Hirdetés

Mennyi mozgás kell a gyereknek?

A legtöbb szülő hamarosan rájön, hogy ha hivatalos irányelveket keres a gyerek fizikai aktivitásának mértékét illetően, számtalan jó tanácsot kaphat, de megbízható adatok hiányában nehéz ajánlásokat megfogalmazni.

gyermek, testmozgás |

InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.

Szakemberek már régóta foglalkoznak ezzel a kérdéssel. A texasi egyetem kutatócsoportja most 850 megjelent tanulmányt vizsgált meg az iskoláskori mozgás előnyeiről. 2004-ben egy szakértői testület napi egy óra a mérsékelttől az élénkig terjedő testmozgást ajánlott. Vajon miért nem 35 vagy 40 percet?

A testmozgás vitathatatlan előnyei a szakértői testület szerint, hogy erősíti az izmokat, fokozza az állóképességet, a csontsűrűséget. Az elhízott gyerekek, ha rendszeresen mozognak, a testzsír-százalék, a vérzsír-értékek és a vérnyomás csökken, ám normál súlyú, egészséges gyermekeknél ezeket az előnyöket nem tapasztalták.

Fokozza a bizonytalanságot, hogy gyerek nem kis felnőtt, ritkán fordul elő, hogy egy gyerek 30 percen át képes valamit egyfolytában csinálni, így a mérések sem lehetnek pontosak.

Nem állnak rendelkezésre megbízható, pontos adatok arról sem, hogy a mozgás csökkenti-e a szorongás vagy a depresszió tüneteit, vagy javítja-e az énképet. Szintén nem lehet pontosan tudni, hogy a sokat mozgó, edzett gyerekek jobban teljesítenek-e az iskolában.

Valamennyi kutató egyetért azonban abban, hogy nem jó, ha a gyereket befolyásoljuk valamelyik sportág irányába. A legjobb testmozgás az, amit a gyerek elvégez, hadd döntse el ő maga, melyik a legélvezetesebb számára. Bármennyire szeretné is a szülő, hogy a gyerek bármit sportoljon, ha a gyerek nem leli örömét benne, nem fogja csinálni.

Health.com
gyermek, testmozgás

2008-09-19 20:54:33

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop