokkal és olykor szorongásokkal terhes légkörbe érkezik, ami semmiképpen sem tekinthető ideálisnak. Az érzelmi stabilitáshoz hasonlóan fontos az anyagi biztonság is.

FONTOS! A pároknak a gyermekvállalásig nem kell előteremteniük mindent, amire életük folyamán vágynak, ám rendelkezniük kell annyi pénzzel, hogy meg tudjanak birkózni a gyermek születésével járó megnövekedett kiadásokkal. Ugyanakkor az sem jó, ha elértek egy normálisnak tekinthető életszínvonalat, de túlzott elvárásaik miatt mégsem mernek belevágni a családtervezésbe. Ezt a helyzetet jól ismerem saját tapasztalatomból. Két év telt már el a házasságkötésünk óta. Mindkettőnknek biztos állása volt, kulturált és hosszú távúnak ígérkező albérletben laktunk, és mindenünk megvolt, amire egy normális háztartásban szükség van. Mindketten nagyon szerettünk volna egy gyermeket, de tudatosan nem mertünk belevágni, mert úgy gondoltuk, el kellene még érnünk, hogy saját lakásunk legyen, össze kellene gyűjteni egy normális autó árát, és természetesen mindezek után még maradjon tekintélyes összegű tartalékunk is... És ekkor egy természetes fogamzásgátlási módszer eredményeként a feleségem terhes lett. Nekem pedig az volt életem egyik legszebb napja, amikor ezt megtudtam. Amit nem mertünk felvállalni, az megtörtént "magától". És ez nagyon jól volt így, mert különben lehet, hogy a túlzott igényeink miatt még nagyon sokáig gyermek nélkül maradtunk volna.

Háttérben a saját érdek

Egy gyermek születése teljesen a feje tetejére állítja a házaspár addig megszokott életvitelét. Éjszakázás, a kettesben töltött órák számának drasztikus csökkenése, a betegségek miatti munkahelyi hiányzások... mindez csak néhány példája annak, hogy menynyi új dologhoz kell alkalmazkodniuk az újdonsült szülőknek. Erre hosszú távon csak akkor képesek, ha a gyermekük valóban mindennél fontosabb a számukra. Ha pedig ez így van, akkor ebben a "mindenben" benne van a hobbijuk, a saját luxusuk, de még a szakmai előmenetelük is.

JÓ TUDNI! A gyermek hihetetlenül érzékeny "szerkezet", s azonnal kimutatja, ha felcseréljük a prioritásokat. Álljon itt erre is két példa a saját életemből!

Fiam nagycsoportos óvodás volt, amikor az óvó néni félrehívott, és megkérdezte tőlem, hogy nincs-e otthon valamilyen problémánk, amire visszavezethető lehet gyermekünk feltűnő viselkedésváltozása. A kislegény ugyanis egy hete szokatlanul agresszív és engedetlen, ami azelőtt sohasem volt rá jellemző. Amikor végiggondoltam az elmúlt egy hét történéseit, rájöttem, hogy pontosan azokban a napokban vállaltam el egy pluszmunkát, ami miatt délutánonként nem tudtam játszani vele. Ennyi önzés elég volt ahhoz, hogy kibillenjen a lelki egyensúlyából.

A másik leckét a lányomtól kaptam. Ismét túlkapásba estem: elutaztam egy háromnapos munkaértekezletre, majd a hazaérkezésem után is annyi tennivalóm volt, hogy csak aludni jártam haza. Egy hét elteltével a lányom megkérdezte a feleségemtől: "Apa eljön még hozzánk?" Rettenetesen fájt ezt hallani.

Még egy formája van az ilyen irányú viszszaéléseknek, amire ugyancsak számos példát láttam a környezetemben. Vannak párok, akik megromlott kapcsolatuk helyreállítását várják a születendő gyermektől, és azért terveznek családot, hogy általa magukhoz láncolhassák partnerüket. Ezzel a gyermek zsarolás eszközévé válik, és a párkapcsolat a születéssel járó növekvő megterhelés miatt nemhogy erősödne, hanem túl gyakran végleg tönkremegy. És ki issza meg a levét? Természetesen a gyermek, aki az egészről mit sem tehet.

Azonos elvek a gyermeknevelésben

Jó, ha a házastársak már a gyermek születése előtt elbeszélgetnek néhány kérdésről, és egyetértésre jutnak azokban. Ezek a megbeszélések biztonságérzetet nyújthatnaa feleknek, és hivatkozási alapot jelenthetnek későbbi vitás helyzetekben. A következő dolgokat érdemes megbeszélni:

  • Mi az apa felelőssége a gyermeknevelésben?
  • Mi az anya felelőssége a gyermeknevelésben?
  • Hány gyermeket szeretnénk?
  • Milyen módszereket alkalmazzunk a gyermek fegyelmezéséhez?
  • Milyen nézeteket vallunk a gyermek vallásos nevelését illetően?

Tőlünk függ!

Gyermekünk egy ember, akinek egész élete tőlünk, szülőktől függ. Azok a hatások, amelyeket általunk megtapasztal, határozzák meg, hogy értékes, segítőkész, kiegyensúlyozott, életrevaló felnőtt válik-e belőle, vagy éppen ellenkezőleg, züllött életű csavargó lesz, aki csak szomorúságot okoz...

Ajánlott irodalom: Noel Swanson: Hogyan neveljünk jó gyereket?; útikalauz szülőknek. Budapest, Athenaeum 2000 Kiadó, 2003

Mihalec Gábor

|
2005-06-30 11:45:40


Lengyelországban is bajt okoz a gyerekeket öngyilkosságra ösztönző internetes játék

Lengyelországban is bajt okoz a gyerekeket öngyilkosság elkövetésére ösztönző, Két bálna néven futó internetes játék, az ügyészség jelenleg négy önmegcsonkítá...


Gyermekkori félelmek

A gyermekkori félelmek az első életévek fontos kísérői: védelmet nyújtanak a „világ meghódítása" közben, és elősegítik a lélek fejlődését.


Apasági szabadságra lesznek jogosultak a cseh férfiak

Hétnapos apasági szabadságra lesznek jogosultak a jövőben a cseh férfiak gyermekük megszületésekor, az egészségbiztosítási törvény erre vonatkozó módosítását p...


Szobatisztaságra szoktatás

Minden gyereknek külön története vagy arról, hogyan szokott le a pelenkáról, és hogyan kezdte el használni a bilit, majd a WC-t. Még a testvérek sem egyformán lesznek s...


Iskolai zaklatás

Rontja a tanulók tanulmányi teljesítményét és magabiztosságát, képességeikbe vetett hitét a hosszan tartó vagy erősödő iskolai zaklatás az Amerikai Pszichológusok ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^