Szívügyeink

A leggyakoribb halálokok között szerepelnek a szív- és érrendszeri megbetegedések. A szív működésében, illetve a vérkeringésben bekövetkező zavarokat nem lehet házilagosan kezelni, minden esetben orvoshoz kell fordulni! Ugyanakkor a különböző komplementer – öngyógyító erőket aktivizáló – eljárások remek kiegészítői lehetnek a hagyományos terápiáknak, növelve azok hatékonyságát.

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(5):25-25   Celsus Kft. | Gálik, Á.
Szívünk, ahhoz, hogy az életet adó vért a több ezer kilométer hosszú érhálózatunkon keresztülpumpálja, percenként 70-80-szor dobban, naponta több mint százezerszer húzódik össze.

Éltető dobbanás

Az egészséges ember pulzusa csak erőteljes testgyakorlást követően, avagy szorongás, félelem, izgalmak hatására válik élénkebbé, akár percenként 200-ig is emelkedhet. Az ilyen heves szívdobogás azonban általában percek alatt megszűnik. Máskor a szívverés kevésbé fokozott, de állandó jellegű. Percenként 90-100-nál szaporább szívműködést pajzsmirigy-túlműködés,szívizomgyulladás,láz, de egyszerűen idegesség is okozhat.

Pulzusunk ellenőrzésével megállapíthatjuk, mennyire jól működik a szívünk.

TUDTA-E? A pulzus mérésére legalkalmasabb az ébredés utáni időpont. Ha ilyenkor a percenkénti szívdobbanások száma 60 alatt van, szívünk jól működik. Ha viszont pulzusunk 80 felett van, szükséges az étrendünk és az életmódunk felülvizsgálása!

Csak természetesen!

Szívműködésünk ideges zavarai esetén naponta háromszor igyunk – legalább hat hétig – a következő keverékből készített teát:

 • galagonyalevél és -virág 4 rész
 • szúrósgyöngyajak 3 rész
 • citromfű 2 rész
 • orbáncfű 2 rész
 • rózsaszirom 1 rész.

Ideges szívpanaszokra alkalmazható még a macskagyökér-tinktúra: naponta háromszor 30 cseppet vegyünk magunkhoz belőle! A macskagyökér úgy fejti ki nyugtató és feszültségoldó hatását, hogy közben nem okoz tompultságot, és nem korlátozza a koncentrálóképességet.

Táplálékkiegészítők hatása

 • A szívbetegségek esetén mindig arra kell törekedni, hogy javuljon a szív energiaforgalma, fokozódjon vérellátása. Mindenféle szív- és érrendszeri panasznál jól bevált a fokhagyma, ami alacsonyan tartja a káros koleszterinszintet. Különösen a szívtől távolabb eső erek vérellátását javítja, ezért az agy, illetve a láb ereinek sokat használ.
 • Mindenféle szívbetegségben segíthet a Q10 koenzim, amely az energiatermelésben vesz részt. Alkalmazásával könnyebbé válik a szív munkája.
 • Sok ritmuszavarért a magnéziumhiány felelős, ezért érdemes gondoskodni a magnézium-utánpótlásról.

Mit tehetünk még?

 • Csökkentsük vagy szüntessük meg az alkohol- és kávéfogyasztást!
 • Ne dohányozzunk, mert semmilyen étrend-kiegészítő nem képes ellensúlyozni a dohányzás által hosszú távon okozott szívkárosodást!
 • Mozogjunk rendszeresen, a levegőn végzett tornagyakorlatok erősítik a szívet.
 • Csökkentsük a stresszt: a relaxációs technikák is segítenek.
 • A szívbetegségeknek is, mint minden más betegségnek, mélyebb értelme, hogy rá akarja irányítani figyelmünket arra, amit rosszul teszünk életünkben.

LÉNYEGES! A gyógyulás folyamán meg kellene értenünk, amit testünk mondani akar! Aki például nagy gondtól, nyomasztó szorongástól szabadul meg, annak „nagy kő fog leesni a szívéről”! A szívbetegek általában olyan emberek, akik nem akarnak a szívükre hallgatni. A racionálisan gondolkodó ember tehát „szívtelen”. Érdemes ezen is elgondolkodni!

dr. Gálik Ágnes

|
2005-05-03 08:28:30


A vegetáriánus és vegán étrendről

A vegetáriánus étrend egyszerűen azt jelenti, hogy valaki nem fogyaszt húst, halat sem szárnyast, az étkezési szokások azonban nagyon eltérők.


A vegetarianizmusról

Minél szigorúbban vegetáriánus valaki, annál jobban kell figyelnie az étrendjére, mert hiánybetegségek fenyegetik. Az Európai Táplálékinformációs Tanács folyóirata...


Megtévesztő feliratok az élelmiszereken

Vigyázzunk azokkal a termékekkel, amelyek felirata valamilyen módon arra utal, hogy az illető áru „egészséges”, mert ez nem minden esetben igaz. Csupán azért, mert egy...


Böjtöljön, ne éhezzen! - Csodálatos megújulás, nem remélt gyógyulás

A böjt nem szinonimája az éhezésnek, és hatása több, mint pusztán a fogyás: önkéntes lemondás a szilárd táplálékról meghatározott időre, mozgás, lazítás és s...


Természetes savanyítás

Csupán a lágy levélzöldségek, mint a spenót, a salátafajták nem alkalmasak savanyításra. Egyébként különösen a kései, őszi és téli zöldségfajok ajánlottak tej...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^