Hirdetés

A barna zsírszövet fogyaszthat is

A szervezet barna zsírszövetének aktiválásával akár 4 kilót is lehet fogyni évente – anélkül, hogy kevesebbet ennénk, vagy többet mozognánk.

barna zsírszövet, elhízás, kezelés |

InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.

Egészen a legutóbbi időkig a tudósok azt gondolták, hogy a felnőttekben nincsen barna zsírszövet. Tudásunk szerint ugyanis ez a szövet a kisbabáknak szükséges, hogy melegen tartsa a testüket, és ahogy az izomszövet mennyisége növekszik, a barna zsírszövet fokozatosan felszívódik.

A New England Journal of Medicine legutóbbi kiadásában azonban több cikk is azt állítja, hogy a felnőttek több mint felének szervezetében van annyi barna zsírszövet, ami képes számottevő zsírmennyiség elégetésére – akkor, ha sikerül valahogy aktivizálni.

Finn kutatók például öt fiatal férfi barna zsírszövet-mennyiségét mérték fel. Az egyik férfiban 60 gramm barna zsírszövetet találtak, ez számításaik szerint négy kilogramm zsírnak megfelelő energiát tudna évente elégetni akkor, ha a szövetet legalább 50 %-ig sikerülne aktivizálni.

Akkor derült ki, hogy a felnőttekben is van barna zsírszövet, amikor az megzavarta a PET vizsgálatokat. Az aktivált barna zsírszövet ugyanis fényesen világít a felvételeken, és ez jelentősen megnehezíti, hogy az elemző megtalálja azt az elváltozást, amit keres. Számos próbálkozás volt már arra, hogy a vizsgálatok idejére gátolják a barna zsírszövet működését.

Ahogy a különleges szövet tulajdonságait vizsgálták, kiderült, hogy közelebb áll az izomszövethez, mint a zsírszövethez. És most már az is világos, hogy a szervezetet lehet arra késztetni, hogy barna zsírszövetet termeljen.

Hogyan működik? A barna zsírszövet akkor aktivizálódik, amikor fázunk. A zsírt tüzelőanyagként égeti el, ez egy nagyon hatékony folyamat, ami hő felszabadulásával jár, és sok zsírt fogyaszt.

Sikerült továbbá kimutatni, hogy a barna zsírszövet kevesebb a kövér emberekben, a férfiakban, és az idős emberekben, és kevesebb mutatható ki azokban is, akiknek magasabb a vércukorszintjük. Ezek egyértelműen alátámasztják azt, hogy kapcsolat van a barna zsírszövet aktivitása és az egészségi állapot között.

Az eddigi eredmények alapján feltételezhető, hogy az emberek legalább fele rendelkezik 10 gramm barna zsírszövettel csak a nyak magasságában, ahol ezt a szövetet a legkönnyebb kimutatni.

Teljes aktivitás esetén a becslések szerint 50 gramm barna zsírszövet már a nyugalmi energiafogyasztás egy ötödéért is felelős lehet, ami gyakorlatilag tisztán zsír égetéséből származik.

A kutatók következtetése az, hogy ha sikerül valahogy aktivizálni a barna zsírszövetet, az jelentős kihatással lesz az elhízás-járvány alakulására. Optimizmusra ad okot, hogy nemrég felfedezték azt a BMP7 nevezetű fehérjét, ami serkenti a barna zsírszövet növekedését, és így új célpontja lehet az elhízás elleni harcnak.

WebMD
barna zsírszövet, elhízás, kezelés

2009-04-19 23:20:51

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop