Cukkini a tányéron

A tökfélék családjába tartozó zöldség az uborka és a tök házasságából született. Tápértékének zöme puha héjában rejlik.

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(5):70-71   Celsus Kft. | Jeni, Zs.
Alacsony – 32 kcal/100 g – energia- és magas vitamintartalma miatt fogyókúrákhoz bátran ajánlható, megfelelő ételkészítési eljárással a legtöbb diétás étrendben felhasználható!

Nagyon sokoldalú zöldség, így változatos formában építhetjük be étrendünkbe. A kisebb, zsenge cukkinit héjával együtt, a nagyobbakat meghámozva fogyasztjuk. Leveseket, köreteket, feltétet, egytálételeket, töltött és rakott ételeket készíthetünk belőle.

JÓ TUDNI! Grillezve, nyárson sütve, húsokhoz hasonlóan fűszerezve kitűnő fogás. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl puhára!

Cukkinifalatkák

Hozzávalók: 2 kisebb cukkini, körülbelül 20 dkg, 1-2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, őrölt bors, 40 dkg mozzarellagolyó, fogvájó, saláta

Elkészítése: a megmosott cukkinit hosszában vékonyan felszeleteljük. A felforrósított olajban megpároljuk a zúzott fokhagymát, majd a cukkiniszeletek mindkét oldalát átsütjük benne. Borssal megszórjuk, és kicsit kihűtjük. A salátaleveleket megmossuk, lecsepegtetjük. A sajtgolyókat a cukkiniszeletekbe göngyöljük, fogvájóval összetűzzük. Salátalevélen tálaljuk.

Cukkinikrémleves

Hozzávalók: 40 dkg cukkini, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, só, fehérbors, 1 kávéskanál provence-i fűszerkeverék, 1 dl száraz fehérbor, 2 szál petrezselyem, 2 szelet szendvicskenyér, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 1 dl főzőtejszín

Elkészítése: 10 dkg cukkinit vékony csíkokra vágunk, és félretesszük. A maradékot kockákra vágva a zúzott fokhagymával együtt forró olívaolajon megpároljuk. Sóval, borssal és a fűszerkeverékkel ízesítjük. Felengedjük a borral és 4 dl vízzel. Lefedve 10 percig főzzük. Az elkészült levest összeturmixoljuk, beletesszük a tejszínt. Az apróra vágott petrezselymet és a cukkinicsíkokat beletéve visszatesszük pár percre a tűzre.

A kis kockákra vágott kenyeret forró zsiradékban megpirítjuk. A levest a pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

Cukkiniropogós

Hozzávalók: 2 db kisebb cukkini, 2 szem burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 tojás, másfél evőkanál liszt, só, bors, olaj a sütéshez

Elkészítése: a cukkinit és a burgonyát lereszeljük. Összekeverjük a tojással, liszttel, a kis kockákra vágott vörös- és fokhagymával. Sóval, borssal ízesítjük. Az így elkészült masszát forró olajban adagonként ropogósra sütjük. Paradicsomsalátával vagy fűszeres túrókrémmel tálalhatjuk.

Cukkini paprikaszósszal

Hozzávalók: 2-2 db sárga és piros húsú paprika, 6 szem nagyobb paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 50 dkg cukkini, 5 evőkanál olaj, 1/2 l zöldségleves, só, Cayenne-bors, 1 kávéskanál ecet, kevés liszt, bors

Elkészítése: a paprikákat hosszában kettévágjuk, magházukat kiszedjük, és vágott felükkel lefelé egy rostra helyezzük. Előmelegített sütőben – 200 °C – 25 percig sütjük, míg bőrük megfonnyad és megbarnul. Ekkor kivesszük, és a sütőt takarékra állítjuk. A paradicsomokat bevágjuk, lobogó, forró vízbe mártjuk. Ezután lehúzzuk a héjukat, negyedekbe vágjuk, kimagozzuk. A fokhagymát apróra vagdaljuk, a vöröshagymát vékonyan felszeleteljük. A cukkinit hosszában vékony szeletekre vágjuk. A kihűlt paprikáról lehúzzuk a héját, húsát pedig vékony csíkokra szeleteljük. Egy evőkanál forró olajban megfonnyasztjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, felöntjük zöldséglevessel. Kis hőfokon, lefedve 5 percig főzzük. Sóval, Cayenne-borssal, ecettel ízesítjük. Az így elkészült paprikaszószt lefedve melegen tartjuk. A cukkiniszeleteket lisztben megforgatva a forró olajon aranybarnára sütjük. Paprikaszósszal tálaljuk.

Currys zöldségek

Hozzávalók: 3 evőkanál olaj, 12 dkg halványított zeller, 20 dkg sárgarépa, 1 kávéskanál currypor, 2 dl zöldségleves, 25 dkg spárga, 25 dkg cukkini, 10 dkg zöldborsó, 2 szem narancs, bors, só, cukor

Elkészítése: felforrósított olajban megpároljuk a kis darabokra vágott halványított zellert és a felszeletelt sárgarépát. Curryvel megszórjuk, és rövid ideig pirítjuk, majd ráöntjük a zöldséglevest. A meghámozott spárgát 3 cm-es, a cukkinit hosszúkás darabokra vágjuk, a zöldborsót kifejtjük. A zöldségeket beletesszük a levesbe, és 15 percig főzzük. A narancsot meghámozzuk, filézzük. Levét a zöldségleveshez adjuk, sóval, borssal, cukorral ízesítjük.

Tálalás előtt rátesszük a narancsot. Rizst kínálunk hozzá.

Töltött cukkini

Hozzávalók: 4 db zsenge cukkini, 2 szem paradicsom, 1 csomag újhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1-1 db sárga és piros húsú paprika, 5 dkg reszelt sajt, só

Elkészítése: a cukkinit hosszában félbevágjuk, kimagozzuk, majd 3 percre lobogó, forró vízbe tesszük. Kivéve hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.

A töltelékhez kis kockákra vágjuk a paradicsomot, paprikát, felkarikázzuk az újhagymát, apróra vagdaljuk a petrezselymet. A hozzávalókat összekeverjük, enyhén megsózzuk, és a cukkini kivájt üregébe töltjük. Megszórjuk reszelt sajttal.

Grillben vagy sütőben addig sütjük, míg a sajt rá nem olvad a tetejére. Forrón tálaljuk.

Cukkinis tortilla

Hozzávalók: 30 dkg cukkini, 60 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1/8 l olívaolaj, só, frissen őrölt bors, 7 tojás

Elkészítése: a megtisztított cukkinit és a meghámozott burgonyát kb. 1 cm-es hasábokra vágjuk. Forró olajban a burgonyát világosbarnára sütjük, majd hozzáadjuk a cukkinit és a kockákra vágott vörös- és fokhagymát. További 1-2 percig sütjük, sóval, borssal ízesítjük.

A tojásokat sóval, borssal felverjük, és ráöntjük a zöldségekre. Gyenge tűzön kb. 10 percig sütjük, majd egy fedő segítségével megfordítjuk, és a másik oldalát is aranybarnára sütjük.

Penne cukkinis-mustáros mártással

Hozzávalók: 30 dkg tészta (például tollhegytészta), só, bors, 30 dkg cukkini, 4 szem paradicsom, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 1/2 l zöldségleves, 2,5 dl főzőtejszín, 1 kávéskanál szárított kakukkfű, 2 evőkanál magos mustár, 1-2 evőkanál liszt, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése: a tésztát forró vízben megfőzzük. A felszeletelt cukkinit a zúzott fokhagymával forró olajon megpároljuk. Felengedjük a levessel és a tejszínnel, majd felforraljuk. Beletesszük a kockákra vágott paradicsomot, a kakukkfüvet, sóval, borssal ízesítjük, és 2 percig főzzük. Ezután hozzákeverjük a mustárt, és állandó keverés mellett beleszórjuk a lisztet. A zöldségmártást még egyszer felforraljuk.

A tésztát a mártással, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

Jó étvágyat!

Jeni Zsuzsanna

|
2005-05-12 08:51:03


A vegetarianizmusról

Minél szigorúbban vegetáriánus valaki, annál jobban kell figyelnie az étrendjére, mert hiánybetegségek fenyegetik. Az Európai Táplálékinformációs Tanács folyóirata...


Megtévesztő feliratok az élelmiszereken

Vigyázzunk azokkal a termékekkel, amelyek felirata valamilyen módon arra utal, hogy az illető áru „egészséges”, mert ez nem minden esetben igaz. Csupán azért, mert egy...


Böjtöljön, ne éhezzen! - Csodálatos megújulás, nem remélt gyógyulás

A böjt nem szinonimája az éhezésnek, és hatása több, mint pusztán a fogyás: önkéntes lemondás a szilárd táplálékról meghatározott időre, mozgás, lazítás és s...


Természetes savanyítás

Csupán a lágy levélzöldségek, mint a spenót, a salátafajták nem alkalmasak savanyításra. Egyébként különösen a kései, őszi és téli zöldségfajok ajánlottak tej...


Amit a méregtelenítő teákról tudni kell

Évek óta népszerűek az ún. méregtelenítő teák, melyeket számos híresség is reklámoz, elsősorban fogyasztó hatásuk miatt. Vajon valóban hatékonyak - és mindenek e...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^