Hirdetés

Gyógyfürdők Külső-Somogyban - Igal és Buzsák-Csisztapuszta

Fürdőinek többségét Somogy megye is az olajkutatásoknak köszönheti. Hasonlóan az ország más területeihez, a várt kőolaj helyett itt is meleg, ásványi anyagokban gazdag hévíz tört fel. Az így létrejött kutakra számos termál- és gyógyfürdőt telepítettek, de több lefojtott termálvizű kút is vár még hasznosításra. Ismerkedjen meg két külső-somogyi gyógyfürdővel!

gyógyfürdő, gyógyvíz |

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(8):15-16   Celsus Kft. | Jeni, Zs.

Igal

Az egyik legtöbb turistát vonzó, európai hírű fürdőhely a Balaton déli partjától 40 km-re fekszik. 1 947-ben a régi vásártéren felállított fúrótorony segítségével fakasztották a község kincsét: 651 méter mélységből 81 °C-os, kiemelkedő gyógyhatású wztört a felszínre. Erről a területről már régen is úgy tartották, hogy sohasem marad meg itt a hó a talaj átlagosnál magasabb hőmérséklete miatt.

A vízelemzés eredményeinek ismeretében született meg a döntés e helyen fürdő építéséről. Igal első fürdőjét 1 962. augusztus 20-án avatták fel két medencével. A következő években folyamatosan bővítették. Az igali termálvíz 2001-ben megkapta a gyógyvízminősítést. 2003-ben átadták az új, fedett fürdőt, ahol valamennyi egészségügyi szolgáltatást egy helyen vehetik igénybe a vendégek.

Az igali gyógyvíz

Az igali gyógyvíz alkáli-kloridos, hidrogénkarbonátos, jódos-brómos gyógyvíz, jelentékeny fluoridion-tartalommal. Magas hőmérséklete és a benne található ásványi anyagok miatt jelentős gyógyhatású. Az 1 964-ben fúrt második kútból 1360 méter mélységből 50 °C-os édes termálvíz tört fel, mely kiválóan alkalmas ivókúrára: anyagcserezavarok, emésztési zavarok, bélrenyheség, strúmás megbetegedések esetén ajánlatos, de javallott gyomor- és nyombélfekélyre is.

Igali gyógyhatások
  • Elősegíti a reumás mozgásszervi panaszok, sérülések utáni keringési zavarok, ízületi bántalmak, elfajult gerincbántalmak gyógyulását.
  • Magas sókoncentrációja miatt alkalmas krónikus nőgyógyászati bántalmak - vérzési rendellenességek, daganatok, hólyaghurut és gyulladások -enyhítésére, jótékonyan hat az urológiai bajokra is.
  • Használ idült hörghurut, melléküreggyulladás esetén.
  • Jódtartalma miatt jelentősen befolyásolja az álmatlanságot és az idegi nyugtalanságot.
  • Fluoridtartalma óvja a fogakat.
Gyógyászati ellenjavallatai

A csisztafürdői gyógyvíz alkalmazásának ellenjavallatai: leromlott egészségi állapot, fertőző betegségek, heveny gyulladásos megbetegedések, gümőkór

Az igali gyógyfürdő kínálata

A fürdő változatos fürdőzési és gyógyulási lehetőséget biztosít. Kilenc különböző hőfokú medence várja a gyógyulni vagy csak kikapcsolódni vágyókat: 2-2 fedett és nyitott termálmedence, 1 úszó-, 3 gyermekmedence és 1 Castiglione-medence.

Több szakember - orvos, másszor, tornász - látja el a gyógyulni, regenerálódni vágyókat. A gyógyszolgáltatások közül a tangentor, gyógytorna, gyógyfrissítő és talpmasszázs, súlyfürdő áll a vendégek rendelkezésére. Ezenkívül számos sportolási lehetőség, kulturális és szórakoztató programok gondoskodnak az idelátogatók kikapcsolódásáról.
Buzsák-Csizstapuszta

A Fonyódtól 8 km-re található Csisztafürdő kis pusztából lett gyógyfürdőhely. Olaj után kutatva tört a felszínre 593 méter mélységből a 42 °C hőmérsékletű hévíz. A víz literenként jelentős mennyiségű oldott anyagot tartalmaz. Összetételét tekintve alkáli-hidrogénkarbonátos-kloridos, kénes gyógyvíz, jelentős mennyiségű szénsavval.


Gyógyhatása többféle betegségre ajánlott:

- mozgásszervi betegségek
- nőgyógyászati panaszok
- reumatikus megbetegedések.

Ivókúra során fogyasztva emésztőrendszeri és epebántalmak, anyagcserezavarok esetén használ.

A szezonálisan nyitva tartó fürdő felújítva, szépen parkosított környezettel várja látogatóit.

A téli időszakban csoportok számára előzetes bejelentkezéssel van mód a fedett medence használatára. Csisztafürdő még kevés gyógyszolgáltatással áll a betegek rendelkezésére - medencefürdő, masszázs -, ám napirenden vannak a további fejlesztések. Egy csisztai fürdőzéssel Balaton-parti üdülésünk is színesíthető.

Keressük fel a látnivalókat!

Mindkét fürdőhely remek kiindulópont ahhoz, hogy megismerkedjünk Külső-Somogy látnivalóival.

Igáiból először Andocsra érdemes látogatni. A búcsújáró helyként ismert templom évszázadok óta vonzza a látogatókat. Az itt található Mária-szobornak csodatévő szerepet tulajdonítottak, hiszen a török hódoltság idején lepusztult épületegyüttesből mindössze ez maradt épen. A kolostor földszintjén találjuk a Mária-ruhák Múzeumát, mely 230 darabból álló ruhatárával egyedülálló gyűjtemény.

Karád népművészetéről a Tájházban szerezhetünk ismereteket. Zala községben Zichy Mihály Emlékmúzeumát látogathatjuk meg, 7afoon a Nagy Ferenc Galériában a híres fafaragó művész munkáit láthatjuk. Törökkoppány a középkor iránt érdeklődők számára tartogat látnivalókat: egy török turbános sírkő, melyet a hagyomány az egykori koppányi aga síremlékeként tisztel, és a településtől délre fekvő erdőben látható Török-kút, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Koppány-völgyre.

Buzsákaz élő népművészet tárháza. A legszebb hímzésekkel a Faluház állandó kiállításán és a Tájházban ismerkedhetünk. A község katolikus templomában 18. századi faragott oltár, buzsáki hímzéses miseruhák és oltárterítő-gyűjtemény csodálható meg. A környék finom boraival, nádfedeles pincéivel csalogat. Mindezek mellett a hagyományos rendezvények- buzsáki búcsú, Szüreti Napok- tehetik változatosabbá az itt töltött időt.

Buzsákról rövid idő alatt eljutunk Nikiára, ahol a Berzsenyi-kúriában a költő Emlékmúzeuma található. Somogyfajszon az Ős-kohó Múzeum, Somogyvárott a Szent László alapította bencés apátság területén levő nemzeti történelmi emlékhely és a templomhoz vezető kálvária, Somogy-vámoson a Pusztatoronynak nevezett középkori templomrom és a ma már országszerte ismert Krisna-völgy nyújt felejthetetlen élményeket.

Jeni Zsuzsanna
gyógyfürdő, gyógyvíz

2006-08-03 12:49:51

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop