Lukulluszi lakomák

Lucullus Lucius Licinus szenátor és hadvezér Kr. e. 62-ben - miután visszavonult a légiók éléről - híres műgyűjtővé és a művészetek mecénásává vált. Barátainak adott vacsorái az élvezetekben való tobzódásról voltak híresek. A kereveteken heverő vendégek többsége lúdtollakkal hánytatta magát a rabszolgák által odatartott kerámiatálakba, majd visszaomolva párnáikra, folytatták az evést-ivást...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(6):60-61   Celsus Kft. | Dénes, V.
A gasztronómiai élvezetek tetőfokaként hajnalban, a vacsora zárásakor hordták és kínálták körbe a pártfogó által Rómában és környékén meghonosított, Kerasos városából származó, édesen illatozó, sötétpiros, nagy szemű cseresznyét... Ez a történet lehetne a bulimia fejezetének első epizódja...

Fanyűvő és Twiggy

Az élővilágban a táplálkozás a célszerűségen alapszik. Az elhízás nem erről szól. Az állatok annyit esznek, amennyire szükségük van, és csak akkor, amikor éhesek, illetve télre fel kell duzzasztaniuk a zsírkészletüket. Az ember viszont mindig eszik, akkor is, ha nem éhes . A felesleget pedig szervezete elraktározza. Az ebből eredő túltápláltság vagy a betegség miatti kóros mértékű fogyás csak nálunk, embereknél érhető tetten!

Már az őskorból származó képeken és szobrokon is megjelennek valamilyen módon a táplálkozáshoz kapcsolható külsődleges jegyek, amelyek az alul-, illetve túltápláltságról tanúskodnak. (Gondoljunk csak a willendorfi Vénuszra! Majd a reneszánszra, amikor is újra megjelennek a gyümölcs- és bőségtálak, a dús idomú asszonyokkal egyetemben.) A mesék világában szintén szerepet játszik a táplálkozás. (Gondoljunk csak a Fanyűvőre! Hány évig is szoptatja az édesanyja, hogy hatalmas erőre tegyen szert?!) Persze ezzel nincs baj. Azzal azonban már igen, hogy a jóléti társadalmakban az emberek egyre többet esznek, hiszen státusuk legelőször nem a tartós fogyasztási cikkeiken látszik meg, hanem azon, mi van a hűtőjükben. A többi később jön. A gondok is, amelyek egy kis csitrivel, Twiggyvel kezdődtek, a múlt század hatvanas éveiben. Gyereksztárként, majd felnőve szó szerint nádszálvékony modellként férfiak millióinak szívét lobbantotta lángra. Ő és egyre vékonyabb, koplaló modellutódai lettek korunk nőideáljai.

Csalóka tükörkép

A médiák sugallta nőideálnak köszönhető az is, hogy napjainkban a magyar nők 1-3%-a szenved bulimiában. Azaz: farkaséhségének csillapítása után meghánytatja magát. (Merthogy enni továbbra is szeret, kívánja az ízeket, a zamatokat, az aromákat, nem tudja megfékezni étvágyát.) Ám vékony szeretne maradni! Ezért evés után irány a mosdó… Ennek ellenére a tükörben akkor is kövérnek látja magát a fenti példához képest, ha egyébként „normálisan” néz ki.

Még mindig túl kövér vagyok! - vonják le a téves konzekvenciát lányok, hölgyek, asszonyok, ha egy butikba betérve nem kapnak - gyakran - 44-es, vagy annál nagyobb méretű ruhát maguknak.

A még képlékeny, illetve téves önképpel rendelkezőknek nap mint nap szükségük van környezetük pozitív viszszajelzéseire. Önkontroll és önismeret helyett sokaknak osztály- és munkatársaik elfogadása jelenti a legtöbbet, miközben „női módra” külsejük segítségével akarnak érvényesülni.

Vanek úr nyomában…

A bulimia nervosa szó eredeti görög jelentése, a farkaséhség jól kifejezi a lényeget. Fő tünete a gyakori falási roham, amikor is az elfogyasztott táplálék mennyisége messze meghaladja az érintett személy számára optimális ételmennyiséget, sőt sok esetben az egészséges emberi mértéket is. A falási roham idején az érintett elveszti a kontrollt. Aki a pontos „jellemrajzra” kíváncsi, olvassa el Rejtő Jenő: A tizennégy karátos autó című regényében szereplő falánk Vanek úr esetét…

Egy-egy roham alatt a beteg nem képes tudatosan szabályozni, hogy mit és mennyit egyen, majd a súlygyarapodás megakadályozása érdekében hetente többször is - eltérő módszerekkel, például: önhánytatás, hashajtózás, koplalás stb. - próbál a bevitt többletkalóriától megszabadulni.

ELKÉPESZTŐ! Van, aki dekára leméri, hogy mennyit „eszik”, és mennyi jön ki… Ha a „bevitel” és „kimenet” nem egyezik, akár epehányásig folytatja a tortúrát.

Gyorsan és megbízhatóan…

Egy bizonyos - IEG-nek rövidített - módszerrel gyorsan és megbízhatóan megállapítható, hogy a táplálkozáspszichológia 14 - központinak tekintett - magatartásmodellje közül melyiket képviseljük. A vizsgálati területek: az evéshez fűződő viszony, az „evési kényszer” ereje és kiváltó oka, a farkasétvágy szociális kiváltó oka, az evés hatása, az evés mint az érzelmi megterhelés ellenszere, étkezési és súlyproblémák, az evés fékrendszere, az egészséges táplálkozás értékelése, a túlsúlyhoz fűződő viszony, az evés „sebessége”, főétkezések közötti evés, éjszakai evés, gyermekkori kényszerevés, túlsúly általi terhelés.

A kérdésekre adott válaszokat egy PC-program dolgozza fel, s így lehetőség van a kérdőív azonnali elemzésére is.

Ezek után, ha a szakember azt mondja - a környezetünk pedig sugallja -, hogy farkasétvágyban szenvedünk, gyógyszeres és pszichoterápiás módszerekkel szabadulhatunk meg betegségünktől - a bulimia nervosa ugyanis betegség!

Mi segíthet?

Az érintett testi és pszichés állapotától függően a gyógyítás történhet járóbeteg-, illetve kórházi ellátás keretében.

Az okoktól függően különböző pszichoterápiás módszerek segíthetnek a végleges gyógyulásban, így például: pszichodinamikus, kognitív-viselkedés-, interperszonális, család-, vagy csoportterápia, hipnoterápia, avagy testorientált terápia. Természetesen az, hogy melyik módszert választja a gyógyító, függ attól, mi váltotta ki ezt a hosszú folyamat eredményeképpen létrejött problémát: személyiségfejlődési zavar-e, esetleg pszichés trauma, helytelen gondolkodási séma, családi indíttatású ok, szülők közötti konfliktus, netán túlvédő magatartás.

Indexeljünk!

Miként lehet eldönteni, mikortól és meddig minősíthető kórosnak a testsúly? A testtömegindex segítségével. Ennek kiszámításához a súlyt el kell osztani a testmagasság méterben mért négyzetével. Az egészséges alsó határérték: legalább 18,5.

Bűntudatosan

A bulimiások 90 százaléka általában normális testtömegű, inkább csak a testképértékelés, -érzékelés zavara áll fenn náluk, no és az evéshez fűződő bűntudat.

Beszédes háttér

Testi funkcionális okok hiányában általában pszichés okokat keresnek e betegség hátterében. Lehet, hogy az érintett egyszerűen azért eszik, mert szeret enni, ebben leli örömét, és a táplálkozás öröme feledteti, feloldja egyéni kudarcait. De kiváltó ok lehet a testkép-, testséma- és/vagy önértékelés-zavar is.

D. V.

|
2005-06-07 08:59:11


Több mint száz kilogrammot fogyott 25 nap alatt a világ legkövérebb nője

Több mint száz kilogrammot fogyott 25 nap alatt a világ legkövérebbnek tartott nője, az egyiptomi Eman Ahmed Abd al-Ati, aki ezután sikeres gyomorszűkítő műtéten esett ...


Sok kicsi sokra megy

Az edzést és a rendszeres testmozgást semmi nem helyettesíti, de nem árt tudni, hogy számtalan olyan módja létezik a kalória elégetésének, ami nem jár verítékkel és...


A zsír immunreakcióval fokozza a szívinfarktus rizikóját

A zsíros étrend és az elhízás veszélyes immunválaszt válthat ki, amely növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - állapította meg a londoni Queen Mary E...


Megérkezett Indiába a világ legkövérebb nője, hogy gyomorszűkítő műtétet hajtsanak végre rajta

Megérkezett a hét végén Indiába a világ legkövérebb nője, hogy a fogyását elősegítendő gyomorszűkítő műtétet végezzenek rajta.


Diéta és fogyás – tévhitek és cáfolatuk

Ha azt halljuk, hogy több kalória elfogyasztásával is lehet fogyni, nem akarunk hinni a fülünknek. Pedig igaz lehet, ugyanis tudásunk a kalóriákról meglehetősen leegysze...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^