Hirdetés
Hogyan jusson a szervezetünk D-vitaminhoz?
D-vitaminra elsősorban az egészséges csontok miatt van szükség, de egyes kutatások szerint a D-vitamin a nátha ellen is véd, és a depresszióval is fölveszi a harcot.
A legtöbb ember elég D-vitaminhoz jut, ám ha mégsem tölt elég időt a napon, vagy ha szervezetében nem szívódik fel a D-vitamin, pótolni szükséges. Az alábbiakban a kellő D-vitaminmennyiség biztosítására adunk tippeket.
Napfény
A napfény D-vitamin előállítására ösztönzi a szervezetet, de a bőrrák kockázata miatt csak óvatosan, 20-25 percig szabad napozni. Kevésbé hatásos a napfény télen, illetve idős vagy sötét bőrű embereknél.
Zsíros halak
A hal kiváló D-vitaminforrás. A legjobb a lazac, a pisztráng, a makréla, a tonhal és az angolna.
Tonhalkonzerv
A konzerv is jó D-vitamin forrás, és olcsóbb is, mint a friss hal.
Egyes gombafélék
Az emberhez hasonlóan a gombáknak is képesek UV-fény hatására D-vitamint előállítani. A legtöbb gombát azonban sötétben termesztik, bár vannak külön UV-fény mellett termesztett gombák is.
Dúsított tej, narancslé, müzli
Az Egyesült Államokban ezeket a termékeket szinte mindig dúsítják D-vitaminnal.
Étrend-kiegészítő
Ha más forrásból nem juthatunk hozzá, a napi ajánlott mennyiséghez D-vitamin tablettával lehet elérni. Vigyázzunk, nagy adag mérgező lehet, a felső határ napi 4000 NE 9 évesnél idősebbek számára.
Tojássárgája
Igen egyszerűen és kényelmesen hozzáférhető forrás, D-vitamin csak a tojás sárgájában van.
Borjúmáj
A borjúmáj D-vitaminon kívül tartalmaz még A-vitamint, vasat és fehérjét is. magas azonban a koleszterintartalma, ezért csak módjával fogyasszuk.
Csukamájolaj
Igaz, nem hangzik bíztatón, de létezik ízesített változata is. Egy evőkanál az ajánlott napi mennyiség kétszeresét tartalmazza, csecsemőknek óvatosan adjuk, orvosi utasításra.
UV-lámpa
Jó megoldás lehet a szoláriumhoz hasonló UV-lámpa, ám ugyanúgy el kell kerülni a leégést.
Health.com, kép: sxc.hu
A napfény D-vitamin előállítására ösztönzi a szervezetet, de a bőrrák kockázata miatt csak óvatosan, 20-25 percig szabad napozni. Kevésbé hatásos a napfény télen, illetve idős vagy sötét bőrű embereknél.
Zsíros halak
A hal kiváló D-vitaminforrás. A legjobb a lazac, a pisztráng, a makréla, a tonhal és az angolna.
Tonhalkonzerv
A konzerv is jó D-vitamin forrás, és olcsóbb is, mint a friss hal.
Egyes gombafélék
Az emberhez hasonlóan a gombáknak is képesek UV-fény hatására D-vitamint előállítani. A legtöbb gombát azonban sötétben termesztik, bár vannak külön UV-fény mellett termesztett gombák is.
Dúsított tej, narancslé, müzli
Az Egyesült Államokban ezeket a termékeket szinte mindig dúsítják D-vitaminnal.
Ha más forrásból nem juthatunk hozzá, a napi ajánlott mennyiséghez D-vitamin tablettával lehet elérni. Vigyázzunk, nagy adag mérgező lehet, a felső határ napi 4000 NE 9 évesnél idősebbek számára.
Tojássárgája
Igen egyszerűen és kényelmesen hozzáférhető forrás, D-vitamin csak a tojás sárgájában van.
Borjúmáj
A borjúmáj D-vitaminon kívül tartalmaz még A-vitamint, vasat és fehérjét is. magas azonban a koleszterintartalma, ezért csak módjával fogyasszuk.
Csukamájolaj
Igaz, nem hangzik bíztatón, de létezik ízesített változata is. Egy evőkanál az ajánlott napi mennyiség kétszeresét tartalmazza, csecsemőknek óvatosan adjuk, orvosi utasításra.
UV-lámpa
Jó megoldás lehet a szoláriumhoz hasonló UV-lámpa, ám ugyanúgy el kell kerülni a leégést.
Health.com, kép: sxc.hu
2011-08-01 14:56:38