Hirdetés

Szobatisztaságra szoktatás

Minden gyereknek külön története vagy arról, hogyan szokott le a pelenkáról, és hogyan kezdte el használni a bilit, majd a WC-t. Még a testvérek sem egyformán lesznek szobatiszták. Szakemberek és gyakorló anyák szerint a bilire szoktatásnál a három legfontosabb dolog a türelem, a kitartás és a pozitív hozzáállás.

szobatisztaság, gyereknevelés |

InforMed Hírek18   InforMed | Dobos, L.


Aggodalomra semmi ok, a gyerekek több mint 80 százalékánál előfordul, hogy időnként visszaesik. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogyan lehet úrrá lenni a leggyakoribb nehézségeken.

1. A gyerekem nem akar ráülni a bilire.

Ha nem akarja használni a bilit, minden valószínűség szerint még nem érett meg a szobatisztaságra. Az első lépés tehát, hogy megtudjuk, valóban készen áll-e a gyerek a szobatisztaságra, és megérti-e, miről van szó. Ha érdeklődik a bili iránt, naponta legalább két óra hosszat száraz marad a pelenkája, abbahagyja a játékot, amikor a pelenkába csinál, vagy netán tisztát kér, akkor ideje a bilit odakészíteni neki a fürdőszobába, beszerezni egy csomó leszoktató pelenkát, és elkezdeni a bilire szoktatást.

Ha úgy ítéljük, hogy még nem érett meg a szobatisztaságra, akkor is el lehet kezdeni lerakni az alapokat. Olvashatunk a gyereknek bilis történeteket, játszhatunk a bepisilős babával, vagy magunkkal vihetjük a gyereket a WC-re. De semmiképpen ne erőltessük, nehogy hatalmi harc legyen belőle. Ha ellenkezik, halasszuk el a szoktatást, mert nincs semmi értelme.

2. Csak akkor használja a gyerek a bilit, ha én ültetem rá.

Sok anya és apa mondja ezt, és teljesen természetes, hogy a gyerek eleinte támaszkodik a mamára. Egy kis gyakorlattal a kicsi megtanulja felismerni a testi szükségleteit, és időben kéri a bilit. Ha viszont hetek múltán is még mindig a szülő kezdeményez, akkor változtatni kell ezen a szokáson. Mondjuk meg a gyereknek, hogy ő már nagy kisfiú vagy kislány, és ha kell, egyedül is megtalálja a bilit. Apróbb jutalmakat is ki lehet tűzni, ha az akció sikerült, csak vigyázzunk, nehogy túl sokba kerüljön a jutalmazás.

3. A gyerek belepisil a bilibe, de kakilni nem hajlandó.

Ha egyáltalán nem akar a kicsi kakilni, mutassuk meg a gyermekorvosnak, nincs-e szorulása. Néhány változtatás az étrenden – több gyümölcs, zöldség és víz – valószínűleg megoldja a problémát. Ha a pelenkába belekakil, de a bilibe nem hajlandó, annak minden bizonnyal a félelem az oka. – Sok gyerek érzi úgy, hogy elveszít magából egy darabot ilyenkor. Az is lehet, hogy attól fél, a víz ráfröccsen a WC-ből, vagy hogy ő is eltűnik a lefolyóban. Ilyenkor a legjobb türelmesen kivárni.

Segítsünk a gyereknek leküzdeni a félelmét. Először hadd kakiljon a pelenkába, de ezt a WC-ben vagy a fürdőben tegye. A következő lépésben bekakilhat a pelenkába, de a bilin vagy a WC-n ülve. Célszerű ez után egy lukat vágni a pelenkába, és úgy ültetni rá a bilire a gyereket. Miután ezt megszokta, eljött az ideje a bugyi viselésének.

4. Csak otthon akar bilizni a gyerek.

Sok kisgyerek ragaszkodik a saját bilijéhez vagy WC-ülőkéjéhez. Különösen a nyilvános WC-ktől félhetnek a kicsik, vagy a nagyobb nyílás riasztja őket, vagy megijedhetnek az automata öblítéstől. Szoktassuk eleinte a barátnőnk vagy a nagyi WC-jére, egyébként meg vigyük magunkkal a gyerek bilijét vagy ülőkéjét.

5. Nappal már szobatiszta, de éjszaka bepisil.

A legtöbb szülő azt hiszi, hogy ha a gyerek nappal már megbízhatóan szobatiszta, az azt jelenti, hogy éjszakára is az. Nem ritka, hogy a gyerek 7 éves koráig bepisil éjszaka, hiszen jól alszik, és kicsi a hólyagja. Adjunk éjjelre ilyenkor rá vagy pelenkát, vagy leszoktató pelenkát – az egész családnak jobb lesz az éjszakája.

Végezetül néhány jó tanács: ügyeljünk arra, hogy ne kínlódás, hanem jó móka legyen a bilire szoktatás, és ne túlozzuk el a dolog jelentőségét. Segíthet, ha a gyerekkel együtt ragasztunk matricákat a bilire, és az is jó ötlet, ha ő választhatja ki az alsónadrág vagy bugyi mintáját, hátha a kedvenc mesefigurájára jobban vigyáz.

szobatisztaság, gyereknevelés

2021-06-11 11:59:03

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop