Hirdetés

Budapest gyógyfürdői (2.)

Budapest termál- és gyógyvizekben a világ egyik leggazdagabb városa. Cikkünk mostani részében a Lukácsba, a Császárba és a Király fürdőbe invitáljuk „látogatásra" Olvasóinkat...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(12):13-15   Celsus Kft. | Jeni, Zs.

SZENT LUKÁCS GYÓGYFÜRDŐ

A Margit híd budai hídfőjétől északra, a József-hegy és a Duna közötti parti sávon található a patinás Szent Lukács Gyógyfürdő, ami nevét valószínűleg a gyógyító Szent Lukács evangélistáról kapta.

A mai Lukács fürdő környékén már a 12. században betegápolással foglalkozó lovagok telepedtek le, akik kolostoraik mellé fürdőt is építettek. A török megszállás idején a fürdő forrásai egy lőpormalmot hajtottak.

Buda visszafoglalása után a fürdő kincstári tulajdonba került. Az idők során több bérlője is akadt. Új korszaka 1884-ben kezdődött, amikor is Palotay Fülöp megvásárolta, és elkezdődött az építkezések korszaka. Az ivócsarnok 1937-ben épült, és 1979-ben itt jött létre az első komplex gyógyfürdőellátást biztosító részleg.

A LUKÁCS GYÓGYVIZE

A gyógyfürdő vízellátását biztosító természetes források és mesterséges feltárások változatos képet mutatnak. A fürdő területén langyos, 22-27 °C-os és meleg, 41-54 °C-os vizek fakadnak. A fürdéshez szükséges hideg vizet három forrás biztosítja:

Malom-tó-forrás: a fürdővel szemben levő Malom-tó mesterségesen kialakított forrástó. Vizének hőmérséklete 21-22 °C. Innen kapja a vizet a férfi-úszómedence.

Római-forrás: a feltörő víz hőmérséklete 21-22 °C, forráshozama a Duna mindenkori vízállásától függ. Innen kapja vizét a női úszómedence.

Török-forrás: az épület alatt található. A víz hőmérséklete 25-27 °C. Ez biztosítja a szükséges vizet a Komjádi Sportuszoda medencéihez.

MIRE JÓ?

A Lukács gyógyvize nátriumot is tartalmazó, kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos, szulfátos-kloridos hévíz, jelentős fluoridion-tartalommal.

Elsősorban idült mozgásszervi betegségek kezelésében biztosít kiváló eredményeket.

Javallatok:

  • ízületek degeneratív betegségei
  • idült és félheveny ízületi gyulladások
  • gerincdeformáció
  • porckorongsérv
  • idegzsábák
  • csontrendszer mészhiányos állapota
  • sérülés utáni állapotok kezelése.

A földes-meszes ásványi vizek csoportjába tartozó gyógyvíz ivókúrára is kiváló.

Az ivókúra javallatai:

  • idült gyomorhurut, gyomorfekély, bélhurut
  • gyomorsav-túltengés
  • vesemedence és húgyutak idült gyulladásai
  • vesekő-betegség egyes formái
  • légzőszervek idült hurutjai
  • epehólyag és epeutak egyes megbetegedései esetén az epeürülés elősegítése.

Az ivóvizet ajánlott reggel éhgyomorra - melegen, lassan, kortyonként - elfogyasztani. Egyszeri ajánlott adag 300-500 ml.

GYÓGYÍTÓ-FRISSÍTŐ SZOLGÁLTATÁSOK

A Lukácsban nyolc medence várja a gyógyulni, kikapcsolódni vágyó vendégeket. Négy gyógymedence - 24-40 °C - és egy súlyfürdőmedence - 36 °C - szolgál a különféle betegségek gyógyítására.

Egyéb gyógyszolgáltatások:

  • szénsavas kádfürdő
  • orvosi gyógymasszázs
  • víz alatti vízsugármasszázs
  • fizikoterápiás kezelések
  • iszappakolás.

TUDTA? A Lukács fürdőben kezdte meg működését a főváros első, nappali kórházként működő, komplex gyógyfürdő-ellátást biztosító részlege.

A felfrissülni vágyókat száraz hőlég- és nedvesgőzkamrák, frissítő masszázs, finn szauna, tetőtéri napozó várja.

CSÁSZÁR FÜRDŐ

Budapest legősibb fürdőinek egyike. A Lukács fürdővel szemben található.

Keletkezése a római időkre nyúlik vissza, de fénykorát a török hódoltság alatt élte. A 16. században Szolimán szultán és Szokoli Musztafa pasa bővíttette és szépíttette. Budavár visszavétele után ez a fürdő is a Kincstár birtokába került. Területét Ecker János vásárolta meg és építtette ki. Bár a 18. század elején még eredeti formájában állhatott, neve ekkor már Kaiser Bad, azaz Császár fürdő volt. 1806-ban Marczibányi István vásárolta meg, és a budai Irgalmasrendnek adományozta. A klasszicista épület 1860-ban nyílt meg: a régi fürdőt gőzfürdővé alakították át, ez volt az első budapesti gőzfürdők egyike, ekkor készültek a márvány kádfürdők, kezdték meg a gyógyvizes kezeléseket iszappal, ivókúrával, inhalálással.

1935-ben mutatták be Európa-szerte ritkaságnak számító létesítményét, az iszapfürdőt. A II. világháború után egyesült a szomszédos Lukács fürdővel. 1951-ben megalakult az ORFI, az Országos Reuma- és Fürdőügyi Intézet. A nyolcvanas évek elején elkészült az eredeti formájában restaurált török fürdő és a hozzá kapcsolódó szanatórium. A gyógyfürdőben termálfürdők, forrólég- és gőzkamrák, termálkádfürdők és súlyfürdők működnek, az ORFI létesítményei pedig visszakerültek az Irgalmasrend tulajdonába.

A CSÁSZÁR FÜRDŐ GYÓGYVIZE

A gyógyításhoz és a kezelésekhez szükséges gyógyvíz és minősített ásványvíz a Lukács Gyógyfürdő és a margitszigeti Magda-forrás kútjaiból érkezik. Tíz gyógyforrás napi 15 millió liter 17-65 °C-os gyógyvizet szolgáltat, mely elsősorban mozgásszervi betegségek, baleseti utókezelések, izom- és idegbetegségek kezelésére javasolt.

KIRÁLY FÜRDŐ

A főváros legérdekesebb és leghangulatosabb gyógyfürdője. Klasszicista épületével, török kupolás medencecsarnokával ritka, török kori műemlék, mely eredeti pompájában tárja fel a korai oszmán fürdőkultúrát. A magyar gyógyfürdők között különlegesnek számít.

A fürdő építését a 1 6. század közepén Arszlán budai pasa kezdte meg, s utóda, Szokoli Musztafa pasa fejezte be az építkezést. Érdekessége, hogy a többi fürdővel ellentétben nem volt, és ma sincs közvetlen melegvízforrása. Buda visszafoglalása után a fürdőt I. Lipót császár udvari orvosának adományozta. Bérlők és tulajdonosok váltották egymást, míg a 18. század végén a fürdő Kőnig Ferenc tulajdonába került. A család nevének magyarra fordításából származik a ma is használatos Király fürdő elnevezés.

A KIRÁLY FÜRDŐ GYÓGYVIZE

A fürdő vízellátása távvezetéken keresztül a Lukács Gyógyfürdőből történik. A Lukács parkban levő Király-forrás szolgáltatja a Király fürdő medencéibe a vizet. Éppen ezért a víz összetétele hasonló a Lukács fürdőéhez - nátriumot is tartalmazó, kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos gyógyvíz, melynek fluoridion-tartalma is jelentős.

Javallatok:

  • kopásos jellegű ízületi és gerincbántalmak (deformitás, porckorong-betegségek, lumbágó, Bechterew-kór)
  • krónikus ízületi gyulladások inaktív stádiumban
  • idegfájdalmak
  • csontrendszer mészhiánya
  • sérülések utáni állapotok kezelése.

Ivókúra formájában a gyomor- és bélrendszer, az epeutak és a légzőszervek idült, hurutos betegségei esetén javasolt.

Szolgáltatások

A fürdő négy különböző hőfokú medencével rendelkezik. A gyógymedencék 32, 36, illetve 40 °C hőmérsékletűek, a szauna melletti merülőmedence 26 °C-os.

A gyógyulni vágyókat orvosi szolgáltatások, kádfürdő, víz alatti vízsugármasszázs és orvosi gyógymasszázs várja. A felfrissülést keresők frissítőmasszázs, hőlég- és nedvesgőzkamrák, lábmasszázs és finn szauna közül választhatnak. A fürdő különlegessége az is, hogy váltott férfi- és női napokkal üzemel.

Jeni Zsuzsanna

2005-11-25 13:25:42

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop