Miért híznak meg sokan szülés után?

Bár sokan magát a terhességet okolják a szülés utáni testsúlygyarapodásáért, sőt elhízásáért is, a Michigan-i Egyetem kutatóinak tanulmány szerint a fő ok valószínűleg a gyermekneveléssel járó életforma és az életkor.

hízás, elhízás, terhesség, testsúlygyarapodás, szülés utáni hízás | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A kutatók összehasonlították a gyerekes nők tartós súlygyarapodását a gyermektelen nők várható súlynövekedésével. Mintegy 30 ezer olyan nő adatait elemezték, akik 1-4 gyereket szültek. A legtöbb nő sohasem szerezte vissza szülés előtti alakját. Azonban a szülés után 1-2 évvel mért testsúlyuk szinte azonos volt azzal a súllyal, melyet gyerekszülés nélkül értek volna el.

A szakértők eredményei ellentmondanak annak az általános vélekedésnek, mely szerint a terhesség alatt felszedett plusz kilók okozzák a tartós túlsúlyt. A hízás oka az életkor és a szülői életmód: sok nő gyakran túlterheltsége miatt mond le a testedzésről, és gyakran megeszik a gyerek maradékát.

A nők évente átlagosan 0,8 kilogrammal lesznek nehezebbek az életkor előrehaladtával, a gyerekesek évente csaknem fél kilogrammal többet híznak, mint a gyermektelenek.

Sok nő lelkesen diétába kezd és sportol egy rövid ideig, hogy visszaszerezze szülés előtti alakját, majd elkedvetlenedik az eredménytől. Sokkal jobb, ha figyelnek az egészséges életmódjukra a terhesség előtt, alatt és után. De nem indokolt a bűntudat.

| hízás, elhízás, terhesség, testsúlygyarapodás, szülés utáni hízás
2017-02-11 00:13:25


Több mint száz kilogrammot fogyott 25 nap alatt a világ legkövérebb nője

Több mint száz kilogrammot fogyott 25 nap alatt a világ legkövérebbnek tartott nője, az egyiptomi Eman Ahmed Abd al-Ati, aki ezután sikeres gyomorszűkítő műtéten esett ...


Sok kicsi sokra megy

Az edzést és a rendszeres testmozgást semmi nem helyettesíti, de nem árt tudni, hogy számtalan olyan módja létezik a kalória elégetésének, ami nem jár verítékkel és...


A zsír immunreakcióval fokozza a szívinfarktus rizikóját

A zsíros étrend és az elhízás veszélyes immunválaszt válthat ki, amely növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - állapította meg a londoni Queen Mary E...


Megérkezett Indiába a világ legkövérebb nője, hogy gyomorszűkítő műtétet hajtsanak végre rajta

Megérkezett a hét végén Indiába a világ legkövérebb nője, hogy a fogyását elősegítendő gyomorszűkítő műtétet végezzenek rajta.


Diéta és fogyás – tévhitek és cáfolatuk

Ha azt halljuk, hogy több kalória elfogyasztásával is lehet fogyni, nem akarunk hinni a fülünknek. Pedig igaz lehet, ugyanis tudásunk a kalóriákról meglehetősen leegysze...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^