Fűszerek és gyógynövények

Amikor egy profi sportoló megsérül, alaposan mérlegelnie kell, mivel is gyógyíttatja magát, hiszen nincs annál kellemetlenebb, mint amikor fennakad egy doppingteszten. Nos, lehet, hogy Ön nem sportol versenyszerűen, ám így is jobban teszi, ha sérülés vagy betegség esetén a természet patikájához fordul!

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(6):39-39   Celsus Kft. | Dénes, V.
A gyógy- és a fűszernövények egészen biztosan nem károsak az egészségre, mivel nem tartalmaznak kemikáliákat, ugyanakkor valóban hatásosak! Cikkünkben csokorravalót gyűjtöttünk össze a sportolás okozta sérülések, betegségek esetén javallott herbákból. Ha nem is készít belőlük főzetet, teát, borogatást, legalább arra érdemes figyelnie, hogy a patikaszerek összetevői között - amelyeket végül megvásárol - legyen ezekből a növényekből.


  • Csonthártyagyulladás: árnika, nadálytő vagy külsőleg alkalmazott kamilla segíthet.
  • Csúz az izomban: bodza, gumós boglárka, macskagyökér ajánlott.
  • Duzzanat lohasztására: külsőleg acsalaput, citromfüvet, kamillát, kakukkfüvet, nadálygyökeret, papsajtlevelet vagy somkórófüvet használjon.
  • Erősítő, roboráló: az almaecet, az apróbojtorjánfű, a benedekfű, a cickafarkfű, a csipkebogyó, a csalánlevél, a kökényvirág, a levendula, a málnalevél, a majoránna, a feketeribizli-levél és az ürömfű jöhet szóba.
  • Görcsoldó: a körömvirág, a sáfrányos szeklice, a pemetefű, a kálmosgyökér, a rozmaringlevél, a fodormentalevél, a borsosmentalevél, a levendula, a kakukkfű, a feketeürömfű, a borsikafű, a bazsalikomfű és a vasfű segíthet.
  • Izomhúzódás, izomszálszakadás esetén: belsőleg és külsőleg pakolásként, homeopátiás szerként az árnika, külsőleg a körömvirág hozhat enyhülést.
  • Ízületi betegségek gyógyszere: az almaecet, az aranyvesszőfű, a legyezőfű, a fűzfalevél vagy -kéreg, az árvácskafű, a borókabogyó, a zsurlófű, a tarackgyökér, az iglicgyökér, a tyúkhúr, a nyírfalevél, a lestyángyökér, a csipkebogyó, a szénapelyvafürdő.
  • Izzadás ellen próbálja ki a csalánlevelet, a diólevelet, az izsópfüvet, a kecskerutafüvet, a lestyángyökeret, a tölgyfakérget, a zsurlófüvet vagy a zsályalevelet!
  • Kimerülés ellenszere az árvácska, a diólevél, a koprafű, a lestyán és a rozmaring kivonata.
  • Sebek kezelésére külsőleg hígított almaecet, gréfrútmagcsepp, diólevél, farkasalmalevél, papsajtlevél, szélesútifű-levél, zsályalevél, körömvirág, perubalzsam, kamilla, hársfa ajánlott.

A felsoroltakból készíthetünk teát és abból borogatást, pakolást. Az alkoholos tinktúrák és krémek intenzívebb hatásúak - ezek többsége készen megvásárolható.

D. V.
|
2005-06-07 18:17:41


A vegetarianizmusról

Minél szigorúbban vegetáriánus valaki, annál jobban kell figyelnie az étrendjére, mert hiánybetegségek fenyegetik. Az Európai Táplálékinformációs Tanács folyóirata...


Megtévesztő feliratok az élelmiszereken

Vigyázzunk azokkal a termékekkel, amelyek felirata valamilyen módon arra utal, hogy az illető áru „egészséges”, mert ez nem minden esetben igaz. Csupán azért, mert egy...


Böjtöljön, ne éhezzen! - Csodálatos megújulás, nem remélt gyógyulás

A böjt nem szinonimája az éhezésnek, és hatása több, mint pusztán a fogyás: önkéntes lemondás a szilárd táplálékról meghatározott időre, mozgás, lazítás és s...


Természetes savanyítás

Csupán a lágy levélzöldségek, mint a spenót, a salátafajták nem alkalmasak savanyításra. Egyébként különösen a kései, őszi és téli zöldségfajok ajánlottak tej...


Amit a méregtelenítő teákról tudni kell

Évek óta népszerűek az ún. méregtelenítő teák, melyeket számos híresség is reklámoz, elsősorban fogyasztó hatásuk miatt. Vajon valóban hatékonyak - és mindenek e...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^