Tíz meglepő tény a koleszterinről

A legtöbben hallottunk már a koleszterinről, és általában a zsíros ételek és a szívbetegség jut az eszünkbe róla. A magas koleszterinszint valóban nem jó, de ez még távolról sem minden, amit a koleszterinről tudni lehet.

koleszterin, szívbetegség | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Néhány kevéssé ismert tény:

Van, akinél elkerülhetetlen a magas koleszterinszint

Ha valakinek igen magas a koleszterinszintje, annak legalábbis részben genetikai oka lehet. Egyes családokban elkerülhetetlen, hogy a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintje magasabb legyen a normálisnál. A „családi hypercholesterolemia”, az örökletes magas koleszterinszint, 500 emberből egyet érint, gyakori a fiatal korban bekövetkezett szívroham. Van, aki mindkét szülőjétől örököl hibás gént, ez a ritka betegség minden egymilliomodik embernél fordul elő. Ezekben az esetekben akár 20 éves kor előtt is bekövetkezhet a halál.

Az elzáródott erekben vajszerű anyag rakódik le

Az LDL koleszterin lassan rakódik le az érfalakon, a vastag plakkok miatt beszűkölnek az erek, ami akadályozza a vér áramlását, és vérrögök alakulhatnak ki. Az erek megvastagodnak, merevvé válnak, és sárgásan elszíneződnek. Az erek belsejében megdermedt vajhoz hasonlatos anyag rakódik le.

A magas koleszterinszintnek külső jelei is lehetnek

A legtöbben csak onnan értesülünk a magas koleszterinszintről, ha az orvos megmondja, ám előfordul az is, hogy a bőrön vöröses-sárgás göbök formájában jelentkezik. Ezeknek az ún. xanthomáknak a mérete változó, és testszerte bárhol előfordulhatnak, főleg idősebb cukorbetegeknél.

A koleszterinszint lehet túlságosan alacsony is

A magas szint ártalmai ismertek, de azt nem mindenki tudja, hogy az alacsony sem mindig jó. Szakemberek szerint az összkoleszterin-szint legyen 200 mg/dl alatt, de a160 mg/dl alatti szintén káros lehet, többek közt a rák megnövekedett kockázata miatt. Kutatások bizonyítják azt is, hogy az alacsony koleszterinszint következménye lehet a koraszülés, valamint kapcsolatba hozható a szorongással és a depresszióval is.

A koleszterinszint általában csökkenő tendenciát mutat

Ennek oka lehet a nagyobb tudatosság, ami egészségesebb táplálkozást eredményezett.

A mozgás fokozza a jó koleszterin termelődését

Ez általában igaz, azonban nem és etnikum szerint változhat a hatás mértéke. Egy 9 éven át követett csoportban a csoport valamennyi tagjánál nőtt a HDL, a jó koleszterin szintje, de az LDL-é csak nőknél csökkent, az összkoleszterin pedig csak az afrikai-amerikai nőknél.

A koleszterinmentes ételek fogyasztása mellett is emelkedhet a szint

Koleszterin csak az állati eredetű ételekben tálható, a húsban, tejben és a tojásban. Egyes élelmiszerek ugyan azt hirdetik magukról, hogy koleszterinmentesek, azonban ez nem jelenti azt, hogy egészségesek. Sok sütéssel készült élelmiszer tartalmaz ugyanis transz-zsírokat, ezek általában hidrogénezett növényi olajak.

A magas koleszterinszint merevedési zavart is okozhat

Azon kívül, hogy a szívnek árt, egy sor más problémával is járhat a magas koleszterinszint, például hererákkal, merevedési zavarral, veseelégtelenséggel és Alzheimer-kórral.

Bizonyos mennyiségű koleszterinre szüksége van a szervezetnek

Ez az anyag a sejtek szerkezetéhez, az agy egészséges fejlődéséhez és egy sor más funkcióhoz elengedhetetlen. Nem kell azonban külön fogyasztani, mert a máj állítja elő, naponta mintegy 1000 milligrammot.

Napi egy tojás megengedhető

Az Amerikai Szív Szövetség szerint az áltagos amerikai nő napi 217, a férfi 337 mg koleszterint fogyaszt, a szövetség szerint a bevitelt 300 mg alatt kellene tartani. Ez valamivel több, mint egy tojás, ami körülbelül 213 mg koleszterint tartalmaz.
| koleszterin, szívbetegség
2009-12-03 10:18:52


A koleszterin dogma

„A koleszterin rossz, mert agyvérzést és infarktust okoz, ha tartósan magas”. Ez a tan már évtizedek óta ott van minden orvos és laikus fejében. De vajon tényleg anny...


A magas koleszterinszint diétás kezelése

A koleszterin napjaink első számú közellenségévé vált. A helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód sajnos maga után vonzza, hogy rengeteg embernek magas a kolesz...


Az örökletes magas koleszterinszint

Az örökletes magas koleszterinszint (familiáris hypercholesterinaemia, FH) 20.000 embert érinthet Magyarországon. A korai felismerés és megfelelő kezelés hiányában megn...


Egészségesebb a bio

Majdnem 50 százalékkal több omega-3 zsírsav található a bio tejben és húsokban, mint a nem bioban- állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport a témában végzett edd...


Semmit nem ér

Nem előzhető meg az agyműködés romlása a halolajos, omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítőkkel egy öt éven át tartó amerikai klinikai vizsgálatban, melyb...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^