Vitalizáló étkek

Az egészséges, vagyis a "teljes értékű" táplálékok nem csak az alakunkat javítják, hanem életkedvünket is viszszaadják! Emellett pozitívan hatnak a koncentrálóképességre, a szexuális vágyra és a sportteljesítményre is. Jól nézzük hát meg, mi kerül a tányérunkra!

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(7):23-25   Celsus Kft. | Dénes, V.
Néha eltart egy darabig, amíg szervezetünk hozzászokik a teljes értékű táplálékokhoz, és emésztésünk "átáll", utána azonban csak profitálhatunk belőle, ha teljesértékűen táplálkozunk.


ZÖLDSÉGEK

Alga

  • Tartalmaz: fehérjét, magnéziumot, jódot és stresszűző nikotinsavat.
  • Mire jó? Erősíti az immunrendszert, segít a szellemi kiegyensúlyozottságban.
  • Tipp: amikor algát vásárolunk, legyen fényes és kellemes illatú, akkor friss. úgy fonnyasszuk, mint a spenótot!
  • Milyen gyakran fogyasszuk? Amilyen gyakran csak hozzájutunk.

Fejes saláta

  • Tartalmaz: karotint, C-vitamint.
  • Mire jó? Látásjavító, védi a nyálkahártyát.
  • Tipp: próbálja ki hagymával, gombával és sajttal, dióolajjal és mogyoródarabokkal!
  • Milyen gyakran fogyasszuk? Lehetőleg naponta.

Paradicsom

  • Tartalmaz: lycopint, karotinoidokat.
  • Mire jó? Sejtvédő, nyálkahártya-erősítő, segít megelőzni a vakbélgyulladást.
  • Tipp: a fogyasztásra szánt paradicsomlegyen igazán piros és jó illatú! Ha inkább inni szeretné, akkor 500 g érett paradicsomot pürésítsen, ízesítse zellerszárral, zellerzölddel, sóval-borssal!
  • Milyen gyakran fogyasszuk? Szezonjában minden salátához kötelező.

Savanyú káposzta

  • Tartalmaz: B12-vitamint, B6-vitamint, tejsavat és kevés kalóriát.
  • Mire jó? Bélrendszeri megbetegedések megelőzésére, fogyókúra részeként.
  • Tipp: próbálja léként is fogyasztani!Almával, lenolajjal, köménymaggal ízesítse! Ünnepnapokon ananásszal és pezsgővel készítse el!
  • Milyen gyakran fogyasszuk? Hetente legalább egyszer.

Shiitake gomba

  • Tartalmaz: lentinan nevű polyszacharidot, pantoténsavat, biotint.
  • Mire jó? Vírusos és daganatos betegségek megelőzésére, bőr- és hajápolásra.
  • Tipp: ne mossa meg! Ha nem jut hozzá frissen, válassza inkább a szárított változatot!
  • Milyen gyakran fogyasszuk? Szárított formában fűszerként minél gyakrabban.

FÛSZEREK

Gyömbér

  • Tartalmaz: éterikus olajokat és keserűanyagot.
  • Mire jó? Szabályozza a gyomorműködést, az emésztést, és véd a vér besűrűsödésétől.
  • Tipp: utazással kapcsolatos betegségeknél, rosszulléteknél minden gyógyszernél jobban hat. A frissen szelt gyömbér kompótban is finom. Aromaként a kínai ételekhez használjuk bőkezűen!
  • Milyen gyakran fogyasszuk? Fűszerezéshez mindig legyen kéznél friss gyömbér!

Lepkeszeg - görögszéna

  • Tartalmaz: a vitaminhoz hasonló cholin nevű anyagot, fehérjét, vasat, éterikus olajokat.
  • Mire jó? Segít megelőzni az artériák elmeszesedését, vitalizál, fitten tart.
  • Tipp: teaként is ihatjuk - dohányosoknál ez a módszer tisztítja a mérgekkel telítődött légutakat. Szárított leveleit vagy magjait zöldségételekhez használhatjuk.
  • Milyen gyakran fogyasszuk? Teaként naponta.

Pepperoni

  • Tartalmaz: kapszaicint és béta-karotint.
  • Mire jó? Jó hatással van a légutakra, serkenti az agyműködést, boldogsághormonokat szabadít fel.
  • Tipp: savanyúságként is kiváló, egyébként apróra vágva fűszerként használja!
  • Milyen gyakran fogyasszuk? Amíg nem fáj - akármilyen gyakran.

Zsázsa

  • Tartalmaz: C-vitamint, káliumot, kalciumot, vasat, foszfort, béta-karotint.
  • Mire jó? Tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, erősíti az összes szervet. Hatásos náthamegelőző.
  • Tipp: magról növesszük az ablakban, egy cserépben, ha "beért", frissen vágva szórjuk vajas kenyérre vagy saláta tetejére!
  • Milyen gyakran fogyasszuk? Naponta egyszer.

GYÜMÖLCSÖK

Alma

  • Tartalmaz: rostanyagokat, vitaminokat.
  • Mire jó? Csökkenti a vérnyomást, megöli a vírusokat. Mivel a glükózszintet szabályozza, a vércukorszintet is stabilan tartja. Gyorsan eltelít, tehát csökkenti az étvágyat.
  • Tipp: a legtöbb vitamin a héjában van. Nyersen, párolva és sütve is érdemes fogyasztani.
  • Milyen gyakran fogyasszuk? "Napi egy alma elűzi az orvosodat" - tartja a mondás.

Édescseresznye

  • Tartalmaz: káliumot, magnéziumot, foszfort és még egy sor ásványi anyagot B1-, B2- és B3-vitamint.
  • Mire jó? Segít a fognövekedésben és az idegrendszer felépítésében. A cseresznye-kúra jó székrekedés ellen, a cseresznyelé pedig leviszi a lázat.
  • Tipp: keverje salátába vagy natúr joghurtba!
  • Milyen gyakran fogyasszuk? Szezonjában naponta.

Grépfrút

  • Tartalmaz: speciális polyszacharidokat és folsavat.
  • Mire jó? Csökkenti a vér koleszterinszintjét.
  • Tipp: joghurttal szuperegészséges. Akinek a sárga húsú túl "light-os", próbálja a kesernyésebb rózsaszínt!
  • Milyen gyakran fogyasszuk? Kétszer egy héten.

Vörös áfonya

  • Tartalmaz: nagy adag pektint és karotint.
  • Mire jó? Húgyúti fertőzések esetén szinte gyógyszer. Reumatikus fájdalmakra és étvágytalanságra is ajánljuk.
  • Tipp: vörösáfonya-kompót teljes kiőrlésű lisztből készült palacsintával!
  • Milyen gyakran fogyasszuk? Ha hozzájut frissen, ne habozzon!

GABONAFÉLÉK

Barnarizs

  • Tartalmaz: háromszor annyi ballasztanyagot, kétszer annyi ásványi anyagot, mint a fehér rizs és nyolcféle létfontosságú aminosavat.
  • Mire jó? A legjobb köret annak, aki jól működő emésztésre vágyik, ráadásul egy csészényi főtt rizs csak 82 kcalt tartalmaz.
  • Tipp: gomba főzőlevével készítse el - nagyon ízletes!
  • Milyen gyakran fogyasszuk? Hetente egyszer-kétszer.

Csicseriborsó

  • Tartalmaz: minden hüvelyesnél több szénhidrátot, káliumot és kalciumot.
  • Mire jó? Segít a csontritkulás megelőzésében, erősíti a szívizomzatot.
  • Tipp: ha hagyjuk kicsit kicsírázni, még több vitamin- és hormonfajta lesz megtalálható benne. Nassolni vágyók pirítsák meg!
  • Milyen gyakran fogyasszuk? Havonta többször.

Disznóparéj - amarant

  • Tartalmaz: vasat, lysin nevű aminosavat.
  • Mire jó? Erősíti az immunrendszert, és aktiválja az anyagcserét. A legújabb kutatások szerint erősíti az idegrendszert, és serkenti a gondolkodást.
  • Tipp: reformboltokban, biopiacokon lisztté őrölve vagy frissen kapható.
  • Milyen gyakran fogyasszuk? Néhanapján keverje a sütőliszthez!

Zab

  • Tartalmaz: rengeteg fehérjét és fontos aminosavat.
  • Mire jó? Kiváló energiaforrás, ezért teljesítménysportot űzőknek természetes doppingszer. Növeli az izomerőt.
  • Tipp: zabpehely és tej - a legjobb napindító reggeli.
  • Milyen gyakran fogyasszuk? Szinte kötelező a napi reggeli adag.

HÚSFÉLÉK

Csirkemell

  • Tartalmaz: vasat, sok B1-, B2-vitamint, niacint és folsavat.
  • Mire jó? Segíti a vérképződést és a látást. Természetesen magas fehérjetartalma miatt az edzés napján ajánlott.
  • Tipp: wokban, zöldségekkel pirítva isteni, de salátára kockázva is megteszi.
  • Milyen gyakran fogyasszuk? Hetentemaximum egyszer-kétszer.

Hering

  • Tartalmaz: omega-3 zsírsavat, tyrosin nevű aminosavat.
  • Mire jó? Szív- és érrendszeri megbetegedések ellen véd, fájdalomcsökkentő hatása van, ugyanakkor a szellemi fittségért is felelős.
  • Tipp: vajas kenyérre hagymásan-savanyúan kiváló.
  • Milyen gyakran fogyasszuk? Mondjuk, minden pénteken.

Makréla

  • Tartalmaz: omega-3 zsírsavat, D-vitamint és biotint.
  • Mire jó? Segít a vérnyomásproblémák, az artritis, az asztma, a krónikus tüdőgyulladás, az allergiák és a fejfájás megelőzésében. Serkenti a kalcium-anyagcserét.
  • Tipp: frissen vagy füstölten delikatesz.
  • Milyen gyakran fogyasszuk? Hetente egyszer-kétszer.

TEJTERMÉKEK

Sajt

  • Tartalmaz: csontvédő kalciumot és cinket, B12-vitamint.
  • Mire jó? Erősíti a csontokat és a fogakat, valamint az immunrendszert.
  • Tipp: egy pohár száraz vörösborral aromája jól élvezhető.
  • Milyen gyakran fogyasszuk? Minden tálon rajta kellene lennie, ám lehetőleg tartsunk mértéket!

Natúr joghurt

  • Tartalmaz: tejsavbaktériumokat.
  • Mire jó? Védi a bélflórát, serkenti a bélműködést, erősíti a sejteket és az immunrendszert.
  • Tipp: a legjobb és legízletesebb, ha mi magunk készítjük el.
  • Milyen gyakran fogyasszuk? Napközben is, akár többször.

ITALOK

Ásványvíz

  • Tartalmaz: kloridot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, nátriumot.
  • Mire jó? Tartalmazza a legfontosabb ásványi és nyomelemeket, amelyekre szervezetünknek naponta szüksége van, de elsősorban folyadék, amiből naponta 2,5 litert használunk el.
  • Tipp: váltogassuk az ásványvízfajtákat, ügyeljünk arra, hogy ne csak egyfélét fogyasszunk!
  • Milyen gyakran fogyasszuk? Naponta és 1-2 liternyit.

Narancslé

  • Tartalmaz: C-vitamint.
  • Mire jó? Legyőzi a vírusfertőzéseket, megöli a baktériumokat. Főleg dohányosok szenvednek C-vitamin-hiányban, nekik tehát különösen ajánlott.
  • Tipp: a frissen facsart narancslé rostokban gazdag.
  • Milyen gyakran fogyasszuk? Naponta csavarjunk magunknak friss narancsból egy pohárnyi narancslevet.

Vörösbor

  • Tartalmaz: polyfenolt és vasat.
  • Mire jó? Segít mindenféle szív- és érrendszeri megbetegedés megelőzésében, ugyanakkor jó baktériumölő hatású.
  • Tipp: étkezéskor egy pohárka vörösbor szabályozza az étvágyat.
  • Milyen gyakran fogyasszuk? Naponta egy pohárnyit étkezésekhez - semmiképp sem többet!

Mi való a tányérra?

  • 50-55% szénhidrát: gabonafélék, gyümölcs, zöldség, krumpli, saláta.
  • 30-35% zsiradék: vaj, olaj, margarin, tejszín, mogyorófélék, olíva.
  • 15% fehérje: tojás, fehérhús, hal, tejtermék, szója, gabonafélék.

Leggyakoribb tévedések

  • A főzés tönkreteszi a tápanyagokat

Nem igaz. Természetesen a tápanyagok veszítenek vitamin- és ásványianyag-tartalmukból, de a hüvelyesek, a krumpli vagy a lencse például kimondottan hő hatására válik fogyaszthatóvá.

  • Minden saláta segít az alakmegőrzésben

Ez sem igaz. A húsos, virslis, tojásos vagy krumplis saláták nem karcsúsítanak. A leveles saláták viszont hatásosak lehetnek fogyókúra idején, feltéve, hogy nem túl sok a "hozzá-

való": a kecskesajt, a feta sajt, a sonka, az olajbogyó, a sonkakocka, a zsemlekocka, a mogyoró. A dresszingek - főleg az olajosak - pedig kimondottan hizlalnak.

  • A light termékek segítenek fogyni

Ez mese. Még senki sem hízott attól, hogy "normális" ételt vett magához, és senki sem fogyott attól, hogy ezt light termékekre cserélte.

  • Az édesítőszer karcsúsít

Badarság. Éppen az ellenkezője igaz! Amikor szervezetünk jelet kap - ezt az édes íz gerjeszti -, megkezdi az inzulinkiválasztást, ami a vércukor lebontásában játszik szerepet. Ha nincs cukor a szervezetben, akkor a vérben lévő maradék cukrot kezdi "eltakarítani". A következmény: farkasétvágy. A szacharint ezért sorolják az étvágynövelő anyagok közé.

Dénes Vanda

|
2005-06-30 12:41:13


A vegetarianizmusról

Minél szigorúbban vegetáriánus valaki, annál jobban kell figyelnie az étrendjére, mert hiánybetegségek fenyegetik. Az Európai Táplálékinformációs Tanács folyóirata...


Megtévesztő feliratok az élelmiszereken

Vigyázzunk azokkal a termékekkel, amelyek felirata valamilyen módon arra utal, hogy az illető áru „egészséges”, mert ez nem minden esetben igaz. Csupán azért, mert egy...


Böjtöljön, ne éhezzen! - Csodálatos megújulás, nem remélt gyógyulás

A böjt nem szinonimája az éhezésnek, és hatása több, mint pusztán a fogyás: önkéntes lemondás a szilárd táplálékról meghatározott időre, mozgás, lazítás és s...


Természetes savanyítás

Csupán a lágy levélzöldségek, mint a spenót, a salátafajták nem alkalmasak savanyításra. Egyébként különösen a kései, őszi és téli zöldségfajok ajánlottak tej...


Amit a méregtelenítő teákról tudni kell

Évek óta népszerűek az ún. méregtelenítő teák, melyeket számos híresség is reklámoz, elsősorban fogyasztó hatásuk miatt. Vajon valóban hatékonyak - és mindenek e...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^