Hirdetés

Gyógyfürdők a Szigetközben - Mosonmagyaróvár, Lipót

A Nyugat-Dunántúl számos közismert gyógyfürdője mellett ismerkedjünk meg néhány méltatlanul kevésbé ismerttel is!

gyógyfürdő, termál, uszoda |

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(12):78-79   Celsus Kft. | Jeni, Zs.

Közéjük tartozik a mosonmagyaróvári Flexum Termál Gyógyfürdő és Uszoda, illetve a Lipóti Gyógy- és Termálfürdő is.

Flexum termál gyógyfürdő és uszoda Mosonmagyaróvárott

Mosonmagyaróvár, a Szigetköz főkapuja, az ország északnyugati csücskében található. A vizek városának is nevezik, hiszen a Mosoni-Duna két partján fekszik, és átfolyik rajta a Lajta is. A város legértékesebb kincse a termálvize.

A 2000 méter mélyről feltörő hévíz 1967 óta elismert gyógyvíz, mely besorolása szerint Európa öt legjobb hatásfokú gyógyvize közé tartozik. A sok oldott sót tartalmazó alkáli-hidrogénkarbonátos és -kloridos hévíz jelentős jódion-tartalmánál fogva a jódos ásványvizek csoportjába tartozik. A víz fluorid- és kovasavtartalma is számottevő.

A gyógyvíz vegyi összetételénél fogva fürdő- és ivókúra, valamint - porlasztott alakjában - belégzéses gyógykezelés céljára egyaránt alkalmas.

Mosonmagyaróvárott 1966 óta működik termálfürdő. A fürdőben két gyógyvizes - 37-38 °C, 30-32 °C - ülőmedence és két úszómedence található. A tiszta levegőjű, zöldövezeti fürdő magas szinten tudja kielégíteni a gyógyulni, pihenni és sportolni vágyók igényeit.

A termálfürdő mellett 1999 óta gyógyászati központ és háromcsillagos gyógyszálló is működik.

A gyógyászati részleg a fürdő gyógyvizére építve széles körű gyógyszolgáltatásokkal várja a betegeket:
  • súlyfürdő
  • víz alatti sugármasszázs
  • szénsavfürdő
  • gyógyiszappakolás
  • inhaláció
  • négyrekeszes galván
  • masszázs
  • gyógytorna
  • fizikoterápia.
A szálloda szépségszalonjában jól képzett szakemberek kínálnak programokat - többféle masszázst, karcsúsító testtekercselést -, de van fodrászat, kozmetika, manikűr és pedikűr is, így a regenerálódásra, megszépülésre vágyó vendégek kedvükre válogathatnak, a mediterrán hangulatú wellness-teremben pedig infraszaunát, infralámpát és hidromasszázskádat vehetnek igénybe az idelátogatók.

Javallatok

Fürdőkezelés
  • degeneratív jellegű csont-és ízületi bántalmak
  • idült, gyulladásos jellegű ízületi- és izombetegségek
  • baleseti eredetű mozgásszervi bántalmak utókezelése
  • nőgyógyászati gyulladásos betegségek
Fontos! Mozgásszervi betegségek fürdőkezelésének megkezdése előtt ki kell kérni a kezelőorvos tanácsát.

Ivókúra - orvosi felügyelet mellett
  • idült emésztési zavarok: gyomorsavhiány gyomorsavtúltengés, idült bélbántalmak
  • gyermekek fogszuvasodásának megelőzése
  • egyes pajzsmirigybántalmak kezdődő érelmeszesedés
Belégzéses formában - rendszeres orvosi felügyelet mellett
  • idült hörghurut
  • tüdőtágulás egyes esetei
  • idült orrgaratüregi, orrmelléküregi megbetegedések
Lipót

A Szigetköz közepén fekvő település lényeges vonzereje termálvizű strandja. Az 1968-ban fúrt artézi kútból termálvíz tört fel. Hasonló eredménnyel járt 10 év múlva az újabb kút fúrása is. Erre a 2200 méter mélységből feltörő, 65 °C-os vízre épült a fürdő. Az 1993-ban ásványvízzé, 2004-ben pedig gyógyvízzé nyilvánított hévíz alacsony keménységű, nátrium-hidrogénkarbonátos, -fluoridos víz, jelentős jódtartalommal.

A lipóti gyógyvíz alkalmazása kopásos ízületi és gerincbetegségek, krónikus, gyulladásos ízületi betegségek, ízületi gyulladás és balesetek mozgásszervi szövődményei esetén ajánlott.

2002 nyarán nyitotta meg kapuit a felújított, kibővített, régi luxusfürdői hangulatot idéző termálfürdő, Magyarország egyik legmodernebb fürdője. Négy hektáron, parkosított környezetben két termálmedence, úszómedence, gyermekmedence és élménymedence várja a pihenni vágyókat. Különleges felüdülést kínál a fürdő területén található malomszauna.

A sportolni vágyók is számos lehetőség közül választhatnak.

Ismerjük meg a Szigetközt!

Mosonmagyaróvár történelmi belvárosa ma is őrzi a középkori erődített város és vár emlékeit. A városnéző sétát kezdjük a várnál, ahol nagy dioráma ismertet meg a Hanság élővilágával. Érdemes megtekinteni az 1600-as években ismert vendégfogadóként működött Habsburg-házat, a Városházát, a város templomait, valamint a Hansági Múzeum kiállításait.

Hédervárott a 16. században épült kastélyt, a barokk Szent Mihály-templomot és a 13. századi Boldogasszony-kápolnát nézhetjük meg. Érdekességként betekintést nyerhetünk a korabeli tanyavilág életébe a Rigópusztai Pusztacsárdában.

A Szigetköz páratlan lehetőségeket tartogat a természetkedvelők számára is. Sétakocsikázás közben tekinthetjük meg a Duna és a Mosoni-Duna csodaszép, érintetlen természeti adottságait, szakképzett vadőrök kíséretében főleg vaddisznóvadászatok megszervezésére van lehetőség. Vadregényes tájon biztonságosan kiépített kerékpárút várja a sport kedvelőit, de gyalogtúrák és lovas tereptúrák is indulnak a tájvédelmi körzet növény- és állatvilágának felfedezésére.

A Mosoni-Duna és a Felső-szigetközi-Duna ágrendszerében pedig vízi túrákra, kajakozásra, kishajózásra és horgászásra nyílik lehetőség.

Látogasson el a Szigetközbe, nem fogja megbánni!

Jeni Zsuzsanna
gyógyfürdő, termál, uszoda

2006-11-26 08:43:52

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop