Hirdetés

Lenti varázsa - Zala megye gyógyfürdői (1.)

Lenti a szlovén, a horvát és az osztrák határ közelében, az ország délnyugati csücskében fekszik. A hangulatos kisváros életében az idegenforgalom jelentős szerepet játszik: a tiszta levegő, a város környéki erdők, az érintetlen természet mellett a gyógyturizmus is vonzza a vendégeket…

gyógyfürdő, gyógyturizmus, termál |

Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(1):79-81   Celsus Kft. | Jeni, Zs.

Lenti fürdőjének története a hatvanas évekre nyúlik vissza. 1966-ban a város határában lengyárat szerettek volna létesíteni.

E vízigényes tevékenységhez próbafúrásokat végeztek, melynek eredményeként 1200-1500 méter mélységben 340 l/perc vízhozamú, 56°C-os termálvizet találtak.

A lenti termálfürdő

A víz hasznosítására 1978-ban nyitották meg a termálfürdőt. A fürdő nátrium-hidrogénkarbonátos vizét az Egészségügyi Minisztérium 1988-ban gyógyvízzé nyilvánította.

A gyógyvíz a következő problémák kezelésére alkalmas: mozgásszervi panaszok enyhítése, ízületi megbetegedések, hát- és gerincbántalmak.

Ellenjavallat: szívritmuszavar, szívinfarktus utáni 3 hónap, magas vérnyomás, sclerosis multiplex, előrehaladott máj- és vesemegbetegedés, lázas állapot, fertőző megbetegedések.

Gyógyászati szolgáltatások

A gyógyvízhez kapcsolódóan kúraszerűen alkalmazott gyógyászati kezelések is igénybe vehetők:

Az ötnapos nagy kúra orvosi vizsgálatból, kontrollvizsgálatból és 15 kezelésből áll.

Az immunerősítő magnetoterápiás kúra tíznapos és 10 kezelést tartalmaz.

Egyéb igénybe vehető gyógyszolgáltatások: gyógymasszázs, gyógytorna, víz alatti sugármasszázs, ultrahang, interferenciakezelés, iszappakolás.

A 4 hektár területen található fürdő 5 szabadtéri és 3 fedett medencével, valamint egy félig fedett hidromasszázs-medencével kínál felüdülést. A vízhőmérséklet medencétől függően 25-27, illetve 36-38 °C.

A fürdő legnagyobb medencéje a mediterrán kialakítású, pálmakerttel határolt élményfürdő, mely különböző élményelemeivel - köztük 74 méteres óriáscsúszdával, nyakzuhannyal, masszázspadokkal, vadvízárammal - valamennyi korosztály kedvence.

A Lenti Termálfürdő Szépségfarmja - szauna, szolárium, gőzkamra - az idelátogatók regenerálódását biztosítja. Ezekenkívül számos sportolási és játéklehetőség - foci, strandröplabda, streetball, játszótér - áll a vendégek rendelkezésére.

Szent György-energiapark

Európában egyedülálló módon egy helyen található termálfürdő és energiapark, mely sajátos arculatot kölcsönöz a város gyógyturizmusának.

Az energiapark a bioenergetikus természetgyógyászok által mért sugarakról kapta a nevét. E sugárzások csillag alakú rendszere a Föld energetikai hálózatának részét képezi. Régebben ilyen magas energiasugárzású helyekre építettek kultikus épületeket, vallási központokat.
Ezek a vonalak erősen energiatöltő hatásúak. Minden betegség energiahiányos állapot. Az energiapark területén található sugárzások ezt az energiahiányos állapotot állítják helyre. Nem csak egy szervre hatnak, hanem az egész szervezetben harmonizálják az energia áramlását. Segítik az alapvető működést, beindítják azokat az öngyógyító folyamatokat, melyek a testi és lelki egyensúlyt helyreállítják.

A parkban a Szent György-vonalak irányát kikövezett rész mutatja. A Szent György-sugárzások a park egész területén megtalálhatók, de legintenzívebben a találkozási pontokban, az úgynevezett „karóknál”.

Jó tudni! A szakemberek javaslata szerint 3-4 percig a „karó” mellé kell állni, lehunyt szemmel, lazán. Fontos a teljes nyugalom. Ezután javasolt még 1-2 órát a parkban tölteni sétával, pihenéssel. Egyénenként változó, kinek hány alkalomra van szüksége ahhoz, hogy tartós, lényeges változás következzen be állapotában. A jobb fizikai, közérzeti és hangulati állapot stabilizálásához tanácsos többször is ellátogatni a parkba, hogy az energia utánpótlása folyamatos legyen.

Kiránduljunk!

Lenti környéke valóságos turistaparadicsom. A városban érdemes felkeresni a Kerka folyó partján fekvő középkori vár maradványait, valamint a Szent Mihály tiszteletére szentelt, műemlék jellegű templomot. Érdekes látnivaló még az Erdészeti és Vasúttörténeti Kiállítás, valamint a Hagyományok háza a haranglábak földjén. Kedvelt kirándulási célpont a Lenti-hegy is vonzó pincéivel, szép panorámájával.

Megismerhetjük a táj jellegzetes építészetét többek között Csesztregen a pásztorház és Nemesnépen a szoknyás harangláb példáján. Látogassunk el Szentgyörgyvölgy kazettás mennyezetű református templomába, a fazekasházak valamelyikében pedig megismerkedhetünk a fazekasmesterség fogásaival. Szécsiszigeten a Szapáry-kastélyt, a település templomában az egyházi gyűjteményt látogathatjuk meg.

A természet iránt érdeklődők látogassanak el a budafapusztai arborétumba! Magyarország leghosszabb erdei kisvasútja is páratlan élményeket nyújthat. Bármerre járunk a környéken, csónakázásra, horgászásra alkalmas tavak sora bukkan elő a völgyekben. A túrákat és a kalandokat kedvelőknek pedig 25 km kerékpárút és számos gyalogút áll rendelkezésére.

Jeni Zsuzsanna
gyógyfürdő, gyógyturizmus, termál

2007-01-19 23:18:43

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop