Hirdetés

Immunerősítő ételek

Az immunitás azt jelenti, hogy szervezetünk ellen tud állni olyan káros anyagoknak, mint a vírusok, baktériumok, környezeti mérgek. Vagyis a nem kívánt betolakodók megsemmisülnek. Ez bonyolult folyamat, mely minden embernél minden nap több ezerszer megismétlődik. Az immunrendszer gyengeségét akkor vesszük észre, amikor a betegség első tünetei jelentkeznek.

immunrendszer, ételek |

InforMed Hírek18   InforMed | Balaicza, E.

Az immunrendszer fontos részei a száj, az orr, a garat, valamint a hólyag és a húgycső nyálkahártyája. Immunrendszerünk legnagyobb része (majdnem 70-80%-a) azonban a vékony- és vastagbél közvetlen környékén van. A bél kb. 200 m2-es felszíne a legnagyobb kontaktszervünk a külvilághoz. Így aztán teljesen érthető, hogy a táplálkozás, de főleg az emésztés és az azzal összefüggő tápanyag-felszívódás nagy hatással van immunrendszerünkre.

TELJES ÉRTÉKÛ TÁPLÁLKOZÁS

A teljes értékű táplálkozás immunrendszerünk erősítésének és fenntartásának elengedhetetlen feltétele. A túlzott károsanyag-terhelés elkerülése érdekében élelmiszereink ­ lehetőleg ­ az ellenőrzött, biomezőgazdaságból származzanak. A biomezőgazdaság hozzájárul az emberbarát környezet fenntartásához is. A biológiailag termesztett zöldségekben és gyümölcsökben többéves összehasonlító vizsgálatok lényegesen nagyobb vitálanyag-tartalmat mutattak ki (pl. a biozöldség 28%-kal több C-vitamint és 77%-kal több vasat tartalmaz).

TERMÉSZETES TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK

Kiegyensúlyozott anyagcsere csak akkor lehetséges, ha a szervezetet elegendő olyan létfontosságú anyaggal látják el, melyekhez többek között a vitaminok, ásványi anyagok számítanak. Különösen sok vitálanyagot tartalmazó természetes élelmiszer a zöldség, saláta, teljes gabonafélék, dió, magok, érett gyümölcsök.

A stressz és a környezeti terhelés miatt azonban az egészséges alapételek ellenére is gyakran kialakul vitálanyaghiány. Ilyenkor vitálanyagban gazdag természetes táplálékkiegészítők segíthetnek, virágpor, élesztőpehely, lenolaj, eredeti fekete cukornádmelasz, algák, természetes erősítő készítmények. Ha emellett még vitaminhiány is fellép, az immunrendszer erősítésére multivitamin-készítmények szedése ajánlott. Mindenekelőtt azonban a teljes értékű ételekkel kell biztosítani a létfontosságú anyagokat.

IMMUNRENDSZER ERŐSÍTŐ

Az egészséges táplálkozás fő jellemzői:

  • vitálanyagban gazdag teljes értékű táplálékot fogyasszunk
  • hús, felvágott, élvezeti szerek, konyhasó csak kis mennyiségben ajánlottak
  • hús, felvágott, kemény sajt ne legyen az étkezés fő része, csak "köretként" ajánljuk
  • naponta legalább 2 adag párolt zöldséget, salátákat és érett gyümölcsöket fogyasszunk el
  • gondoskodjunk elegendő C-vitaminról, pl. a salátaöntetet citromlével és ne ecettel készítsük
  • részesítsük előnyben a növényi zsírokat, például a hidegen préselt, nem szűrt olajakat;
  • állati eredetű zsírokat (kivéve vaj) lehetőleg ne, vagy csak ritkán használjunk
  • együnk rendszeresen fokhagymát és joghurtot
  • ne fogyasszunk túl sok élvezeti szert; fekete tea és kávé helyett igyunk zöld-teát
  • kerüljük a cukrot, édességeket, fehér lisztet (ezek vitálanyagrablók)
  • fogyasszunk naponta tejsavtartalmú ételeket, italokat (pl. joghurtot, savanyú káposztát)



immunrendszer, ételek

2020-02-28 12:22:21

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop