Hirdetés

Egy új tanulmány segítségével tisztázhatók a "rossz"koleszterin veszélyei

ORLANDO, USA - Második szívinfarktusuk elkerüléséhez a szívbetegeknek nem feltétlenül kell olyan mértékben csökkenteniük szervezetükben a "rossz" koleszterin szintjét, ahogyan azt eddig gondoltuk, állítják egyes floridai kutatók.

koleszterin, LDL-szint, szívinfarktus, pravastatin, koszorúér |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Modica, P.

Egy ötéves kutatás eredményeként a szakemberek azt állapították meg, hogy azoknál a pácienseknél, akiknek vérében a "rossz" koleszterin - más néven az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) - szintje a kezelést megelőzően 150 mg/dl felett volt, a koleszterin-normalizáló pravastatinnal történő kezelés 35 százalékkal csökkentette a második szívinfarktus kockázatát, a placebót kapott kontrollcsoporthoz viszonyítva.

A 4000 infarktus-túlélő vizsgálatából az is kiderült, hogy a szívinfarktus rizikója különösen azoknál csökkent jelentős mértékben, akiknek a kezelés előtti LDL-szintje 125 és 175 mg/dl között volt.

Ezzel szemben a szívizomelhalás gyakorisága nem mutatott csökkenést azoknál a betegeknél, akiknek eredeti LDL-szintje 65 és 125 mg/dl között volt, állapították meg a kutatók.

"Az LDL káros hatása az ideális szinthez közeledve egyre elenyészőbb lesz", és ez az szint valószínűleg a 125 mg/dl-es érték, jelentette ki dr. Frank M. Sacks, a bostoni Brigham and Women's Kórház munkatársa, aki az Americal Heart Association (AHA) éves közgyűlésén terjesztette elő kutatásának eredményeit.

A dallasi központú AHA jelenlegi ajánlásai szerint a szívbetegségben szenvedőknek 130 mg alá kellene szorítaniuk az LDL-szintjüket. A társaság álláspontja szerint az ideális érték 100 mg alatt van. A mostani kutatás arra enged következtetni, "hogy egy bizonyos LDL-szint alatt a jótékony hatások valószínűleg csökkennek", mondta dr. Stephen R. Daniels, egy Cincinattiban működő gyermekkórház kardiológusa. Ám az az elképezés, hogy bizonyos koleszterinszint mellett a gyógyszeres terápia nem hatásos, még nem nyert bizonyítást, tette hozzá dr. Daniels. A szívpanaszokkal küzdő pácienseknek még mindig érdemes az LDL-szintjüket 125 mg/dl alá csökkenteniük, jelentette ki.

"Igen értékes tanulmányról van szó, de vajon alkalmazható-e bárkire is", fogalmazta meg a kérdést dr. David Gardner, a St. Louis-i Missouri Egyetem klinikájáról. "Még nem lehet tudni."

Ugyanakkor "ez nem jelenti azt, hogy el kell vetnünk az eddigi ajánlásokat; még sok kutatást kell e tárgyban elvégezni", tette hozzá dr. Gardner. "Természetesen megkérdőjelezhetjük az ajánlások helyességét, de egyetlen kísérlet eredményei miatt nem vethetjük el azokat."

Megjelent: Medical Tribune News Service

koleszterin, LDL-szint, szívinfarktus, pravastatin, koszorúér

2002-07-31 18:47:20

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop