Hirdetés

Betiltott soványság

A legnagyobb spanyol divatbemutatón öt topmodellt eltiltottak a részvételtől, mert túlságosan soványnak találták őket.

soványság, BMI |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.

A bemutató szervezőbizottsága már az esemény előtt egy hónappal eldöntötte, hogy egy meghatározott testtömeg-index alatt nem engedi a kifutóra a modelleket.

A spanyol országos endokrinológiai társaság igazgatója, Susanna Monereo és Basilio Moreno táplálkozástudományi szakorvos volt az a két specialista, akiket felértek arra, hogy a modelleket orvosi szempontból ellenőrizzék. A 68 modellből 5-en nem állták ki a próbát, mert kiderült, hogy testtömeg-indexük jóval a normális alatt van, ráadásul nemcsak a spanyol szakemberek mércéje szerint, hanem az Egészségügyi Világszervezet, a WHO által megadott normák szerint is.

A modellek az ügynökük és a divatszakma képviselőjével együtt jelenhettek meg a vizsgálaton. A bemutató egyik szervezője szerint az eseményt a szépség, elegancia és egészség jegyében kívánják megrendezni, még azt is kikötötték, hogy a modellek sminkje sem lehet olyan, hogy beteges külsőt kölcsönözzön nekik.

– Nem akarunk csontvázakat látni a kifutón – mondták a szervezők. A tavalyi bemutató után ugyanis nem egy orvosszövetség és a nők érdekeit képviselő csoport tiltakozott, mert némelyik modell csontsovány volt.

Ezúttal a madridi önkormányzat döntött úgy, hogy nyomást gyakorol a szervezőkre. A cél az, hogy a fiatal lányok elé valamivel teltebb példaképeket állítsanak.

Az egyik brit politikus követendő példának nevezi a spanyolok intézkedését, Londonban is most tartják ugyanis a legnagyobb divatbemutatót.

– Káros a fiatal lányok számára, mert rombolja az énképüket és egészségüket, ha úgy hiszik, a szépség egyenlő a már-már kóros soványsággal – jelentette ki Tessa Jowell brit kulturális államtitkár. – A fiatal lányok olyanok szeretnének lenni, mint a kifutón megjelenő modellek, ezért aztán úgy érzik, koplalniuk kell.

A testtömeg-index a testsúly és a méterben mért magasság négyzetének hányadosa. 18,5 és 24,9 között normálisnak számít, 18,5 alatt azonban soványnak. A madridi divatbemutató szervezői 18-as testtömeg-index alatt utasították el a résztvevőket.

The Associated Press
soványság, BMI

2006-09-18 13:47:42

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop