Ártalmas antioxidánsok?

A legújabb kutatások szerint egyes vitaminkészítmények nemhogy nem hosszabbítják meg az életet, de akár korai halálhoz is vezethetnek.

Egy 67 vizsgálat eredményeit összegző áttekintés nem talált „meggyőző bizonyítékot” arra, hogy az antioxidáns táplálékkiegészítők csökkentenék a halál kockázatát. A vizsgálatokban mindösszesen 233 ezren vettek részt.

A koppenhágai egyetem kutatói szerint az A- és E-vitamin beavatkozik a szervezet természetes védekező-rendszerébe, sőt, a béta-karotin, valamint az A- és az E-vitamin a halálozást is növeli.

Korábban úgy vélték, hogy ezek a kiegészítők a szabadgyök-ellenes hatásukkal megelőzhetik a szervezet szöveteit ért ún. oxidatív stresszt.

A kutatás során kiderült, hogy az A-vitamin 16 százalékkal növeli a halálozás kockázatát, a béta-karotin 7 százalékkal, az E-vitamin pedig a 4 százalékkal. A C-vitaminnak nem bizonyított egyik hatása sem, itt a kutatók további vizsgálatok elvégzését tartják szükségesnek.

Nem találtak bizonyítékot arra sem, hogy az antioxidánsok hatékonyak lennének akár a primer, akár a másodlagos megelőzésben.

A brit egészségügyi minisztérium szerint az embereknek arra kell törekedniük, hogy a szükséges vitaminokat a természetes táplálékból szerezze be. Az étrendi kiegészítőket forgalmazó egyesület szerint azonban sokan nem kapják meg a táplálékukból a szükséges vitaminokat, az antioxidánsok pedig nem csodaszerek, nem közömbösíthetik az egész életen át felvett rossz szokások hatását.

Az egészséges étrenddel együtt alkalmazva, sok mozgás mellett és a dohányzás elhagyásával az antioxidánsok is szerepet játszhatnak az egészség megőrzésében.

BBC News
| vitamin, antioxidáns, táplálékkiegészítő
2008-04-21 10:06:19


A természet csodái: vitaminok

A gyümölcsök és a zöldségfélék értékes vitaminraktárak, ha megfelelően tároljuk és kíméletesen készítjük el az ételt. Vitaminok nélkül sejtjeink kiszáradnán...


A magas dózisú D-vitamin pótlás nem véd a szívbetegség ellen

Nem előzi meg a szív- és érrendszeri betegségeket a havonkénti magas dózisú D-vitaminpótlás - derítették ki új-zélandi kutatás egy nagy létszámú kutatásban, amel...


Vitaminok és sport

A táplálkozás nélkülözhetetlen elemei a vitaminok. Ezek olyan szerves vegyületek, melyeket a szervezet nem képes szükségletének megfelelően elkészíteni, ezért hiány...


A D-vitamin mindenre jó?

A D-vitamin óv az akut légzőszervi gyulladásoktól, a náthától és az influenzától is - írják a Londoni Queen Mary Egyetem kutatói a British Medical Journal című orvo...


A veszélyes étrend-kiegészítők kiszűrését célozza egy frissen bemutatott önszabályozó rendszer

Az egészségügyi szempontból kockázatos étrend-kiegészítők és a speciális tápszerek kiszűrését célozza a legfontosabb érintett szervezetek részvételével frissen ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^