Hirdetés

Csodálatos zöldségek...

A különböző nációk szakácskönyveit böngészve kiderül, hogy minden népnek, országnak megvan a maga jellegzetes kosztja, főzési, ételkészítési hagyománya...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(6):13-14   Celsus Kft. | Váczi, G.

Ránk, magyarokra, a sertészsírra, paprikára, vöröshagymára épülő nehéz, kalóriadús, húsos pörköltételek szeretete a jellemző, annak ellenére, hogy a hagymát a 16., a paprikát pedig csak a 17. században kezdtük el termeszteni, s a török hódoltság alatt sokféle zöldségételt fogyasztottunk.

A fejlődés eredményei

A hús nélküli, zöldségalapú reformtáplálkozás már többször hódított országunkban, gazdagította - vagy átmenetileg leváltotta - az amúgy jellegzetes húsos vagy gabonaalapú étkezést. Az amerikai zöldségek közül a paprika mellett a 17. században meghonosodott nálunk a paradicsom, a tök, a bab, a burgonya, majd a kukorica is, de akkor még ugyanúgy idegenkedtünk tőlük, mint ma a padlizsántól vagy a patisszontól.

TUDTA-E? Különösen a burgonya elterjedése számított nagy áttörésnek, hiszen a gabonaféléket ez a zöldség minden tekintetben remekül helyettesíthette. Ám a régebbi konyhatechnikai gyakorlattal a burgonyából kifőzték a tápanyagokat, majd a főzővízzel kiöntötték azokat, emiatt ez az értékes növény sokkal inkább volt tömőanyag, mint táplálék...

Növénykultúrák veszélyben

A nagy zöldségtermesztő cégek a gyors haszon reményében megváltoztatják a növények tulajdonságait, alapvető sejtszerkezetét, s ezzel a vásárlók számára értéktelenné teszik azokat. De a párhuzamosan alkalmazott vegyszerezés, műtrágyázás sem segíti a zöldségek diadalútját; már csak a biotermesztésű, tiszta élelmiszerekben bízhatunk. Sajnos éppen most teszik tönkre örökre a növénykultúrákat, amikor végre a konyhatechnika fejlődése, a korszerű főzőedények megjelenése fellendíthetné az egészséges, csodálatos zöldségfélék fogyasztását, megőrizhetné értékes anyagaikat. A párolt zöldségekben ugyan megmaradnak a táplálásunkhoz nélkülözhetetlen anyagok, de a nem bio, nyers zöldségeket fémjelző, egészségkárosító kémiai anyagok is .

Fűszerek csapdájában

A nehéz ételekről való lemondásban elsősorban a fűszerek segíthetnek bennünket. Ugyanakkor az ételek fűszerezésével egy kicsit be is csapjuk magunkat, hiszen a hús csak így válik ízletessé, csak így lesz élvezhető.

JÓ TUDNI! Az erőteljes ízesítéssel, sózással elrontjuk ízlelőbimbóinkat, magasra tesszük ingerküszöbünket, s már nem is érezzük az élelmiszerek, növények természetes ízét. Már csak a fűszerek íze serkenti emésztésünket... Nem véletlen, hogy napjainkban az iparilag előállított élelmiszerekbe, levesekbe, készételkonzervekbe, felvágottakba nemcsak fűszereket, hanem ízfokozókat is tesznek, még jobban kitolva ezzel az ízlelő küszöbünket. Sajnos az önbecsapást sokaknak a zöldségekkel kapcsolatban is folytatniuk kell, s bár ezek önmagukban is sokkal ízletesebbek, mint például a hús, de nem annyira, hogy ellensúlyozzák a fűszerfüggőséget s felkeltsék étvágyunkat... De ha már az újkori magyaros koszt a pirospaprikán és hagymán nyugszik, s ezek élettanilag értékes zöldségek, feltétlenül érdemes őket megtartani a zöldségalapú táplálkozásban is!

Múlt és jövő

A kockára vágott vöröshagymát eredetileg felhevített zsírban fonnyasztottuk üvegesre, pároltuk puhára, vagy pirítottuk aranysárgára; a hagyma rostjai szétestek, zamatát átadta, ráadásul párolva már nem okozott gyomorégést sem. A zsírba a hagyma mellé pirospaprika került, ezzel vált teljessé a lé íze, mely lényegében a magyarost koszt alapizének tekinthető. Kétségtelen, hogy a modern, zsír nélkül is működő edényekben is megpuhul a hagyma, de a jellegzetes zsírlevet már nem tudjuk pótolni.

HASZNOS TUDNIVALÓ! A korszerű főzőedényekben az összes zöldségféle zsiradék nélkül elkészíthető, majd fűszeres tejföllel utólag remekül ízesíthető. Még ízletesebbek a sütőben készített zöldségételek, melyeket akár hússal is gazdagíthatunk, bár például a padlizsánból, a tökből, a patisszonból és a zöldbabból hús nélkül is ízletes ételeket készíthetünk. És ne feledkezzünk meg a rántás nélküli főzelékekről sem, melyekhez feltétet készíthetünk zöldségekből is, például rántott cukkiniből, de a húst a gomba és a sajt is pótolhatja!

Miért csodálatosak a (bio)zöldségek?

A kérdésre leginkább a balkáni népek vagy a franciák tudnának válaszolni, utóbbiak például a hagymából húszfélét ismernek, s önálló ételként készítenek el, míg mi talán csak négyet: a vöröset, a lilát, a gyöngyöt és a fokhagymát, s lényegében csak fűszerként használjuk. Minél kevesebb fajta alapanyagunk van, annál szegényesebb az ételkészítési fantáziánk (bár a törökök egyféle padlizsánból is képesek százfajta ételt elkészíteni…). A legjobb, ha mi is követjük a példájukat, s megteremtjük a magunk padlizsán-, patisszon-, cukkini- és zöldbabkultuszát.

A padlizsán ugyan nem különösebben tápláló növény, még csak vitamintartalma sem jelentős, de remek olajfelvevő képessége és zamatos íze miatt nélkülözhetetlen a teljes értékű, változatos táplálkozásban.

Fogyaszthatjuk sütve, grillezve (fűszerekkel ízesítve akár bifsztekként is), párolva, rántva vagy palacsintatöltelékként is, illik hozzá a gomba, a vöröshagyma, a paradicsom, de a bazsalikom is. Ezekkel egybesütve remek ételt készíthetünk belőle.

FONTOS! Ugyanígy használható fel a cukkini, a patisszon és a tök is: a párolt, natúr patisszon, akárcsak a karfiol, prézlivel és tejföllel meghintve az egyik legízletesebb csemege. Mellettük sárga zöldségekkel, répával, sütőtökkel színesíthetjük, s tehetjük tartalmasabbá étkezésünket, a belőlük készített levesek újrafelfedezésre érdemesek. A zöldségek csodája nemcsak ízükben, széles körű felhasználási lehetőségükben, színességükben rejlik, hanem különleges gyógyhatásaikban is.

Gyógyító zöldségek

  • Articsóka: máj-, epeműködés-serkentő
  • Bab, borsó: anyagcsere-serkentő, vízhajtó
  • Brokkoli: emésztésjavító, rákmegelőző
  • Burgonya: vízhajtó, lúgosító
  • Cékla: daganatvédő, vérképző
  • Cukkini: salaktalanító, immunerősítő
  • Káposzta, karalábé, karfiol: anyagcsere-gyorsító, salaktalanító
  • Kukorica: vitalizáló, idegerősítő
  • Paprika: keringésjavító, nyálkahártyavédő
  • Paradicsom: vízhajtó, regeneráló, érvédő
  • Retek: máj-, epeműködés-javító, vízhajtó
  • Sárgarépa: bőrvédő, látásjavító
  • Spárga: salaktalanító, vízhajtó, anyagcsere-gyorsító
  • Spenót: immunerősítő, sejtregeneráló
  • Tök: emésztésserkentő, vízhajtó
  • Uborka: bőrregeneráló, vértisztító
  • Zeller: fertőtlenítő, fogyasztó
  • Váczi Gábor

    2005-06-06 10:02:01

    Hirdetés

    Legfrissebb

    AZ ORVOS VÁLASZOL

    Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

    Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

    Hirdetés
    Hirdetés

    Web Design & Development Prowebshop