A pubertás - Elsősegély dackorszakban (2.)

Feleselés, dührohamok, hatalmi harc - a kamaszkorban újra napirendre kerülnek a kisgyerekkorból már jól ismert problémák. Ebben az életszakaszban a gyermekeknek fizikailag végérvényesen le kell válniuk szüleikről, s ez nem éppen fájdalommentes folyamat. Egyik fél számára sem!...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(8):45-47   Celsus Kft. | Kovács, R.
Bevásárlás. Ferinek új cipőre van szüksége. Adott az a körülbelüli pénzösszeg is, amit az anya hajlandó kiadni erre. Gyermeke azonban már útközben közli, hogy az a pénz kevés lesz, mert az osztályban minden társa drágább, márkás cipőt visel. Az olcsóbb cipővel "kilóg a sorból". Anyja ennek ellenére az olcsóbb cipőket keresi, gyermeke meg rendre kifogást talál: "Nem jó, nyom!" Az anya végül enged, s a cipő másfélszer annyiba kerül, mint a tervezett.

Szabadságon, Tunéziában. Az idő csodaszép, az étel finom, a szállodai körülmények ideálisak. A szülők örülnek, kamaszkorú leánykájuk viszont unott arccal üldögél, és egyre morog: "Mindig a napon! Mindig ez a csapnivaló kaja! Ez a sok lődörgő turista!"

A 14 éves lánynak nincs kedve diszkóba menni, alig megy ki a strandra, kirándulásokon is csak vonakodva vesz részt. Többnyire unatkozik, és gyűjti a szüleivel szembeni muníciót. Bármit mondanak vagy tesznek - szinte semmi sem jó neki.

Családi jelenet. Szombat este a 16 éves fiú szórakozni készül. Hideg van, de a béleletlen dzseki alatt csupán egy pólót visel, ami kilóg a kabátja alól. Ilyenek miatt a szülők már régen nem szólnak... "Na megyek, valószínűleg későn jövők" - búcsúzik. "Várj csak, mit jelent ez?" - kiált utána az apja. "Egy-két óra körül"- hangzik a kelletlen válasz. "Szó sem lehet róla, éjfélkor itthon vagy!" - így az apa. "Apa, na ne viccelj! Éjfélkor? Ez mégis nevetséges!"

ELTÉRŐ FEJLŐDÉSPÁLYA

A kamaszkort második dackorszaknak is hívják. Az elsőtől eltérően azonban eltarthat évekig is, és olyan veszélyeket rejthet magában, melyek a gyermeket egy életre rossz irányba terelhetik. Ezért nagyon lényeges az, hogy a szülők tudatában legyenek annak, mi is történik ebben az életszakaszban, és felvértezzék magukat türelemmel, állhatatossággal, humorérzékkel. Az első jelek a lányok esetében már 8-12, a fiúknál 9-14 éves korban jelentkezhetnek. Ennek megfelelően a lányok egy része már 12 éves korban testileg érettnek tekinthető, a fiúknál ez később következik be. Az sem szokatlan, hogy a kamaszkor a lányok esetében 1 6, a fiúk esetében 1 7 éves korukban ér véget.

ÉRETTSÉGI...

A lányok esetében először a nemi szőrzet mutatkozik - átlagosan 10 és fél éves korban -, a mellek ezt követően kezdenek gömbölyödni, s növekedésük 12 éves korban erősen felgyorsul. Az első menstruáció átlagosan a 13. születésnap körül jelentkezik. A fiúk esetében a kiskamaszkor átlagosan 11 éves korban a herék növekedésével kezdődik, 12 évesen jelennek meg a nemi szőrzet első nyomai. Az első magömlés általában 13 évesen történik. E testi változásokat követően kezdődik meg a tulajdonképpeni kamaszkor, mely a nővé és a férfivé válással fejeződik be: a mellek, a herék, a pénisz és a belső nemi szervek tovább fejlődnek, a szőrnövekedés intenzívebbé válik, most már a hónaljban is. A verejtékmirigyek megkezdik munkájukat.

A fiúknál a mutálás röviddel a 14. születésnap előtt kezdődik, ezt követően intenzívebbé válik a növés, majd megjelenik a bajusz is.

KRÍZISBEN

Bizonyos krízis jellegű események a gyerekkorban, mint például egy válás, a lányok esetében előbbre hozza a kamaszkor beköszöntét, a fiúknál mindez nem figyelhető meg.

ELTÉRŐ SZEREPOSZTÁS

A hormonok harmonikus összjátékának köszönhető a fejlődés. Kívülről nézve azonban a fiúk és a lányok növekedése korántsem mondható éppen harmonikusnak: a kéz- és a lábfejek gyorsabban növekszenek, mint a karok és a lábak, a törzs növekedése a legkevésbé szembetűnő, ezért egy tinédzser kissé esetlennek tűnik. Az orr erőteljesebben kiemelkedik, pattanások jelennek meg rajta. Sok lány esetében a mellek nem egyforma mértékben növekszenek, fiúk esetében is előfordul átmeneti mellnövekedés. A túl korai érés inkább a lányokat veszélyezteti, a túl kései a fiúkat.

FONTOS! A testileg fejlett gyermekek lelkileg még éretlenek.

A korai kamaszkorban a fiúk egy részénél jelentős az izomfejlődés - ezért igen könnyen agresszívvá válnak, hiszen hirtelen nem tudják, hogy mit kezdjenek az erejük kel. Élvezik az erős zajokat, a tűzzel való játékot, a kalandokat, esetleg a garázdálkodást. Legszívesebben hasonló korú fiúkkal vannak együtt. Édesanyjukkal szemben érezhető a távolságtartás, apjukkal viszont - mint példaképpel - könnyebben kijönnek, még annak ellenére is, hogy időnként lázadnak ellene.

A lányok esetében a korai kamaszkorban kimarad a testi erő hirtelen növekedése, ezért ügyesebbek is, mint a velük egykorú fiúk, ezzel egyidejűleg azonban nem olyan aktívak. Szívesen olvasnak, tévéznek, vannak egyedül, csak kevés barátnőjük van. Röviddel az első menstruáció előtt sokuk nyomott hangulatba kerül. A női szerep átvétele a lányoknak sokkal inkább nehezükre esik, mint a fiúknak a fér fiúi felvállalása. Egyrészt azért, mert éppen az anyák - a legfőbb példaképek - azok, akiktől fizikailag kell először elválniuk, másrészt pontosan látják, hogy felnőttként milyen nehézségekkel kell szembenézniük. Bármelyik későbbi döntésüknek megvannak a buktatói, akár háziasszonyok lesznek, akár karriert építenek, avagy megpróbálják összeegyeztetni a gyereknevelést és a hivatást. A lányokban kamaszkoruk folyamán tudatosul, hogy egy nő esetében még manapság is az első helyen áll a külső.

KISKAMASZKOR

Az első és a másodlagos nemi jelleget meghatározó „tünetek" jelentkezésétől a nemi érettség kialakulásáig húzódó időszakot nevezzük kiskamasz-kornak.

FELGYORSULT ÖNÁLLÓSODÁS

Egy tanulmány szerint a fiatalok manapság gyorsabban válnak önállóvá: átlagosan 14,3 éves korukban már saját maguk határozzák meg kinézetüket, 14,9 évesen már szerelmesek, 16,2 éves korukban szerzik első szexuális tapasztalataikat, 16,9 évesen maguknak szervezik meg nyári programjaikat, és a 1 7. születésnapjuk körül már akkor mennek haza, amikor NEKIK tetszik.

TÁGULÓ VILÁG

Mindkét nemre jellemző az álmodozás. A legtöbb fiú hősnek képzeli magát, a legtöbb lány ellenállhatatlan asszonynak. Ezért hirtelen megváltoztatják a frizurájukat, hanghordozásukat, öltözködésüket. Azt akarják hangsúlyozni, hogy többé már nem gyerekek.

JÓ TUDNI! Ha nem vesszük őket komolyan, vagy igazságtalanul bánunk velük, ingerülten reagálnak. Emellett a szexualitás iránti és a külvilág eseményeivel kapcsolatos érdeklődésük növekszik, iskolai teljesítményük csökken.

Kitartóan nézegetik magukat a tükörben, hosszasan telefonálnak a legjobb baráttal. Bármennyire is idegesítő a szülőknek ez a magatartás, észre kell venniük azt is, hogy a gyermek új helyet keres magának a világban. Kamaszkorukban a fiataloknak egyre gyakrabban kell szembenézniük ébredező szexuális igényeikkel, ezért az önkielégítés egyre gyakoribbá válik mindkét nem esetében, miközben növekszik érdeklődésük a másik nem iránt.

A 15. és a 17. életév között megtörténik a szülőktől való végleges leválás. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy ezután a felnövekvő generáció számára már semmit sem jelentenek. Ellenkezőleg: egyes tanulmányok szerint a 13-14 évesek 88%-ának, a 1 5-1 8 évesek 73%-ának továbbra is „nagyon fontos" bizalmasai maradnak a szülei, ám ezt a szerepet egyre gyakrabban megosztják a barátokkal.

(folytatjuk)

K. R.

|
2005-07-28 09:46:03


Lengyelországban is bajt okoz a gyerekeket öngyilkosságra ösztönző internetes játék

Lengyelországban is bajt okoz a gyerekeket öngyilkosság elkövetésére ösztönző, Két bálna néven futó internetes játék, az ügyészség jelenleg négy önmegcsonkítá...


Gyermekkori félelmek

A gyermekkori félelmek az első életévek fontos kísérői: védelmet nyújtanak a „világ meghódítása" közben, és elősegítik a lélek fejlődését.


Apasági szabadságra lesznek jogosultak a cseh férfiak

Hétnapos apasági szabadságra lesznek jogosultak a jövőben a cseh férfiak gyermekük megszületésekor, az egészségbiztosítási törvény erre vonatkozó módosítását p...


Szobatisztaságra szoktatás

Minden gyereknek külön története vagy arról, hogyan szokott le a pelenkáról, és hogyan kezdte el használni a bilit, majd a WC-t. Még a testvérek sem egyformán lesznek s...


Iskolai zaklatás

Rontja a tanulók tanulmányi teljesítményét és magabiztosságát, képességeikbe vetett hitét a hosszan tartó vagy erősödő iskolai zaklatás az Amerikai Pszichológusok ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^