Makrotápanyagok

A szerves makrotápanyagok a szénhidrátok, a zsírok, a fehérjék; ezekből származik az étrend szárazanyag-tartalmának 90%-a, valamint teljes energiatartalma. A bélben emésztődnek meg, itt bomlanak le építőegységeikre: a szénhidrátok cukrokra, a zsírok zsírsavakra és glicerinre, valamint a fehérjék aminosavakra.

makrotápanyagok | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A szénhidrátok és fehérjék grammja 4 kalóriányi, a zsírok grammja 9 kalóriányi energiát szolgáltat. Mint energiaszolgáltatók, a szénhidrátok, zsírok és fehérjék energiatartalmuk alapján kiválthatóak egymással.

A kortól, nemtől, fizikai aktivitástól függően az energiaigény napi 1000 és 4000 kalória között változik. A tapasztalat szerint az ülőmunkát végző nők, kisgyermekek és idősebb felnőttek energiaigénye megközelítően napi 1600 kalória; nagyobb gyermekek, aktív, felnőtt nők, és ülőmunkát folytató férfiak esetében ez az érték 2000 kalória; kamasz fiúk, fiatal férfiak energiaszükséglete 2400 kalória. Az összes kalória megközelítőleg 55%-a általában szénhidrátokból, 30%-a zsírokból, a fennmaradó körülbelül 15% fehérjékből származik. Ha a szervezet számára elégtelen a bevitt energia mennyisége, a testsúly lecsökken, és a zsírraktárakból - kisebb mértékben a szervezet fehérjéiből - pótlódik az energia. A teljes éhezés 8-12 héten belül vezet halálhoz.

Az esszenciális zsírsavak a normális étkezéssel bevitt zsírok 7%-át teszik ki (ez a teljes kalóriamennyiség 3%-a, azaz körülbelül 8 gramm), ezért a makrotápanyagok között tartjuk számon őket. Esszenciális zsírsav a linolsav, a linolénsav, az arachidonsav, az ikozapentaénsav és a dokozahexaénsav. Linol- és linolénsavat növényi olajok tartalmaznak; az ikozapentaén- és a dokozahexaénsav, mely az agy fejlődéséhez szükséges, a halolajokban található meg. A szervezetben keletkezhet linolsavból arachidonsav, valamint linolénsavból ikozapentaénsav és dokozahexaénsav; ennek ellenére a halolaj hatékonyabb tápanyagforrás.

Makroásványoknak a kálciumot, a foszfort, a nátriumot, a kloridot, a nitrátot és a magnéziumot nevezik. A makrotápanyagok közé azért kerültek be, mert naponta viszonylag nagy mennyiségben szükségesek (közelítőleg 1 vagy 2 gramm naponta). A víz ugyancsak makrotápanyag; minden bevitt kalória 1 millilitert, az egész napi táplálékbevitel körülbelül 2500 millilitert igényel.

| makrotápanyagok
2009-02-18 19:41:59


A vegetarianizmusról

Minél szigorúbban vegetáriánus valaki, annál jobban kell figyelnie az étrendjére, mert hiánybetegségek fenyegetik. Az Európai Táplálékinformációs Tanács folyóirata...


Megtévesztő feliratok az élelmiszereken

Vigyázzunk azokkal a termékekkel, amelyek felirata valamilyen módon arra utal, hogy az illető áru „egészséges”, mert ez nem minden esetben igaz. Csupán azért, mert egy...


Böjtöljön, ne éhezzen! - Csodálatos megújulás, nem remélt gyógyulás

A böjt nem szinonimája az éhezésnek, és hatása több, mint pusztán a fogyás: önkéntes lemondás a szilárd táplálékról meghatározott időre, mozgás, lazítás és s...


Természetes savanyítás

Csupán a lágy levélzöldségek, mint a spenót, a salátafajták nem alkalmasak savanyításra. Egyébként különösen a kései, őszi és téli zöldségfajok ajánlottak tej...


Amit a méregtelenítő teákról tudni kell

Évek óta népszerűek az ún. méregtelenítő teák, melyeket számos híresség is reklámoz, elsősorban fogyasztó hatásuk miatt. Vajon valóban hatékonyak - és mindenek e...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^