Hirdetés

A termálvizes fürdőzés hatásai

Hidrosztatikai nyomás: álló helyzetben különösen a láb ereit nyomja össze a víztömeg. A víznyomás kb. 80 százaléka érvényesül a hasfalon át a hasüregben, ezért nő a nyomás a hasban. A haskörfogat 2-6 centiméterrel csökken. A kialakult nyomáskülönbség miatt a vérkeringés a szív felé gyorsul.

nőgyógyászat, termálvíz |

InforMed Hírek9   InforMed | Balogh, I.

Testsúlycsökkenés: a felhajtóerő miatt

Hőhatás: lazító, fájdalomcsökkentő, görcsoldó. Az ízületek is mozgathatóbbak lesznek. A meleg ingerli a hőérző receptorokat a bőrben, melyek az artériák menti idegfonatokra hatnak. Közvetlen hatásként ingerületátvivő anyagok (pl. acetilkolin) szabadulnak fel. A vér hőmérséklete emelkedik a bőr felől.

Kémiai hatás: a föld mélyéből jövő vizek olyan elemeket is tartalmaznak, melyek a felszíni vizekben nincsenek. A vízből a fürdőző testére rakódó sók bőringert okoznak, mely értágító anyagok felszabadulásához vezet. Megváltozik a szervezet ásványianyag-összetétele.

Biológiai hatás: diffúzióval anyagcsere történik a bőrön át a test alkotói és a gyógyvíz elemei között. Testünk így sok salakanyagtól is megszabadul. Fokozódik a vesék kiválasztó működése, emiatt gyakrabban kell vizeletet üríteni. A szívre nagyobb teher hárul, gyorsul a keringés, változik a vérnyomás. Függ az anyagcsere a víz hőfokától és a mikroklímától. Általában 20-30 perces fürdés elég ahhoz, hogy a víz alkotórészei felszívódjanak.

Belélegezzük gyógyfürdőzés során a gázokat. Ezt kihasználhatjuk asztmások és allergiások kezelésénél. Ellazítja a hörgőcskék simaizmát, kevesebb növényi pollennel találkozik a beteg, így nem gyötrik a náthás tünetek.

Ivókúra során a tiszta termálvizet általában a medencébe befolyásnál töltjük pohárba. Amint iható hőmérsékletűre hűl, akkor isszuk meg kortyolgatva. Az ásványi anyagok a bélbolyhokban felszívódnak, tisztító, áthangoló hatást érünk el.

Vegetatív idegrendszeri hatást is gyakran tapasztalunk: nyugodtabbak leszünk, kissé elfáradunk, jólesik fürdés után lepihenni. A vízgyógyászat finoman hat az akaratunktól független idegrendszerre: oldja a feszültséget, csökkenti az idegességet, az álmatlanságot, a változókori tüneteket, a magas vérnyomást.

Mirigyeink is érzik a megváltozott környezetet: a nyálkahártyákon fokozottabb elválasztás indul meg, ezzel is tisztítva a testet. A belső elválasztású mirigyekből a bekerülő gázok és oldott sók fokozzák a hormonok vérbe áramlását. Fontos tudni a pajzsmirigybetegeknek, mennyi a víz jódtartalma, nehogy a golyva nagyobbodjon. A nemi mirigyekre is hat, ezért lehet jótékony hatású meddőségnél, impotenciánál, cikluszavarokban és a változókorban.

Az iszapkezelésről

Közismert, hogy a hévízi tó iszapja megzavarja a női ciklust. Kimutatták, hogy "ösztrogénhatása" van.

Peloid: (görögül sár, iszap) gyógyföld. Források, tavak, folyók, tengerek üledékéből származó igen finom (0,02-0,002 milliméteres) szemcsenagyságú gyógyföld, melyet forrásvízzel főzve sterilizálnak, majd 43-45 fokra hűtve használnak fel. Az iszapnak nagy a hőtartó képessége, lassú a hőátadása. Mélyre terjedő, átmelegítő, merevségoldó, vérbőséget okozó hatása van az iszapgöngyölésnek és a hüvelyi iszapkezelésnek.

Az iszappakolást 40-50 Celsius-fokosan végezzük, mert ez kellemes a bőrnek. Reflexes hatások is érvényesülnek, mert a kezelt bőrfelszíntől távolabbi helyeken, szervekben is észlelnek változást. Átmelegíti a test szöveteit, vérbőséget okoz, nő a keringő vér mennyisége, kiürülnek a vérraktárak, fokozódik a szívre ható terhelés. A helyi anyagcsere fokozódik, a szövetek táplálkozása javul, felszívódnak a gyulladások, a lazító hatás még inkább érvényesül, jobb a regeneráció. Mechanikai hatás a mikromasszázs, melyet az apró részecskék dörzsölése, karcolása okoz a bőrön. Kémiai hatás, hogy az iszapban lévő anyagok a bőrön át felszívódnak.

A hőhatás hőelvonás formájában is érvényesül, ez a hideg iszapkezelés. Az iszap a felületén képes megkötni a test által kiválasztott anyagokat és kórokozókat. Biológiai hatása az iszapnak, hogy befolyásolja a vegetatív idegrendszert, a szervezet védekezőerejét, a hormonműködést.

A sós fürdő hatásai

Idült méh körüli gyulladásos betegségekre (perimetritis subacuta) és petefészek-gyulladásra (adnexitits subacuta et chronica), műtét utáni összenövések oldására (adhesiolysis) kiválóan alkalmas. Egy fürdőkádba ültetjük a beteget, 34 Celsius-fokos sós vízbe 20-25 percig naponta 1-3 hétig. A gyulladás utáni meddőség is kezelhető így.

A szénsavas fürdő

Természetes formában Balatonfüreden találjuk. Előállíthatjuk CO2 palackból, ha azt 30-32 Celsius-fokos vízbe juttatjuk egyenletesen. Ilyen hőfokon melegnek érezzük, mert a buborékok mikromasszázst végeznek a bőrünkön. Kifejezett értágulat keletkezik, bőrpírt látunk. Ettől javul a szövetek vérellátása, gyorsul a keringés, a szívet tréningeztetjük. A csornai termálvíz - kalciumtartalmát is figyelembe véve - hatásos a csontritkulásos betegek számára, kondicionáló hatása pedig kimerültségben hat gyorsan.

nőgyógyászat, termálvíz

2011-06-28 21:11:07

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop