Hirdetés

Nyíregyháza - Sóstógyógyfürdő

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye Magyarország keleti régiójának fontos központja. Igazi gyöngyszeme a városközponttól alig 6 km-re található, hangulatos fürdőhely - Sóstógyógyfürdő...

élményfürdő, gyógyfürdő |

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(10):78-79   Celsus Kft. | Jeni, Zs.

Névadója a két részre osztott, sós vizű szikes tó, mely vizének már régtől fogva sajátos gyógyerőt tulajdonítottak. Történelme a 15. századig vezethető vissza - Mátyás király korában Igrice néven ismerték -, de létezéséről már Anonymus is tett említést.

Különleges hangulata, a tiszta levegő, a gyógyvíz jótékony hatása okán a tó mindig is kedvelt kirándulóhelye volt a városi polgároknak, iparosoknak, de gyakori vendégek voltak itt híres művészek is, mint Blaha Lujza vagy Krúdy Gyula.

A sóstói éltető víz

Bár az itteni víz jótékony hatása már a 19. században ismert volt, az igazi fürdőkultúra csak az 1930-as években alakult ki, miután 1927-ben hatóságilag is gyógyfürdővé nyilvánították. Új fejezet Sóstógyógyfürdő történetében az 50-es évek végén kezdődött. A szikes vizű tó már nem elégítette ki a lakosság igényeit, és felfedezték, hogy a föld alatt hévíz rejtőzik. Pávai-Vajna Ferenc geológus javaslatára 1957-ben kezdték meg a fúrást, melynek eredményeként 998 méter mélységből 49-50 °C-os jódos-brómos víz tört a felszínre. A következő tíz év alatt még három kutat fúrtak, melyek együttesen másodpercenként 2000 liter vizet adnak. Ma több fürdő is várja a gyógyulni, pihenni vágyókat.

Ellenjavallt

A Júlia fürdő vize nem javallott
- fertőző betegségek
- gyulladásos betegségek
- krónikus vérnyomásproblémák
- lázas állapot
- pajzsmirigy-túlműködés
- rosszindulatú daganatok
- szívműködési problémák
- veszélyeztetett terhesség esetén.

Júlia fürdő

A belvárosban található fürdő vize alkálihidrogén-karbonátos, nátrium-kloridos gyógyvíz jodid- és bromidtartalommal.

A víz kiválóan alkalmazható gerincoszlopdeformációk és nőgyógyászati panaszok kezelésére. A fürdő orvosi szolgáltatásai közül a termálgyógymedence és -kádfürdő, az orvosi gyógymasszázs, a víz alatti csoportos gyógytorna és a csoportos gyógyúszás OEP-támogatással is igénybe vehető.

A pihenést, kikapcsolódást keresők számára szauna, szolárium, gőzkamra, masszázs, váltófürdő, úszómedence és kondicionálóterem, valamint napozóterasz áll rendelkezésre.

Parkfürdő

A Sóstófürdő területén található fürdő vize alkáli-hidrogén-karbonátos, nátrium-kloridos, jódos-brómos gyógyvíz.

Javallat

- ízületek kopásos betegségei
- izomfájdalmak
- sérülések utókezelése
- idült, gyulladásos mozgásszervi betegségek
- ízületi és csontműtétek utáni utókezelés
- nőgyógyászati gyulladások esetén.

Ivókúraként hörghurut, gyomor, epe- és húgyutak megbetegedése esetén fejti ki gyógyhatását.
A látogatók különböző hőfokú medencék közül választhatnak. A fürdésen kívül számos gyógyszolgáltatás - elektromos fürdő, kádfürdő, súlyfürdő, víz alatti vízsugármasszázs, frissítő és gyógymasszázs, gyógy-és víz alatti torna -, élményt nyújtó szórakozási és időtöltési lehetőség kínálkozik.

Aquarius élményfürdő

Sóstógyógyfürdő legújabb attrakciója a Parkfürdő területén épült új fürdőkomplexum. Egész évben biztosítja a termálvízre és természetes gyógymódokra alapozott prevenciós, egészségmegőrző és wellness-szolgáltatásokat. A fürdő minden korosztály számára nyújt kikapcsolódást és szórakozási lehetőségeket.

A felnőttek és idősebbek a Termálvilágban termálvizes medencéket, Kneipp-medencét, pezsgőfürdőt, relaxációs kezeléseket és a szaunavilág szolgáltatásait vehetik igénybe. A fiatalok részére épült az Élményvilág hullámmedencével, vízfüggönnyel, sodrófolyosóval és csúszdákkal.

A Gyermekvilág a legkisebbeket csúszdákkal, mesevárral, trópusi pihenőszobával várja.

Ismerkedjünk a környékkel is!

Már maga Sóstógyógyfürdő is kínál látnivalókat. A szimbólumnak számító műemlék víztorony, a legendás Svájci Lak, a város első gyógyfürdőjeként megépült fürdőház és az eredetileg szállodának épült Krúdy Vigadó a legszebbek.

De itt található az ország legszebb állatparkja a sóstói tölgyerdő ölelésében. Igazi látványosság az 1979-ben megnyílt Sóstói Múzeumfalu, mely a megye jellegzetes építészetét, hagyományait mutatja be, megismertet a kézművesmesterségekkel és a népszokásokkal is. Az aktív kikapcsolódást kedvelők horgászhatnak, lovagolhatnak, és ismerkedhetnek a környék élővilágával.

Nyíregyházán szép középületek, terek, templomok között tehetünk városnéző sétát, bepillanthatunk a múzeumok gazdag gyűjteményébe. Különleges élményt kínál a főiskola botanikus kertje is.

Ha időnk engedi, látogassunk el a környékre, a megye névadó településére, Szabolcsba is, mely a Szent István kori ispánság központja volt! Különleges látnivalója a Tisza árterületének szélén fekvő, 10. században épült földvár, melynek növényzete is védett. Tiszadob nevezetességei közül elsősorban az Andrássy-kastély Loire-völgyi kastélyokra emlékeztető soktornyú épülete, valamint a kastélyépületet övező őspark hívja fel magára a figyelmet.

Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő emellett kulturális programokkal, rendezvényekkel is várja vendégeit. Közülük is kiemelkedik a Nyírségi Ősz rendezvénysorozat a hagyományos gyümölcskarnevállal, kirakodóvásárral, hagyományőrző csoportok bemutatóival és a Nyírségi Ízek Utcájával, ahol felejthetetlen gasztronómiai élményekben lehet részünk. Fedezze hát fel Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőt is!

Jeni Zsuzsanna
élményfürdő, gyógyfürdő

2006-09-25 21:59:06

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop