Hirdetés

A kisgyermekes szülők néhány jellegzetes hibája

A kezdő szülők bizonyára már észrevették, hogy a gyerekekhez nem mellékel senki kézikönyvet. A kicsik tele vannak energiával, és gyakran a határaikat feszegetik. Bizony nem mindig könnyű eltalálni, mit is kéne tenni. Az alábbiakban olyan tipikus hibákat sorolunk fel, amelyeket némi odafigyeléssel könnyű elkerülni.

gyereknevelés, hibák |

InforMed Hírek29   InforMed | Dobos, L.

Kép: pixabay

Következetlenség

A totyogókorban levő kisgyereknek fontos tudnia, mit várhat, mikor van a fürdés vagy a lefekvés ideje, illetve hogy milyen következményekkel jár, ha rosszul viselkedik. Minél kiszámíthatóbb az ő kis világa, annál jobban képes együttműködni.

Amennyire csak tehetjük, vigyünk rendszert a kicsi életébe. Ez különösen akkor okozhat gondot, ha a szülők nem élnek együtt, nem találkoznak nap mint nap, de ilyen helyzetben is próbáljunk meg a kicsinek egyértelmű üzeneteket küldeni.

Ha túl gyakran van együtt az egész család

Persze jó az, ha együtt van mindenki, de előfordul, hogy jóból is megárt a sok. A gyerekek nagyra értékelik, ha csak ez egyik szülő foglalkozik velük.

Ilyenkor ugyanis nem kell még a testvérrel vagy a másik szülővel sem vetélkedni a szeretetért. A legjobb, ha egyszerűen csak leülünk mellé a földre, és elkezdünk játszani vele.

Ha túl sokat segítünk neki

Sok szülő azonnal ugrik, ha a gyereknek valami nem sikerül elsőre. Próbáljuk megállni, hogy ne tegyük, mert ha mindig segítünk neki, azzal esetleg azt sugalljuk, ő nem képes ezt vagy azt a feladatot elvégezni.

Meg kell tanítanunk, hogy elviselje a nehézségeket, a küzdelmet, hogy a gyerek önállóságot tanuljon.

Ha túl sokat beszélünk

Általában nagyszerű dolog beszélgetni a bölcsődés korú gyerekkel, de ez nem jelenti azt, hogy hosszas vitákba kell bonyolódni vele, ha például hisztizik.

Ha a gyerek sokadjára sem engedelmeskedik, ne magyarázzuk neki meg, miért nem szabad elvennie a csokit a polcról. A gyerek nem kis felnőtt, nem gondolkodik logikusan, nem tud észérvekkel viszonyulni ahhoz, amit mondunk neki.

Ha egyszer megmondjuk neki, hogyan viselkedjen egy bizonyos helyzetben, ne beszéljünk róla, ha nem fogad szót, figyelmeztessük röviden, vagy számoljunk el háromig. Fontos, hogy ne magyarázkodjunk.

Ne csak olyat adjunk neki enni, amit megszokott

Fontos, hogy sokféle ételt kínáljunk neki, különben a gyerek nehezen tud kilépni a sült krumpli- rántott hús körből.

Csináljunk kedvet az újdonságokhoz, a rábeszélés helyett jobb, ha a kicsi látja, milyen jóízűen falatozik apa vagy anya. Ne essünk azonban kétségbe, ha a gyerek válogat, és ügyeljünk arra, ne higgye azt, hogy étteremben van, ahol bármit rendelhet a konyháról.

Ha korán elhagyjuk a kiságyat

A rácsos kiságy többet nyújt, mint biztonságot, elősegíti a jó alvási szokások kialakulását. Ha a kicsit túl korán költöztetjük „igazi” vagy „felnőtt” ágyba, fennáll a veszélye annak, hogy hamarosan ott találják a szülők az ágyukban. Sok anya teljesen kimerül, mert képtelen magát kialudni.

Mikor kerüljön ki a gyerek a kiságyból? Amikor már ő kéri, vagy amikor elkezd kimászni belőle. Ez általában 2-3 éves kor körül következik be.

Túl korai bilire szoktatás

Sok szülő akkor kezdi el a gyerek bilire vagy WC-re szoktatását, amikor ő úgy érzi, hogy itt az ideje, ráadásul büntetést is kiszab, ha nem sikerül a kísérlet. Mindez hatalmi harchoz vezethet.

A gyerek akkor lesz szobatiszta, amikor erre készen áll. Egyetemre biztosan nem pelenkában fog menni.

Túl sokat nézi a TV-t

Azoknak a gyerekeknek, akiket túlságosan sokat engedtek TV-t nézni a szüleik, később tanulási nehézségeik lehetnek. Két éves kor alatt a kisgyermek még fel sem fogja, mi játszódik le a TV-ben vagy a számítógép képernyőjén.

Olvassunk mesét a bölcsődés korú gyereknek, vagy játsszunk vele valamilyen készségfejlesztő játékot a TV-nézés helyett.

Ha a hisztit megpróbáljuk leállítani

Kínos, ha a bevásárlóközpontban vagy más nyilvános helyen kezd el a gyerek hisztizni, mert úgy tűnhet, nem vagyunk elég hatékony szülők. Ám amikor a gyerekre rájön a hiszti, nincs értelme beszéddel hatni rá.

Fontos, hogy ilyenkor szem előtt tartsuk, hogy a gyerek fontosabb, mint mások, és annál is, hogy mi a véleményük szülői kvalitásainkról. Leszerelhetjük az okos tanácsokat osztogatókat egy kedves „ugye, emlékszik még, milyen is volt ez?” megjegyzéssel, aztán kapjuk föl a gyereket, és vigyük egy nyugalmasabb helyre. Hagyjuk, hadd hisztizze ki magát, aztán adjunk neki egy puszit és menjünk a dolgunkra.

gyereknevelés, hibák

2023-12-28 23:03:42

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop