A vegetáriánus és vegán étrendről

A vegetáriánus étrend egyszerűen azt jelenti, hogy valaki nem fogyaszt húst, halat sem szárnyast, étkezési szokásaik azonban nagyon eltérőek.

vegetáriánus, vegan, táplálkozás | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
A skála egyik végén vannak a lakto-ovo-vegetáriánusok, akiknek az étrendjében a hús nem, de a tojás és a tejtermékek szerepelnek. A másik véglet a vegánok, akik semmiféle állati terméket (még mézet sem) fogyasztanak, és nem viselnek állati alapanyagból készült ruhát sem.

Vannak továbbá, akik halat és a tenger gyümölcseit fogyasztják, és a lakto-vegetáriánusok, akik tejterméket igen, de tojást nem esznek. A makrobiotikus étrenden élők általában gabonaféléket fogyasztanak, de halat is, ők nem is tartják magukat vegetáriánusoknak.

Miért lesz valaki vegetáriánus

Sokan közülük – olyan hírességek is, mint például Paul McCartney és Alec Baldwin – nemcsak egészségesebbnek tekintik a húsmentes étkezést, de etikusabb életformának is. Gyakran mutatnak rá az állattenyésztéssel járó kegyetlen gyakorlatra vagy arra, hogy az állattenyésztés környezeti ártalmakat okoz és igen magas költségekkel jár.

Az Egyesült Államokban mintegy 7,3 millió vegetáriánus van.

A vegetáriánus életmód és az egészség

A legtöbb táplálkozástudományi szakember és orvos egyetért abban, hogy a zsírszegény, ám gyümölcsben, zöldségben és diófélékben gazdag étrend előnyös az egészség szempontjából. Általánosan elfogadott az a nézet is, hogy a vörös húsok mellőzése csökkenti a szívbetegség kockázatát.

Kutatások igazolják, hogy a növényi alapú étkezés javítja a 2. típusú diabéteszesek állapotát, így kevesebb gyógyszerre van szükségük.

Csökkenti-e a rák kockázatát a húsmentes étkezés?

Erre a kérdésre már nem lehet egyértelmű választ adni, elsősorban azért nem, mert a vegetáriánus népesség összetétele igen vegyes. Egyes vizsgálatok szerint a húsmentes diéta csökkenti a prosztata- és gyomor-bélrendszeri rákok kockázatát.

Arra is több vizsgálat utal, hogy a rostokban, karotenoidokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és izoflavonokban gazdag étrend védhet a rák ellen, de ezek általában is szükségesek az egészség megtartásához.

A vegetáriánus életmód és a tápanyagok

Lehet, hogy egészséges a húsmentes étkezés, de a vegetáriánusoknak, és elsősorban a vegánoknak biztosítaniuk kell a megfelelő mennyiségű B12-vitamin, kalcium és vas bevitelét. A B12 hiánya vérszegénységhez és vaksághoz vezethet, de okozhat izomgyengeséget is.

A kalcium is fontos tápanyag, különösen azoknak szükséges pótolni, akik nem fogyasztanak tejterméket sem. A sötétzöld levelű zöldségek jó kalciumforrások. A tojást nem fogyasztó lakto-vegetáriánusok a B12 és a vas pótlására figyeljenek.
Általában véve nem árt, ha különösen a vegánok szednek B12 táplálék-kiegészítőket és dúsított gabonafélékből készült fogásokat.

Biztonságos-e a húsmentes étrend terhességben?

Különösen a vegánokra jellemző B12-vitaminhiány okozhat gondot terhességben, illetve szoptatáskor. A D-vitamin és kalciumhiány a szoptatós anyáknál okoz csontritkulást. Ötévesnél fiatalabb gyermekeknél lelassulhat a növekedés a B12 hiánya miatt, ezt tehát pótolni kell.

Függetlenül a húsmentes étrend milyenségétől, a vegetáriánusoknak a következők pótlására kell gondot fordítaniuk: fehérje, vas, kalcium, cink és B12-vitamin. Szükségük van továbbá riboflavinra, linolénsavra és D-vitaminra is.

Ezek az alábbi élelmiszerekben találhatók meg:

  • Fehérje: tofu, vegaburger, bab, dió, tojás
  • Vas: dúsított müzlik, szója-alapú ételek, aszalt szilva és barack, dió, bab, főzelékfélék, teljes kiőrlésű pékáru, burgonya.
  • Kalcium: sajt, joghurt, tej, szója, főzelékfélék, mandula, dúsított narancslé.
  • Cink: szója, szójatej, tojás, sajt, joghurt, dió, gabonafélék, gomba.
  • B12-vitamin: szójaitalok, egyes müzlik, dúsított vegaburger.
  • Riboflavin: mandula, dúsított müzli, tehéntej, joghurt, gomba, szójatej.
  • Linolénsav (omega-6): canolaolaj, lenmagolaj, szója, tofu, dió, dióolaj.
  • Omega-3 zsírsavak: édesvízi halak, lazac és makréla, valamint a lenmag, dió, szója- és canolaolaj, és elérhető kiegészítő formájában is.
WebMD
| vegetáriánus, vegán, táplálkozás
2010-01-25 13:19:19


A vegetarianizmusról

Minél szigorúbban vegetáriánus valaki, annál jobban kell figyelnie az étrendjére, mert hiánybetegségek fenyegetik. Az Európai Táplálékinformációs Tanács folyóirata...


Megtévesztő feliratok az élelmiszereken

Vigyázzunk azokkal a termékekkel, amelyek felirata valamilyen módon arra utal, hogy az illető áru „egészséges”, mert ez nem minden esetben igaz. Csupán azért, mert egy...


Böjtöljön, ne éhezzen! - Csodálatos megújulás, nem remélt gyógyulás

A böjt nem szinonimája az éhezésnek, és hatása több, mint pusztán a fogyás: önkéntes lemondás a szilárd táplálékról meghatározott időre, mozgás, lazítás és s...


Természetes savanyítás

Csupán a lágy levélzöldségek, mint a spenót, a salátafajták nem alkalmasak savanyításra. Egyébként különösen a kései, őszi és téli zöldségfajok ajánlottak tej...


Amit a méregtelenítő teákról tudni kell

Évek óta népszerűek az ún. méregtelenítő teák, melyeket számos híresség is reklámoz, elsősorban fogyasztó hatásuk miatt. Vajon valóban hatékonyak - és mindenek e...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^