Hirdetés

A koleszterin dogma

„A koleszterin rossz, mert agyvérzést és infarktust okoz, ha tartósan magas”. Ez a tan már évtizedek óta ott van minden orvos és laikus fejében. De vajon tényleg annyira bűnös a koleszterin?

koleszterin, vérzsír, Q10, sztatinok |

InforMed Hírek15   InforMed | Balaicza, E.


Arról, hogy erre a kérdésre nem a válasz, talán már az olvasók közül is sokan hallottak.

A koleszterin a szervezetben is keletkezik, és számos létfontos feladata van, például:
  • A sejtmembránok egyik legfőbb alkotója – nélküle a sejtek rugalmatlanná, törékennyé, sérülékennyé válnának.
  • A hormonok (szteroidok, ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron, DHEA…) termeléséhez is nélkülözhetetlenek.
  • Az idegrostok burkában szigetelő anyagként működik.
  • A májban epesavakká alakul, az epével a vékonybélbe jut és segíti a zsírok lebontását.
  • A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) és hormonok raktározásáért is felelős.
Ezért ha tartósan alacsony szinten van, akkor a felsorolt funkciók is romlanak. Egyes kutatások szerint a koleszterin 3,5 mmol/l alatti szintje hosszabb idő után a daganatos betegségek kialakulásának is kedvez.

Az elmúlt évtizedekben igen nagy nyereséget termelő iparág fejlődött ki a koleszterin dogma köré: a gyógyszeriparban a vérzsír csökkentők, az élelmiszeriparban a „light” termékek, mindenféle diétás ételek, margarinok.

Időközben azonban már a laikusok is rájöttek, hogy a tudománynak sikerül mindig azt bizonyítani az aktuális vizsgálatokkal, amit éppen bizonyítani akar. A koleszterin csökkentők ma a világon a legnagyobb mennyiségben eladott gyógyszerré váltak, így a dogma fenntartása óriási gazdasági érdek.

Meghökkentő új tudományos adatok

Eddig azt olvastuk, hallottuk mindenütt, hogy a koleszterin felelős az érelmeszesedésért, mert belőle keletkeznek a később elmeszesedő felrakodások (plakkok) az érfalon. Az érelmeszesedés pedig a szív-és érbetegségek fő okozója, tehát ezekért is javarészt a koleszterin a felelős.

De egy újabb kutatás - derült égből villámcsapásként érkezve – megdönteni látszik az eddigi tanokat.

Nakazaro et al. Cedars-Sinai Heart Institute and Department of Imaging, Cedars-Sinai Medical Center, Los Angeles, CA, USA. Electronic address: Ryo.Nakazato@cshs.org.
Statins use and coronary artery plaque composition: Results from the International Multicenter CONFIRM Registry
Atherosclerosis. 2012 Nov;225(1):148-53. doi: 0.1016/j.atherosclerosis.2012.08.002. Epub 2012 Aug 24.

A Cedars-Sinai Szívcentrumban megvizsgálták a koleszterincsökkentő sztatinok plakk képződést gátló hatását, és a szívinfarktus ill. agyvérzés előfordulási gyakoriságát. 6673 ember közül 2410-nak adtak sztatinokat, a többiek nem kaptak belőle.

A vizsgáltak közül senkinek nem volt a vizsgálat kezdetén koszorúér-betegsége. Azt elemezték a rendszeres kontrollok során, hogy a gyógyszert szedőknél van-e és ha igen, mekkora a plakkok mérete.

Az eredmény mindenkit nagyon meglepett: a koleszterin csökkentőt szedők csoportjában jelentősen nagyobb volt a koszorúér szűkület rizikója a kontroll csoportéhoz képest: a plakkok száma és mérete, a kalcium lerakódás mértéke egyértelműen több/nagyobb volt a gyógyszert szedők körében, mint a nem szedőknél. Pedig az eddigi tézisek szerint a sztatin szedése a plakk képződését gátolja, és a koszorúér-betegségektől véd.

Kinek, minek higgyünk hát?

Eszerint a vérzsírcsökkentőt szedőknél nem hogy mérséklődik az érszűkület, hanem a szer még fokozza is annak kialakulási esélyét. Vagyis a koleszterin csak egy hibás tézis áldozata lett? Most akkor kinek is higgyünk? Ahogy mondani szokás: egy fecske nem csinál nyarat, és a fenti tanulmányt is sok-sok támadás érte. De a rossz hír nem jár egyedül! Mert épp csak nyilvánosságra hozták az előbbi tanulmányt, jött a következő:

Saremi et al.
Corresponding author: Aramesh Saremi, aramesh.saremi@va.gov.

Progression of Vascular Calcification Is Increased With Statin Use in the Veterans Affairs Diabetes Trial (VADT).
Diabetes Care. 2012 Nov;35(11):2390-2392. Epub 2012 Aug 8.

Ez a kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a 2-es típusú cukorbetegek érelmeszesedése hogy halad előre – ők is elsősorban a koleszterincsökkentő sztatinok meszesedést gátló hatására fókuszáltak.

A tanulmány során 197 cukorbeteg hasi verőereit kontrollálták különböző nagyságú gyógyszeradagolás után. Az eredmény ez esetben is igen meghökkentő volt, ugyanis azt találták, hogy a plakk képződés annál kifejezettebb volt, minél nagyobb adagban szedte a beteg a vérzsírcsökkentő szert.

A szív koszorúereinél ez a különbség még nagyobb volt, tehát minél kevesebb sztatint szedett a beteg, annál kevesebb felrakódást (plakkot) találtak az érfalon. Az is megdöbbentő volt, hogy abban a vizsgált betegcsoportban, ahol a résztvevők eleinte semmi koleszterin csökkentőt nem használtak, majd elkezdték rendszeresen szedni, egyértelműen megnőtt a hasi erekben és a koszorúerekben a meszesedés.

Olaj a tűzre!

A vizsgálatot végző orvosok végkövetkeztetése így szól: minél gyakrabban és minél nagyobb adagban szed a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő sztatint (vérzsírcsökkentőt), annál inkább megnő az érelmeszesedés üteme és mértéke nála. Mivel a magas vércukorszint eleve fokozza az érelmeszesedési hajlamot, a sztatinok használata ebben a betegcsoportban olaj a tűzre.

Ha még azt is hozzávesszük, hogy a sztatinok 48%-kal fokozzák a cukorbetegség kialakulási esélyét, akkor komolyan el kell gondolkodni, hogy ezen „mellékhatások” mellett szabad-e egyáltalán szedetni?

Segítenek-e egyáltalán a koleszterincsökkentők?

Az biztos, hogy a sztatinok csökkentik a koleszterin – így a „rossz” koleszterin, az LDL – szintjét. De ha emellett nem csökken, sőt nő az érfali felrakódás, akkor van-e bárkinek is értelme szednie?

Az egyetlen csoport, aki valóban hasznot remélhet tőle, az a familiaris (öröklött) magas koleszterinszinttel küzdők csapata. Náluk a rendkívül magas koleszterinszint a tablettával valóban csökkenthető és az extrém magas szint kiváltotta szövődmény is mérsékelhető. Ám az ilyen betegek száma jóval alacsonyabb annál, ahányan ma a sztatinokat szedik. Vagyis az érbetegség megelőzésében, a szív-és érrendszeri elhalálozás csökkentésében a teljes népességet tekintve nem várható a koleszterincsökkentőktől csoda.

Q10-vitamint a vérzsír-csökkentők mellé!

Az utóbbi években elég sok írás jelent már meg arról, hogy a vérzsír-csökkentők kellemetlen mellékhatásainak többsége annak köszönhető, hogy radikálisan lecsökkentik a Q10-vitaminszintet is.

Emiatt sérülhet a máj, az izmok, a szív és az agyműködés is, hiszen főleg itt van nagyobb adagban szükség Q10-re. Egészséges embernek napi 50-100 mg Q10 is elegendő, bár a kor előrehaladtával ennél nagyobb adag válik szükségessé, mivel a szervezet saját Q10-termelő képessége folyamatosan csökken. 65-70 éves korban legalább napi 200 mg bevételére van már szükségünk.

Ha valaki tehát vérzsír csökkentőket kénytelen szedni, akkor okvetlen vegyen be hozzá legalább napi 150-200 mg Q10-et is.

Természetes alternatívák koleszterincsökkentésre

Első és legfontosabb redukálási lehetőség az étkezés. A zsírszegény és friss rostdús ételekből álló étrenden túl ügyelni kell a fehérlisztes és magas fruktóz tartalmú élelmiszerek fogyasztására is.

Az omega-3 zsírsavak, a spirulina vagy a halolaj ill. a krillrák-olaj tartalmú szerek is segíthetnek csökkenteni a diéta mellett a vérzsír szintet. A gombák egyes válfajai (Shiitake, Maitke, Reishi…) is redukálják a koleszterin szintet – anélkül, hogy a sztatinok mellékhatását váltanák ki.

A rendszeres testmozgás is mellékhatás mentes vérzsír csökkentő. Ezzel szemben a dohányzás és az alkoholfogyasztás kedvezőtlenül hatnak az érelmeszesedésre. Aki pedig ezeknél is hatékonyabb és gyorsabb módon szeretné vérzsír értékeit csökkenteni, annak javaslom, hogy orvosi felügyelet mellett végezzen léböjtöt.

Ennél hatékonyabban semmi sem képes csökkenteni a felhalmozott zsírraktárakat és az érfali felrakódásokat sem. Rendszeres rövidebb-hosszabb böjttel gyógyszer nélkül is jól karban tartható a vérzsírok szintje, a vércukor és a vérnyomás is.

koleszterin, vérzsír, Q10, sztatinok

2018-09-20 10:37:03

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop