Apasági szabadságra lesznek jogosultak a cseh férfiak

Hétnapos apasági szabadságra lesznek jogosultak a jövőben a cseh férfiak gyermekük megszületésekor, az egészségbiztosítási törvény erre vonatkozó módosítását pénteken hagyta jóvá a cseh parlament képviselőháza.

Csehország, törvény, család, apasági szabadság | MTI Hírek13 | Kokes, J.
A törvénymódosítást még a szenátusnak is jóvá kell hagynia, de miután a kormánykoalíciónak a felsőházban is többsége van, a szavazás eredménye előre borítékolható. Milos Zeman államfő pedig jelezte, egyetért az elképzeléssel.

A hét munkanapos apasági szabadságot az érintetteknek a gyermek megszülése utáni másfél hónapban kell kivenniük. A pótszabadság a rendes szabadság hosszát nem befolyásolja, s annak idejére az apák havi átlagbérük 70 százalékát kapják az egészségbiztosítótól.

Az apasági szabadság bevezetéséről Csehországban évek óta folytak a viták, de az érintett törvénymódosító javaslatot csak tavaly ősszel terjesztette a parlament elé a hárompárti kormánykoalíció. A szociáldemokraták és a kereszténydemokraták szerint a cél az, hogy a férfiak is nagyobb mértékben bekapcsolódhassanak az újszülöttről való gondoskodásba. Az apasági szabadság bevezetését csak az ellenzéki jobboldali pártok ellenezték.

A nők fizetett anyasági szabadsága Csehországban 28 hét, ikrek születése esetén pedig 37 hét. Az anyák gyermekük megszülése után egyszer pénzbeli támogatást is kapnak az államtól.

| Csehország, törvény, család, apasági szabadság
2017-02-26 14:13:09


Lengyelországban is bajt okoz a gyerekeket öngyilkosságra ösztönző internetes játék

Lengyelországban is bajt okoz a gyerekeket öngyilkosság elkövetésére ösztönző, Két bálna néven futó internetes játék, az ügyészség jelenleg négy önmegcsonkítá...


Gyermekkori félelmek

A gyermekkori félelmek az első életévek fontos kísérői: védelmet nyújtanak a „világ meghódítása" közben, és elősegítik a lélek fejlődését.


Apasági szabadságra lesznek jogosultak a cseh férfiak

Hétnapos apasági szabadságra lesznek jogosultak a jövőben a cseh férfiak gyermekük megszületésekor, az egészségbiztosítási törvény erre vonatkozó módosítását p...


Szobatisztaságra szoktatás

Minden gyereknek külön története vagy arról, hogyan szokott le a pelenkáról, és hogyan kezdte el használni a bilit, majd a WC-t. Még a testvérek sem egyformán lesznek s...


Iskolai zaklatás

Rontja a tanulók tanulmányi teljesítményét és magabiztosságát, képességeikbe vetett hitét a hosszan tartó vagy erősödő iskolai zaklatás az Amerikai Pszichológusok ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^