Hirdetés

A magas koleszterinszint diétás kezelése

A koleszterin napjaink első számú közellenségévé vált. A helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód sajnos maga után vonzza, hogy rengeteg embernek magas a koleszterinszintje.

koleszterni, diéta |

InforMed Hírek16   InforMed | Mészáros, K.


Koleszterin a vérben

A koleszterin szükséges a szervezet normális működéséhez. A vérben keringő koleszterin 80%-a a májban termelődik, és csak fennmaradó 20% kerül a szervezetünkbe a táplálékkal, mégis a helyes táplálkozás szerepe koránt sem elhanyagolható.

Két fajta koleszterint különböztetünk meg

LDL koleszterin: Koleszterint szállít a májból a sejtekhez, ha túl sok van belőle lerakódik az érfalon, merevvé téve azt.

HDL koleszterin: a felesleges koleszterint kivonja a vérből és visszaszállítja a májba, melyből a máj epesavakat képez.

Magas koleszterin szint okai:
  • örökletes tényezők
  • mozgás szegény életmód
  • rossz táplálkozási szokások
  • dohányzás
  • elhízás
  • jelentős mértékű alkoholfogyasztás
Kezelés

Magas koleszterinszint esetén először diétát illetve életmódváltást szoktak javasolni, a gyógyszeres kezelést csak akkor alkalmaznak, ha ezek nem vezetnek eredményre. A diétát azonban a gyógyszeres kezelés alatt is folytatni kell.

A diéta célja

Az LDL koleszterin csökkentése és a HDL koleszterin növelése. Testtömeg csökkentése, tudatos életmódváltás.

Ezt úgy érthetjük el, hogy:
  • csökkentjük a táplálékkal bevitt koleszterin mennyiségét
  • csökkentjük az állati eredetű (telített zsírsavak) zsiradékok
  • bevitelét
  • növeljük a (egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak) növényi eredetű és halakban található zsiradékok arányát
  • növeljük a napi rost bevitelt
  • csökkentjük az étrendben az „üres kalóriákat” (cukrok, cukrozott italok, cukros ételek, felesleges zsiradék, alkoholos italok)
Az alábbiakban konkrét példákat olvashat, hogy mely ételeket, ételcsoportokat kell kerülni és melyekből érdemes többet fogyasztani, hogy koleszterinszintjét kordában tartsa.

1. Koleszterin bevitel és az állati eredetű zsiradékok csökkentése:
  • Koleszterin csak az állati eredetű élelmiszerekben van.
  • Tej, tejtermékek közül az alacsony zsírtartalmúakat válasszuk. 1,5%-os tej, tejtermékek! A vaj szintén tartalmaz koleszterint, helyette margarint fogyasszunk!
  • Csirke, kacsa, sertés, marha, pulyka húsokból a zsírszegény részt fogyasszuk, távolítsuk el a látható zsiradékokat, pl. húzzuk le a csirkebőrét. Válasszunk olyan konyha technikai eljárásokat, melyekkel csökken a hús zsírtartalma, illetve azokat, melyekkel nem növeljük jelentősen az ételek zsiradék tartalmát, pl. grillezés, fóliában sütés, teflonban sütés.
  • Ételeinket növényi zsiradékokkal készítsük el és ne fogyasszunk állati eredetű zsiradékokat. Pl. sertés zsír, kacsa zsír, libazsír, szalonna, tepertő, szalámi, kolbász félék stb.
  • A belsőségek nagy koleszterin tartalommal rendelkeznek, ezeket iktassuk ki az étrendünkből. pl. máj, vese, velő, szív, agy stb.
  • A tojássárgájának igen jelentős a koleszterin tartalma, ezért az ételek készítéséhez a tojásfehérjét alkalmazzuk, mivel az nem tartalmaz koleszterint.
2. Növényi eredetű olajok és halolajok bevitelének növelése:
  • A növényi eredetű zsiradékok és a halolajak nagy mennyiségben tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, melyek kedvezően befolyásolják a koleszterin anyagcserét.
  • Ételeink elkészítéséhez növényi olajat (pl. napraforgó olaj, repce olaj, tökmagolaj stb.) használjunk, azt is minél kevesebb mennyiségben, hogy ne növeljük jelentősen a bevitt ételek energia tartalmát!
  • Hetente kétszer- háromszor fogyasszunk tengeri halakat: makrélát, lazacot, tonhalat, busát.
3. Növeljük a napi rost bevitelt:

A növényi eredetű, emészthetetlen rostoknak számos kedvező tulajdonságuk van.
  • csökkentik a velük együtt fogyasztott zsírok és szénhidrátok felszívódását
  • fokozzák a bélmozgást, kevesebb ideig pang az étel a belekben
  • teltségérzetett okoznak, így csökken az étvágy és az elfogyasztott étel mennyiség
  • megakadályozzák a koleszterin és az epesavak felszívódását a belekből
A vízben oldódó rostok pl. pektin, a zöldség-, főzelékfélében és gyümölcsben megtalálható, ezért fontos, hogy a napi étrendben jelentős mennyiségben állandóan jelen legyenek.
Diétás rostban gazdagok a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérfélék, péksütemények, valamint a hántolatlan gabona készítmények, műzlik.

4. Üres kalóriák bevitelének csökkentése:

Ha a magas koleszterin szinthez elhízás is társul, akkor a testsúlycsökkentés is javasolt, amit a fenti változtatásokon túl az üres kalóriák bevitelének csökkentésével illetve kihagyásával valamint rendszeres testmozgás beiktatásával érhetünk el.

Üres kalóriáknak számítanak:
  • cukrozott italok: szörpök, Cola, cukros tea, cukrozott rostos gyümölcslevek (helyette fogyasszunk cukormentes 100%-os gyümölcsleveket)
  • cukros, édes ételek, készítmények: sütemények, torták, fagylaltok, lekvárok, dzsemek, kompótok, nápolyik, csokoládéfélék.
    Itt kell megjegyeznünk, hogy a méz közel hasonló energia tartalommal bír, mint a cukor, tehát a cukor kiváltása mézzel nem vezet eredményre jelen esetben! A cukrot természetes vagy mesterséges édesítőszerekkel kell pótolni, olyanokkal, melyeknek nincs vagy kevés az energia tartalma.
  • nagy zsírtartalommal rendelkező felesleges ételek: chipsek, habos, tejszínes édességek
  • alkoholos italok: pl. sör, bor, tömény italok. Nagy energia tartalommal rendelkeznek!
A nyári nagy melegben szomjunkat sima vízzel vagy ásványvízzel oltsuk, a cukrozott, édes levek helyett.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk és beiktatunk az életmódunkba napi kb. 30 perc testmozgást, akkor sokat tehetünk koleszterinszintünk csökkentése érdekében.

koleszterni, diéta

2019-09-04 16:28:51

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop