Iskolakezdés: krízishelyzet

Az iskolakezdés, a teljesítmény központúság, az elvárásoknak való megfelelés is hozzájárulnak ahhoz, hogy csaknem minden negyedik-ötödik gyermek küzd valamilyen pszichés problémával.


Ezek túlmutatnak az alkalmazkodási nehézségeken; megjelenhet depresszió, szorongás, deviáns viselkedés, vagy testi tünetek, például has- vagy fejfájás jelentkezik – mondja Dr. Csenki Laura, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának gyermek klinikai szakpszichológusa.

A különféle krízishelyzetek az élet természetes velejárói, de nem egyformán tudnak velük megbirkózni a gyerekek. Teljesen normálisnak tekinthető, ha a gyerek átmenetileg visszalép egy korábbi, már túlhaladott fejlődési szakaszba, pl. bevizel, szorosabb testi kontaktust igényel a szülőkkel, ahol biztonságban érzi magát. Ha azonban tartóssá válik ez az állapot, érdemes szakemberhez fordulni.

Az sem ritka, hogy a gyerek deviáns viselkedést vesz fel, depresszióba esik vagy szorongni kezd. Ezek mind az alkalmazkodás részei, amelynek lehet pozitív kimenetele, de állandósulhatnak is a testi tünetek vagy egyéb zavarok.

Az iskolába kerülés, az iskolaváltás, egy osztálytárs vagy barát elköltözése, a szülők válása, a nagyszülők betegsége – csak néhány példa, hogy milyen problémákkal kell megküzdeniük a gyerekeknek, és ehhez jön még az is, hogy nem csak az iskola, de a szülők is magas elvárásokat támasztanak feléjük.

Beszélgetéssel, közös megoldási javaslatok kidolgozásával mi magunk is sokat segíthetünk a szorongás oldásában. A mozgás is sokat segít a feszültség csökkentésében, és számtalan relaxációs technika közül is választhatunk.

A tünetek hosszabb fennállása esetén érdemes a pedagógusokkal is beszélni, és ha ők is indokoltnak látják, pszichológust is bevonhatunk a probléma megoldásába.

A krízishelyzetek megélése és feldolgozása függ a gyerek alkalmazkodóképességétől, és attól is, hogy a szülő hogyan éli meg ezt a helyzetet. A felnőttek bizonytalanságai a kicsikben is szorongást válthatnak ki, így szülőként egyszerre kell a gyermekünkre és a saját érzelmeinkre figyelni.

Mivel a gyerekek számára különösen fontos a biztonság, és megnyugtatja őket az ismerős környezet, így például iskolakezdéskor vagy iskolaváltáskor érdemes már a tanévkezdés előtt elmenni az iskolába, megismerkedni a tanárokkal, beszélgetni olyan gyerekekkel, akik már oda járnak.

A teljesítmény miatti szorongás csökkentéséért sokat tehetünk azzal is, ha igyekszünk megőrizni és táplálni a gyerekek természetes tudásvágyát, és nem az eredményekre, hanem arra koncentrálunk, hogy megmaradjon az érdeklődésük, így elkerülhető, hogy csak azért tanuljon a gyerek, hogy eleget tegyen az elvárásoknak.

Nem csak az iskola támaszthat magas követelményeket a gyermekekkel szemben, gyakran éppen a szülők azok, akik sokszor indokolatlan vagy irreális igényekkel lépnek fel, például hogy karácsonyra olvasson a gyerek, vagy akár a különféle különórák is.

| iskolakezdés, elvárás, alkalmazkodási nehézség, depresszió, szorongás, deviáns viselkedés, hasfájás, fejfájás
2016-08-24 16:59:47


Lengyelországban is bajt okoz a gyerekeket öngyilkosságra ösztönző internetes játék

Lengyelországban is bajt okoz a gyerekeket öngyilkosság elkövetésére ösztönző, Két bálna néven futó internetes játék, az ügyészség jelenleg négy önmegcsonkítá...


Gyermekkori félelmek

A gyermekkori félelmek az első életévek fontos kísérői: védelmet nyújtanak a „világ meghódítása" közben, és elősegítik a lélek fejlődését.


Apasági szabadságra lesznek jogosultak a cseh férfiak

Hétnapos apasági szabadságra lesznek jogosultak a jövőben a cseh férfiak gyermekük megszületésekor, az egészségbiztosítási törvény erre vonatkozó módosítását p...


Szobatisztaságra szoktatás

Minden gyereknek külön története vagy arról, hogyan szokott le a pelenkáról, és hogyan kezdte el használni a bilit, majd a WC-t. Még a testvérek sem egyformán lesznek s...


Iskolai zaklatás

Rontja a tanulók tanulmányi teljesítményét és magabiztosságát, képességeikbe vetett hitét a hosszan tartó vagy erősödő iskolai zaklatás az Amerikai Pszichológusok ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^