A halolaj védő hatása

A halolaj megvéd a szívproblémák miatti haláltól, de nem fejt ki egyértelműen védő hatást a szívritmuszavarokkal szemben, derült ki a legújabb vizsgálatokból. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy tisztázni lehessen ezt a régóta vitatott kérdést.

halolaj, szívbetegség, koleszterin, szívbetegség | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
Hetente kettő-négy alkalommal javasolják halolaj fogyasztását azoknak, akik túléltek egy szívrohamot. A halolaj védő hatását azonban csupán egyetlen nagy vizsgálat támasztja alá, ami több mint tíz évvel ezelőtt történt. Az újabb vizsgálatok nem tudtak jelentős védő hatást kimutatni.

A bizonytalanság feloldására a kanadai kutatók összefoglalták az eddigi vizsgálatok eredményeit, amelyek a halolaj hatását vizsgálta a szívhalál és a ritmuszavarok alakulására. Összesen több mint 30 000 egyén adatát dolgozták fel.

A halolaj az adatok alapján hatékonyan csökkentette a szívproblémák miatti halálozást, azonban nem volt kimutatható kedvező hatása a ritmuszavarok előfordulására vagy az össz-halálozásra.

Három vizsgálat volt, ami azt kutatta, hogy milyen hatással van a halolaj a beültethető defibrillátorokkal kezelt egyénekben. Az összesen több mint 11 000 egyén adatait tartalmazó elemzés során nem sikerült jelentős előnyös hatást kimutatni. Hat vizsgálatban 31 000 páciensen vizsgálták a halolaj hatását a hirtelen szívhalára, és nem sikerült jelentős előnyös hatást kimutatni. További 11 vizsgálatban mintegy 20 %-os csökkenést írtak le a szívproblémák miatti halálozásban.

Érdekes módon nem volt arra utaló adat, hogy a halolaj és a halandóság csökkenése között dózisfüggő kapcsolat van. Ez is volt az oka annak, hogy a kutatók nem tudtak meghatározni optimális dózist.

Szakértők szerint ezek az adatok arra utalnak, hogy nem állnak rendelkezésre jó minőségű adatok a halolaj hatásaival kapcsolatban, és hogy egy fontos, mégis nagymértékben elhanyagolt kutatási területről van szó.

További kutatásokra lenne szükség, akár azért, hogy szívbeteg emberek életeit menthessük meg, akár pedig a tengeri élővilág megóvása érdekében, ami közegészségügyi érdekekre hivatkozva jelentősen megcsappant az utóbbi időben.

| halolaj, szívbetegség, koleszterin
2009-01-20 20:55:04


Kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés a transzzsírsavak betiltása óta New York államban

Kevesebb szív- és érrendszeri betegséget - köztük stroke-ot és szívinfarktust - jegyeztek fel New York állam kórházaiban azóta, hogy 2007-ben betiltották a transzzsír...


A koleszterin dogma

„A koleszterin rossz, mert agyvérzést és infarktust okoz, ha tartósan magas”. Ez a tan már évtizedek óta ott van minden orvos és laikus fejében. De vajon tényleg anny...


A magas koleszterinszint diétás kezelése

A koleszterin napjaink első számú közellenségévé vált. A helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód sajnos maga után vonzza, hogy rengeteg embernek magas a kolesz...


Az örökletes magas koleszterinszint

Az örökletes magas koleszterinszint (familiáris hypercholesterinaemia, FH) 20.000 embert érinthet Magyarországon. A korai felismerés és megfelelő kezelés hiányában megn...


Egészségesebb a bio

Majdnem 50 százalékkal több omega-3 zsírsav található a bio tejben és húsokban, mint a nem bioban- állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport a témában végzett edd...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^